14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile nu scapă de prevederile OUG nr. 50/2010

Băncile nu scapă de prevederile OUG nr. 50/2010

Veşti bune pentru doljenii care au credite în derulare semnate înainte de intrarea în vigoare a OUG nr. 50/2010. Chiar dacă negocierile cu FMI sunt în impas din cauza acesteia, iar băncile amendate au contestat în instanţă procesele-verbale, prevederile ordonanţei trebuie respectate până la apariţia unei noi OUG.

În ultimele zile, OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a ajuns mărul discordiei dintre Guvernul României şi FMI. Motivul – guvernul nu vrea să renunţe la prevederea potrivit căreia ordonanţa se aplică creditelor în derulare, în timp ce reprezenanţii FMI ar condiţiona acordarea tranşei din împrumumut de modificarea acestui punct. Asta, deoarece în timp ce reprezentanţii României susţin că această prevedere nu face ca OUG să se aplice retroactiv în România, ci doar să se aplice la creditele în derulare, astfel încât clienţii să fie protejaţi în faţa băncilor, reprezentanţii FMI consideră exact invers. Până la luarea unei decizii finale, băncile ar trebui însă să respecte OUG nr. 50/2010 deoarece Comisariatele Judeţene pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) continuă controalele. „Facem în continuare controale la bănci. Suntem reprezentanţii consumatorului“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul executiv al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Dolj.

„Neregulile sesizate se referă în special la comisionul de risc“

Acesta a explicat că doljenii au depus la CJPC peste 300 de sesizări cu privire la alinierea contractelor de credit la prevederile OUG nr. 50/2010. În urma controalelor efectuate în acest sens, au fost sancţionate cinci bănci cu amenzi contravenţionale în valoare de câte 20.000 de lei.
„Neregulile sesizate se referă în special la comisionul de risc care, potrivit legislaţiei în vigoare, trebuia eliminat şi pe care băncile l-au inclus în alte comisioane existente, astfel că valoarea datoriei restante către bănci a rămas aceeaşi sau l-au transformat mascat în comision de administrare“, a spus Gheorghe Marinescu, Acesta a subliniat că unele bănci au aplicat comisionul de risc în paralel cu aplicarea ipotecilor prin care era deja acoperit riscul.  
 
Băncile amendate au contestat procesele-verbale întocmite de CJPC

Chiar dacă au fost aplicate amenzi în valoare totală de 100.000 de lei, băncile au contestat în instanţă procesele-verbale întocmite de comisarii CJPC Dolj, astfel că deocamdată nu au plătit încă aceste amenzi.  „În general, şi-au revizuit contractele şi au luat în seamă recomandările noastre“, a spus Gheorghe Marinescu, care a explicat că, dacă băncile nu-şi vor remedia deficienţele în totalitate, Protecţia Consumatorului are posibilitatea să închidă activitatea băncilor între şase luni şi un an.
„Împreună cu conducerea ANPC încercăm prin toate metodele de negociere să găsim soluţiile cele mai bune pentru a veni în sprijinul consumatorilor şi să nu mai fie puşi în situaţia de a nu beneficia de drepturi în contractele financiare cu băncile din România“, a adăugat Marinescu.

Comisionul de risc poate fi cerut înapoi

Dacă banca la care aţi contractat un credit v-a perceput comisionul de risc şi după 21 iunie 2010, data intrării în vigoare a OUG nr. 50/2010, vă puteţi cere sumele aferente înapoi.
„Adresaţi o cerere scrisă creditorului, care este obligat să vă returneze sumele încasate după 21 iunie 2010. Dacă banca refuză, sesizaţi CJPC“, se arată într-un comunicat emis de ANPC.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS