15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn inginer din Petrosani poate opri ploaia sau incendiile

Un inginer din Petrosani poate opri ploaia sau incendiile

Un inginer, fost proiectant intr-un institut de cercetare si proiectare din Valea Jiului, spune ca are inventii care pot opri ploaia, reduce intensitatea cetei, pot anula tornadele ori uraganele sau poate breveta un echipament de stins incendiile care poate fi aplicat pe o masina de teren si nu mai pune in pericol viata pompierilor. Constantin Trif are 58 de ani, iar prima inventie a creat-o la numai 16 ani, cind a conceput o instalatie de propulsie a navelor maritime, cu jet de lichid. De-a lungul timpului, barbatul a elaborat mai multe studii, iar in prezent are peste 60 de inventii personale, pentru sapte dintre ele primind chiar si brevetul de inventie. Pe vremea studentiei, inventatorul s-a intilnit chiar cu Henry Coanda, cu care a colaborat si care s-a aratat impresionat de faptul ca un român se foloseste, in cercetarile sale, de principiile descoperite de el.


Ploile si incendiile ar putea fi controlate


Inventiile pe care ar dori sa le breveteze acum, cu conditia sa gaseasca un om capabil sa-l finanteze, au la baza principii care constituie teoria sonicitatii, a savantului de origine româna George Constantinescu, care a trait la Londra. Instalatiile sale utilizeaza forta de transmisie a energiei mecanice prin fluide. „Echipamentul de prevenire a inundatiilor inlatura norii, ceata densa si poate impiedica formarea tornadelor sau a uraganelor. Prin 1994 am facut citeva experimente in strainatate si am putut demonstra acest lucru. Si acum lucrez in strainatate si pot afirma cu precizie ca ploile, tornadele, ceata ori alte fenomene meteo pot fi oprite transmitind o anumita energie de semn negativ, care ar putea elimina formarea lor“, a sustinut Constantin Trif, inventator.


In plus, inginerul spune ca inventia sa ar putea fi folosita cu succes in aeroporturi, pentru indepartarea cetei si nu neaga ca fenomenele de acum din România ar putea fi un accident provocat de un experiment intr-o tara vecina. „Asa cum ploile pot fi oprite, asa pot fi si provocate si sint de parere ca tot ceea ce se intimpla acum in tara noastra este rezultatul unor experimente scapate din greseala de sub control“, a afirmat Constantin Trif.


Dispozitivul de indepartare a incendiilor este in faza finala, in care toate piesele au fost proiectate si poate fi oricind creat. Instalatia poate fi atasata pe o masina de teren, iar focul ar putea fi stins de la cel putin doi kilometri. „Este creat pentru incendii in zonele de padure, greu accesibile si se bazeaza pe lansarea unui proiectil de doua kg de apa, cu o frecventa de 25 de kg/s, de la distanta de cel putin doi km. M-am gindit la el atunci cind am vazut citi pompieri mor in incendiile pe care nu le mai pot controla si cred ca este o varianta mult mai ieftina decit cea pe cale aeriana, in care se folosesc avioane“, a mai spus Trif.


„Strainii m-au furat“


Constantin Trif spune ca inventiile sale nu vor fi brevetate pina ce nu gaseste un mod de a le finanta si chiar a lansat pe internet ideea de a cesiona drepturile de autor, din cauza ca a fost de prea multe ori furat. „Atit in Franta, cit si in Germania am fost furat. M-am dus cu inventiile mele, care au fost pe punctul de a-mi fi furate. Ma lasa sa le prezint si, dupa ce constata ca sint performante, ma invita la masa, care dureaza citeva ore, timp in care reusesc sa desfaca aparatele si sa le studieze in favoarea lor. Si la OSIM poti fi furat si am pierdut si acolo mult, din cauza ca amenda pentru deconspirarea unei inventii este de numai 200.000 de lei vechi. De aceea, vreau sa gasesc pe cineva interesat sa finanteze inventia si apoi sa cer brevetul“, a spus Trif.


Inventatorul spune ca e dispus ca, la semnarea contractelor de cesiune, sa primeasca doar 20 la suta din valoarea inventiei si si-ar dori ca ele sa poata fi puse in practica pentru a-si dovedi utilitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS