15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPlanurile de austeritate încep să dea roade în unele ţări europene

Planurile de austeritate încep să dea roade în unele ţări europene

În Franţa, diferenţa între încasările şi cheltuielile statului a început să se diminueze. Germania a avut anul acesta venituri din încasări fiscale cu aproape şapte miliarde de euro mai mari decât se prognozase. FMI estimează însă că România va înregistra în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă, de 1,9%

Diferenţa între încasări şi cheltuieli ale statului a început să se diminueze în Franţa, informează economiştii de la Le Figaro, care consideră această evoluţie drept rezultat al începerii relansării economice şi al reducerii cheltuielilor alocate relansării. Deficitul de stat continuă să se reducă faţă de cifrele record atinse în 2009, în plină criză. La 31 august anul acesta, a anunţat Ministerul francez al Bugetului, deficitul era de 122,1 miliarde de euro, faţă de 127,4 miliarde la aceeaşi dată din 2009. În afara reducerii cheltuielilor, ministerul respectiv anunţa şi o creştere a veniturilor la buget de 25,5 miliarde de euro faţă de anul trecut, ca urmare a adoptării unor noi măsuri fiscale „de relansare“. Guvernul a revizuit deja, în scădere, nivelul deficitului pe anul 2010 la 7,8 la sută din PIB, faţă de 8 la sută, cât se prognozase iniţial, respectiv până la 151 -152 miliarde de euro, iar pentru 2011 este prevăzută reducerea lui până la 92 de miliarde de euro.
Datoria publică totală a Franţei era la 30 iunie de 1.591 de miliarde de euro.

Germania, la un deficit de doar 50 de miliarde de euro

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, care citează Ministerul german de Finanţe, Germania va ajunge anul acesta la un deficit de doar 50 de miliarde de euro, faţă de 80 de miliarde la începutul anului. Performanţa aceasta este pusă de publicaţia amintită pe seama „relansării robuste a economiei germane“, care a adus anul acesta venituri din încasări fiscale cu aproape şapte miliarde de euro mai mari decât se prognozase.
Potrivit  săptămânalului Der Spiegel, tendinţa din 2010 de diminuare a deficitului este aşteptată şi în 2011. Coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel şi-a fixat drept obiectiv scăderea deficitului în 2011 cu încă 8 până la 10 miliarde de euro, pentru a trece sub 50 de miliarde.

Obiectivul Spaniei: Până în 2013, deficitul va ajunge la 3 la sută din PIB

Guvernatorul Băncii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, citat de Les Echos, crede că, date fiind cifrele execuţiei bugetare  existente în prezent, se poate anticipa că ţara sa va reuşi – până la finele acestui an – să reducă deficitul public la 9,3 la sută din PIB, faţă de 11,1 la sută în 2009, atrăgând însă atenţia că ritmul creşterii economice se menţine încă „fragil“. Elena Salgado, ministrul spaniol al economiei, preciza recent că reducerea deficitului este „primul obiectiv al guvernului“. Domnia sa a reamintit că după ce deficitul a explodat în 2009, atingând 11,1 la sută din PIB, Spania vizează reducerea lui la 9,3 la sută în acest an, la 6 la sută în 2011 şi la 3 la sută în 2013.

Unii economişti văd România în recesiune şi în 2011

Spre deosebire de ţările menţionate, previziunile în ceea ce priveşte creşterea economică a României nu sunt prea optimiste. Experţii FMI estimează că ţara noastră va înregistra în acest an cea mai severă scădere economică din Europa emergentă, de 1,9%, şi va avea anul viitor cea mai slabă creştere a PIB, de numai 1,5%, aceste cifre fiind completate de una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei. Conform Prognozei Economice Globale, prezentată  săptămâna trecută de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Produsul Intern Brut (PIB) al României scade în acest an cu 1,9% faţă de 2009, dar urmează să crească anul viitor cu 1,5%, estimarea din urmă fiind relativ optimistă dacă se ţine cont de părerea unor analişti şi economişti, citaţi de Mediafax, care văd recesiune şi în 2011.
La nivelul Europei emergente, FMI anticipează o creştere economică de 3,7% în acest an, urmată în 2011 de un avans aproape la fel de puternic, de 3,1%. România este în frunte şi la inflaţia medie anuală, anticipată de FMI la 5,9% anul acesta şi 5,2% în 2011, cifre depăşite numai de Turcia – 8,7%, respectiv 5,7%. Topul se răstoarnă însă în ceea ce priveşte şomajul, România având cele mai scăzute rate de neocupare a forţei de muncă din regiune în cei doi ani analizaţi, conform prognozelor FMI. România este bine văzută de Fond, cu numai 7,2% în 2010, respectiv 7,1% anul viitor

Maria CORA
Mădălina DRĂGHICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU