24 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVeşti bune despre starea economiei

Veşti bune despre starea economiei

Fiscul şi Vama susţin că mediul de afaceri dă semnale de redresare a activităţii economice

Economia doljeană dă semne timide de revenire. Acest lucru este evidenţiat în încasările către bugetul consolidat al statului, dar reiese şi din intensificarea activităţilor de import şi export a companiilor doljene. Rămâne de văzut dacă acestea sunt impulsuri de moment ale economiei, caracteristice doar lunii ianuarie a acestui an, sau mediul economic local începe cu adevărat să se dezmorţească. Pe anul trecut, Doljul nu a stat prea bine la unii indicatori economici, dacă ne luăm după cifrele publicate recent de Direcţia de Statistică pentru luna decembrie a anului trecut.

Firmele plătesc mai mult la Fisc

În februarie, companiile doljene au achitat sume puţin mai mari la Finanţe, aferente lunii ianuarie 2011, informează conducerea acestei instituţii. „Încasările au fost mai mari, ajungând la 125,25 milioane de lei. Creşteri semnificative sunt la bugetul de contribuţii sociale, dar şi la bugetul consolidat al statului. Probabil că au crescut salariile“, a spus directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu. „În perioada următoare cred că economia va fi pe un trend crescător (…), altfel nu ar avea de unde să provină aceste sume. Dacă şi în martie va fi la fel, credem că mediul de afaceri şi economia sunt pe drumul cel bun“, a arătat Călinoiu. În luna similară din 2010 se încasaseră la bugetul consolidat 139,85 milioane de lei, dar pe atunci existase şi al treisprezecelea salariu pentru bugetari şi sediile secundare ale altor firme din afara judeţului plăteau la Dolj (în medie, 7,6 milioane de lei), şi plăteau aici şi cei 27 de contribuabili mijlocii trecuţi acum la „mari contribuabili“ (toate companiile achitau, în medie, 7,32 milioane de lei pe lună), informează directorul adjunct al Fiscului, Mihai Antonescu. 

Au crescut exporturile şi importurile

Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova anunţă că în ianuarie 2011 au crescut încasările cu circa trei milioane de lei faţă de aceeaşi lună din 2010, pentru că s-a impulsionat activitatea economică. „Creşterea se datorează intensificării activităţii firmelor din Dolj care fac import şi export“, a spus directorul DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei. Statisticile înregistrate la finalul anului 2010 şi transmise de Direcţia Regională de Statistică Dolj confirmă că, în judeţ, s-au intensificat exporturile şi importurile anul trecut faţă de 2009, ceea ce poate însemna că pe finalul lui 2010 s-a impulsionat consumul. Exporturile au fost în 2010 de 262 de milioane de euro, iar în 2009 fuseseră de doar 232 de milioane de euro. Importurile în 2010 au ajuns la 353 de milioane de euro, iar în 2009 erau de doar 269 de milioane de euro. Partea proastă este că s-a mărit ecartul între exporturi şi importuri (s-a importat mai mult decât s-a exportat).

A scăzut cifra de afaceri pe judeţ

Totuşi, datele de la Direcţia Regională de Statistică Dolj arată că, la sfârşitul anului 2010, cifra de afaceri pe judeţ pe tot anul era mai mică decât cea înregistrată în 2009, reducându-se de la 21,6 miliarde de lei în 2009, la 19,3 miliarde de lei în 2010. Potrivit statisticii, cea mai mare scădere a cifrei de afaceri s-a înregistrat în companiile majoritar private.

Locuri de muncă mai puţine

Efectivul de salariaţi pe 2010 a scăzut în Dolj cu 9.741 de persoane şi a ajuns la 119.567 de persoane, informează Statistica doljeană.
În ciuda locurilor de muncă mai puţine, încă de la sfârşitul anului trecut s-a înregistrat o creştere a salariului mediu net pe judeţ. Dacă, în decembrie 2009, un doljean încasa, în medie, 1.292 de lei de persoană, în decembrie 2010 salariul mediu net a crescut la 1.309 lei de persoană. În ianuarie a fost şi mai mare salariul, datorită recuperării salariilor bugetarilor cu circa 14% net, dar aceste cifre vor fi culese ulterior de Statistică.
Paradoxal, cele mai mari creşteri de salarii în Dolj s-au înregistrat în domenii în care activitatea a scăzut anul trecut: industrie şi construcţii. Chiar dacă s-a lucrat mai puţin în cele două domenii, salariul mediu net a urcat în decembrie 2010 la 1.564 de lei de persoană, faţă de numai 1.412 lei de persoană în 2009. Abia când va creşte şi numărul locurilor de muncă, atunci putem spune că economia s-a redresat.  
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII