17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Greva generala

Cadrele didactice vor declansa greva generala, saptamina viitoare, deoarece bugetul realocat pentru invatamint va fi tot prea mic, sub patru la suta din PIB


Bugetul pentru invatamint a inceput sa fie rediscutat saptamina trecuta, iar liderii Aliantei PNL-PD au promis ca acesta va creste la 4,3 la suta. Fostul buget ar urma sa fie suplimentat cu 1.800 de miliarde de lei.


Cadrele didactice, membre in Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), au anuntat ieri ca vor intra in greva, pe 7 noiembrie, deoarece autoritatile statului trebuie sa acorde, pentru bugetul educatiei, procentul de sase la suta din PIB, a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI, citat de Mediafax.


Bugetul renegociat reprezinta o „inducere in eroare a opiniei publice“, deoarece se bazeaza pe un calcul gresit: „Cele 1.800 de miliarde de lei vechi alocate in plus reprezinta o crestere de 0,06 la suta, cit timp unu la suta din PIB inseamna 32.000 de miliarde de lei.


Astfel, bugetul educatiei creste de la 3,78 la 3,84 la suta din PIB, si nu la peste patru la suta, cum s-a anuntat“, a sustinut Aurel Cornea.


FSLI va discuta cu celelalte federatii sindicale din educatie, pentru a organiza impreuna greva de pe 7 noiembrie, avind in vedere ca cererile sint comune, a mai spus presedintele FSLI.


Protestele sindicatelor continua


Liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), care au decis declansarea grevei generale, au pichetat, timp de doua ore, Palatul parlamentului si au cerut, in continuare, majorarea alocatiilor pentru invatamint.


La actiunile de protest s-au alaturat si alte sindicate din invatamint, membri ai Federatiei Educatiei Nationale si profesori universitari din federatia „Alma Mater“.


Si Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat ca va declansa actiunile de greva, pe 8 noiembrie, data la care parlamentarii vor incepe discutiile asupra proiectului de buget pe 2006.


Federatia Sindicatelor Independente „Spiru Haret“ va intra in greva generala, dar, deocamdata, data la care vor incepe protestele nu a fost inca stabilita: 7 sau 8 noiembrie, a anuntat Marius Nistor, presedintele executiv al organizatiei.


De asemenea, Federatia „Alma Mater“ a decis, inca de vineri, ca va intra in greva generala, saptamina viitoare, alaturi de preuniversitari: „Cele 1.800 de miliarde de lei vechi sunt doar o picatura intr-un ocean de nevoi, reprezentind doar 0,06 la suta din PIB“, a declarat Razvan Bobulescu, presedintele federatiei „Alma Mater“:


„Cerem peste 800 de miliarde de lei doar pentru acordarea integrala a indexarii salariale de sase la suta, din luna octombrie, pentru care nu toate universitatile au avut bani si care, in unele locuri, a fost data din venituri proprii, contrar legii“, a mai spus Bobulescu.


Autoritatile au oferit maximum 4,3% din PIB


Bugetul alocat Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru anul 2006 ar urma sa fie stabilit la aproximativ 4,2-4,3 la suta din PIB, prin suplimentarea acestuia cu 1.800 de miliarde de lei vechi, au declarat, luni seara, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, si purtatorul de cuvint al Aliantei PNL-PD, Eugen Nicolaescu.


Aceste 1.800 de miliarde de lei vechi realocate la bugetul Educatiei vor veni de la Camera Deputatilor – 230 de miliarde de lei, de la SRI – 1.300 de miliarde de lei, de la Agricultura – 150 de miliarde de lei si de la MAI – 120 de miliarde de lei.


FSLI, FSI „Spiru Haret“ si FNS „Alma Mater“ mai solicita si 850 de miliarde de lei vechi pentru cheltuielile salariale pe trimestrul al IV-lea din acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII