12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStudenţii vor să efectueze stagii de practică în mediul privat

Studenţii vor să efectueze stagii de practică în mediul privat

Miniştrii responsabili pentru învăţământul superior din 46 de ţări europene s-au întâlnit pe 28 şi 29 aprilie la Leuven şi Louvain-la-Neuve, Belgia, pentru a evalua realizările Procesului de la Bologna. De asemenea, întâlnirea a avut drept scop stabilirea unei noi agende şi a priorităţilor spaţiului european al învăţământului superior pentru următorul deceniu, până în 2020. În comentariile sale, comisarul european pentru educaţie, formare profesională, cultură şi tineret, Ján Figel, a afirmat: „Procesul de la Bologna a dus la o mai mare compatibilitate şi comparabilitate a sistemelor de învăţământ superior. Printre altele, a făcut ca Europa să devină o destinaţie mai atractivă pentru studenţii de pe alte continente… Universităţile trebuie să se modernizeze, iar recunoaşterea pe scară largă a acestei necesităţi de guvernele europene, dar şi de cele din întreaga lume oferă Procesului de la Bologna sprijinul vital de care are nevoie pentru a avea succes“.
Un recent sondaj Eurobarometru printre studenţii din învăţământul superior arată că aceştia doresc un acces mai larg la învăţământul superior şi că universităţile ar trebui să deschidă canale de colaborare cu domeniul profesional şi cu învăţământul de-a lungul vieţii. De exemplu, 97% dintre studenţi cred că este important să li se ofere cunoştinţele şi aptitudinile de care au nevoie pentru a avea succes pe piaţa locurilor de muncă. O largă majoritate (87%) a fost de acord, de asemenea, că este important ca instituţiile de învăţământ superior să susţină inovarea şi o gândire antreprenorială în rândul studenţilor şi al personalului. În plus, aceştia consideră că ar trebui să existe posibilitatea de efectuare de stagii de muncă în întreprinderi particulare, ca parte a unui program de studiu. Mai mulţi studenţi vor să înveţe în străinătate şi sunt majoritari cei care doresc mai multe informaţii în legătură cu calitatea instituţiilor de învăţamânt superior pentru a face alegeri informate.
Comisia Europeană colaborează cu statele membre şi cu sectorul învăţământului superior pentru a contribui la punerea în aplicare a agendei de modernizare a universităţilor în cadrul Strategiei de la Lisabona pentru creştere şi locuri de muncă. Se oferă sprijin prin Programul de învăţare de-a lungul vieţii (acţiunile Erasmus), prin cel de-al şaptelea program-cadru al UE pentru cercetare şi prin Programul pentru competitivitate şi inovare, precum şi prin fondurile structurale şi împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiţii.

www.edu.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS