10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriANRE: Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici scade cu 2,6% de astăzi

ANRE: Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici scade cu 2,6% de astăzi

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea, în medie, cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă și a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Deși prețurile din grila tarifară aprobată prin acest Ordin ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoaşterii în preţul de achiziţie reglementat a impozitului pe construcții, la consumatorii casnici se va înregistra o reducere a prețului energiei electrice (fără taxe)  în medie cu 0,9%.

Acest lucru se datorează în principal următorilor factori avuți în vedere:
– Reducerea cu cca 3.5 % a valorii medii a tarifului CPC (componenta de piața concurențială) aferentă consumului casnic, combinată cu creșterea cu 10 % a gradului de dereglementare ;
– Scăderea prețului mediu de revenire la energia electrică facturată la tarife reglementate de 1,1 %, datorată scăderii valorii componentei de rezervare din factură corespunzător gradului de dereglementare.

Comitetul de reglementare al ANRE a  aprobat reducerea, începând cu data de 1 iulie 2014, a valorii contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficiență, de la  0,01838 lei/kWh (în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh.  Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, în medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electrică la consumatorii casnici (cu consum de cca 100kWh) cu circa 1,7%.  Reducerea aprobată survine ca urmare a aplicării prevederilor din HG nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă la calculul valorii supracompensarii, care prevăd perioada 2011-2013, ca primă perioadă de evaluare a supracompensării.     

Deși prețul propriu-zis al energiei crește cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea prețului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explică reprezentanții reglementatorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS