17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Stiri diverse

Un elev olandez a strecurat Extasy in ceaiul unei profesoare

Ineke Van Gennep, de 54 de ani, este in concediu medical timp de cinci luni dupa ce un elev de la scoala St. Aloysius (Hilversum), unde preda, i-a strecurat patru pastile de Extasy in ceai. Elevul, care a fost exmatriculat in urma acestui fapt, a pus patru tablete din drogul amintit in ceaiul profesoarei, in timp ce aceasta parasise clasa pentru citeva minute. Profesoara a cazut devenind inconstienta dupa ce a baut ceaiul. „M-am gindit ca mi-au facut vreo gluma pentru ca erau foarte linistiti”, a declarat Van Gennep, adaugind ca nu isi poate scoate din cap incidentul. „Dupa 30 de ani de predat, am crezut ca am o relatie speciala cu elevii mei. Este peste puterea mea de intelegere cum acel copil a putut sa imi puna patru tablete de Extasy in ceai. As fi putut muri”, a mai declarat ea pentru cotidianul Algemeen Dagblad.

Doi germani sint banuiti ca ar fi livrat Libiei echipamente pentru arme chimice

Doi germani sint banuiti ca ar fi livrat unei uzine din Libia, despre care se crede ca ar produce arme chimice, o serie de echipamente speciale, incalcind legislatia germana asupra comertului exterior, a informat simbata Parchetul din Luneburg (nord), care a initiat o ancheta. Fostul director general si un tehnician al societatii germane din Celle (nord) sint banuiti ca ar fi livrat, in 1999, uzinei farmaceutice din Rabta, o instalatie de filtrare a apei pentru fabricarea produselor chimice. Situata la 65 de kilometri sud-est de Tripoli, aceasta uzina este acuzata de catre serviciile occidentale de informatii ca ar produce arme chimice, cum ar fi gazele toxice. Livrarea nu a primit aprobarea autoritatilor germane decit in momentul in care societatea a declarat alta destinatie, a precizat procurorul din Luneburg, Juergen Wigger. Potrivit saptaminalului Der Spiegel, societatea a declarat ca destinatie, pentru aceasta livrare, o uzina farmaceutica din Tripoli. La acea vreme, diplomatii germani au inspectat uzina in cauza pentru a se asigura ca aceasta nu este in masura sa produca arme chimice. Totusi, echipamentul a fost, in realitate, instalat in uzina din Rabta, lucru despre care autoritatile germane nu au fost informate.

Licitatia pentru extinderea sistemului electronic de achizitii publice va fi reluata

Comisia de evaluare din cadrul Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a respins ambele oferte depuse pentru extinderea sistemului electronic de licitatii publice, depuse de firmele IBM Romania si Hewlett Packard GmbH, licitatia urmind sa fie reluata. Procedura a fost cea de licitatie restrinsa cu preselectie. Oferta depusa de IBM Romania este in valoare de 4,8 milioane de euro iar cea a diviziei germane a Hewlett Packard insumeaza 8,99 milioane de euro. Potrivit Ministerului pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (MCTI), comisia de evaluare a decis anularea procedurii de atribuire a licitatiei deoarece nici una din oferte nu corespundea tuturor criteriilor tehnice si economice impuse. Mentionam ca pe parcursul procedurii de evaluare au avut loc prezentari ale produselor oferite. Procedura de achizitie va fi reluata prin republicarea unui nou caiet de sarcini, in care vor fi incluse noi functii si clarificari, se precizeaza in comunicat. Potrivit MCTI, valoarea totala a celor 19.900 de tranzactii incheiate prin sistemul electronic de achizitii publice a atins, pina la 31 octombrie 2002, 40 de milioane de euro. Economiile medii realizate au fost de 25% din valoarea tranzactiilor. In luna octombrie a acestui an au fost realizate prin acest sistem peste 3.600 de tranzactii, in valoare de aproape 70,5 miliarde de lei.

Institutiile de stat vor fi obligate sa utilizeze 20% din hirtia reciclata la nivel national

Institutiile de stat vor fi obligate sa utilizeze, in activitatea lor, cel putin 20% din hirtia reciclata, in cadrul programului national „Sa reciclam hirtia”, a declarat ieri, la Suceava, ministrul apelor si protectiei mediului, Petru Lificiu. Acesta a spus, intr-o conferinta de presa, ca problema colectarii selective a deseurilor este una dintre cele mai mari probleme de mediu a Romaniei, iar organizarea unui astfel de sistem este greu de realizat. El a afirmat ca programul national „Sa reciclam hirtia” este „un inceput mai timid” in realizarea acestui obiectiv. „Am discutat in sedinta de guvern de joi un plan de actiuni imediate pentru reciclarea de hirtie. Una din actiunile principale din acest plan este elaborarea unui act normativ prin care institutiile statului vor fi obligate sa utilizeze in activitatea lor cel putin 20 la suta din hirtia reciclata”, a spus Lificiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS