12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRambursarea anticipată nu se face pe vorbe

Rambursarea anticipată nu se face pe vorbe

Atunci când vreţi să rambursaţi anticipat un credit, faceţi o cerere, prin care solicitaţi acest lucru. În caz contrar, din suma plătită în contul curent vi se vor vira lunar ratele în contul de credit, astfel că, la un moment dat, vă puteţi trezi datori la bancă, deşi aţi avut impresia că v-aţi achitat împrumutul.

Rambursarea anticipată a unui credit poate fi o soluţie prudenţială, mai ales că numărul persoanelor care rămân fără un loc de muncă este în creştere. Totuşi, înainte de a lua o astfel de decizie, trebuie să aveţi în vedere faptul că, atunci când face un plasament, unitatea bancară contează pe un anumit venit, pe o anumită perioadă. Rambursând împrumutul înainte de termenul stabilit în contract, stricaţi calculele băncii, astfel că aceasta încearcă să descurajeze aceste situaţii, prin aplicarea unui comision de plată anticipată (reglementările europene deja aprobate şi care trebuie implementate în legislaţiile naţionale cel târziu în cursul anului 2010 prevăd eliminarea completă a comisioanelor de rambursare anticipată pentru creditele de nevoi personale cu dobândă variabilă şi limitarea lor la 1% în cazul creditelor de consum cu dobânzi fixe). Unele bănci percep chiar şi taxe pentru modificarea contractului, în timp ce altele impun trecerea unei anumite perioade până să permită rambursarea anticipată.

„Nu este suficient să depună banii în cont“

În ciuda acestor practici descurajante, dacă pentru dumneavoastră este mai avantajos să returnaţi împrumutul anticipat, aveţi în vedere faptul că, atunci când faceţi rambursarea înainte de data scadentă, trebuie să faceţi o cerere în acest sens. „Atunci când clientul doreşte să ramburseze anticipat creditul, nu este suficient să depună banii în cont. Trebuie să facă şi o cerere în care să solicite acest lucru. Contractul încheiat între bancă şi client prevede ca, lunar, la o anumită dată, banca să primească o anumită sumă de bani (rata curentă), stabilită prin graficul de rambursare“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova, care au explicat că rata este virată automat, din contul curent în cel de credit (atunci când faceţi un credit, vi se deschide un cont curent şi unul de credit, care funcţionează independent unul de celălalt).
„E opţiunea clientului să depună un anumit număr de rate în avans. Poate pleacă din ţară câteva luni şi se asigură că pe perioada respectivă ratele îi sunt plătite la timp. E opţiunea dumnealui şi trebuie respectată“, au adăugat sursele Raiffeisen Bank. Afirmaţia este susţinută şi de surse din BRD Groupe Craiova.
„Rambursarea anticipată nu se face pe vorbe şi nici din propria iniţiativă a angajaţilor băncii. Este nevoie de o cerere prin care clientul declară că doreşte să facă plata anticipat“, au afirmat acestea. Chiar dacă rambursarea anticipată a sumei de bani se face chiar în data de prelevare a ratei, este recomandat ca ziua când se face cererea să fie anterioară acesteia (datei de achitare a ratei), pentru a se asigura că solicitarea primeşte avizele necesare. „Şi în cazul unei refinanţări, clientul trebuie să se asigure că procedura de închidere a creditului este dusă până la capăt. E bine să facă o cerere prin care solicită rambursarea anticipată“, au spus sursele BRD. De altfel, ar fi bine să nu plece de la bancă fără un document oficial, prin care se atestă că suma respectivă a fost plătită anticipat.

Pentru închiderea contului curent este nevoie de cerere

Tot în baza unei cereri se renunţă şi la contul curent. După ce aţi achitat un credit, vi se va închide doar contul de credit, nu şi cel curent, astfel că, dacă nu veţi solicita în scris şi închiderea acestuia din urmă, veţi rămâne clientul băncii şi veţi fi nevoit să plătiţi comisioanele aferente acestuia. „Oamenii trebuie să solicite închiderea acestui cont. Banca îl deschide în urma unei solicitări. Este normal ca şi închiderea lui să se facă tot în baza unei cereri“, au explicat bancherii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS