25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe ce nu se mai vinde vin de calitate

De ce nu se mai vinde vin de calitate

Scăderea consumului de vin de calitate, concurenţa neloială şi lipsa personalului calificat sunt numai câteva dintre problemele cu care se confruntă întreprinzătorii din sectorul viti-vinicol din Oltenia, care s-au întâlnit ieri, la Craiova, la o conferinţă organizată de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Cu toate că Regiunea Oltenia este o zonă prielnică obţinerii de vinuri de calitate superioară, afacerile în acest domeniu nu sunt înfloritoare. În plus, cei din domeniu se confruntă cu o serie de probleme. „Una dintre problemele principale din acest sector este scăderea consumului, care nu este cauzată numai de criză, ci şi de concurenţa neloială (băuturi de calitate scăzută, la preţuri foarte mici), care trebuie eliminată“, a declarat Constantin Băducă, profesor la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii din Craiova, la Conferinţa Regională organizată ieri, în Bănie, de către Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), în cadrul proiectului „Consolidarea patronatului şi dezvoltarea capacităţii acestuia de a participa la procesul decizional“ cofinanţat prin Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Vinul contrafăcut, un rău mai mare decât criza

Astfel, cel mai mare ajutor de stat nu se rezumă la subvenţii, ci la reglementarea acestui domeniu, mai ales că în comerţ există o serie de produse care se comercializează ca vin, dar care nu au nici o legătură cu licoarea lui Bachus. „Unele persoane, din dorinţa de a bea un pahar de vin, cumpără produse de calitate îndoielnică (băuturile aromatizate sau răcoritoare cu gust de vin). Este o problemă de sănătate publică şi statul trebuie să se hotărască odată să scape societatea de acest rău“, a atras atenţia Constantin Băducă. Acesta a explicat că alt element extrem de important este ca producătorii să se adapteze la cerinţele pieţei. În plus, consumatorii trebuie educaţi şi atraşi către vinurile de calitate superioară. Producătorii trebuie să încerce să diversifice mai mult oferta de vinuri şi pe cea de ambalaje (să se orienteze şi către sticle de 0,33 şi 0,5 litri), astfel încât oamenii să poată cumpăra o cantitate mai mică de vin de calitate. „E nevoie de autoadaptare la realitate – vinuri bune la preţ scăzut“, a adăugat Băducă. Mai mult decât atât, e nevoie de resurse umane mult mai bine pregătite, altă problemă arzătoare cu care se confruntă întreprinzătorii din sectorul viti-vinicol din Oltenia fiind lipsa personalului calificat, precum şi a laboratoarelor autorizate care să facă analiza vinului. În Oltenia, de exemplu, la Banu Mărăcine, este un laborator dotat cu aparatură de 100.000 de euro, dar care nu este funcţional pentru că spaţiul în care-şi desfăşoară activitatea „stă să pice“, angajaţii au plecat din cauza salariilor foarte mici, iar posturile sunt blocate.

Propunere: o cotă din profit să ajungă la cer-cetare

Şi problemele nu se opresc aici, mai ales că din lipsa fondurilor staţiunile de cercetare nu-şi mai pot face treaba. „Este o ruşine să aducem butaşi de viţă-de-vie din soiul Victoria din alte ţări“, a precizat Gheorghe Iordache, reprezentantul Casei de Vinuri Iordache din Drăgăşani, care a venit şi cu o soluţie salvatoare pentru acest domeniu. „Aş fi interesat să plătesc o cotă din profit către cercetare şi să fiu scutit de la plata unei părţi din impozitul pe profit“, a precizat Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU