17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomişti din Occident, reuniţi la Craiova

Economişti din Occident, reuniţi la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=3mm3xt4PDXc

Economişti din România, dar şi din Elveţia, Franţa şi Germania s-au reunit vineri la Universitatea din Craiova pentru a discuta despre „Competitivitate şi stabilitate în economia bazată pe cunoaştere“. Cu acest prilej, s-a pus în lumină şi situaţia actuală a sistemului de învăţământ superior în domeniul economic, subliniindu-se faptul că a cunoscut o explozie a programelor de studiu.

Conferinţa s-a derulat în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. Dezbaterile au început chiar cu probleme existente în sistemul naţional de învăţământ economic. Profesorul universitar Constantin Roşca, director al Asociaţiei Facultăţilor din România, a făcut o analiză a programelor de studiu şi a facultăţilor. „Dacă în anul universitar 1989 – 1990 existau nouă facultăţi de ştiinţe economice, din care cinci la Bucureşti şi câte una la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Craiova, în anul 2013 – 2014, reţeaua facultăţilor de ştiinţe economice s-a diversificat şi a ajuns la 89 de facultăţi în învăţământul public şi privat. Este o explozie a reţelei şi a specializărilor pe care le oferă învăţământul din ramura noastră. Sunt 511 programe de licenţă şi 576 de programe de master, oferite de 28 de centre universitare. Trebuie să ne gândim totuşi că perioada de căutări către o nouă societate a trecut. E cazul să ne aşezăm şi să ne gândim ce trebuie făcut. Nu trebuie să se menţină starea actuală, ci excelenţa pentru a asigura o creştere economică“, a declarat prof. univ. dr. Constantin Roşca.
   
Paralele între sistemele româneşti
şi cele europene

Dezbaterile au continuat apoi cu teme despre cât de flexibilă este piaţa muncii din România, acţiuni de reducere a şomajului, despre sistemul social şi sistemul de pensii – piloni ai coeziunii sociale, sistemul bancar între optimism şi realitate, reflecţii în sistemul bancar al Uniunii Europene, dar şi cum poate influenţa stabilitatea preţurilor creşterea economică europeană. „Lucrările conferinţei abordează şi soluţii pentru problemele actuale ale economiei româneşti. Sperăm ca doctoranzii care sunt reprezentanţi ai mediului de afaceri să le pună în practică. Dezbaterile, dar şi soluţiile vor fi publicate în jurnale ale facultăţii“, a declarat conf. univ. dr. Anca Băndoi, prodecan al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.
Temele abordate sunt din domeniile management, marketing, contabilitate, economie internaţională, finanţe, domeniul bancar. O serie de articole au avut ca obiectiv principal paralele între instituţiile româneşti şi cele din Europa. Dezbaterile au fost moderate de Joachims Zentes de la Universitatea Saarland din Germania, un nume foarte cunoscut în lumea businessului internaţional, care de şase ani predă şi la Universitatea din Craiova şi asigură schimburi de experienţă între studenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS