10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024

Start la termoizolare

Ordonanţa pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor a fost aprobată. Specialiştii craioveni nu cred în minunea reabilitării peste noapte, dar recunosc faptul că noile reguli reprezintă un început.

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor a fost aprobat miercuri în şedinţă de guvern. Potrivit actului, statul va suporta jumătate din costurile reabilitării termice a blocurilor, primăria – 30%, iar asociaţiile de locatari – 20%. Până acum, cheltuielile erau împărţite în mod egal. Între modificările aduse prin această ordonanţă menţionăm competenţa primăriei de a prelua parţial sau integral cota asociaţiei de proprietari, prin hotărâri în care să fie stabilită şi procedura de recuperare a sumelor, precum şi posibilitatea de a fi preluate, tot de către primărie, cotele proprietarilor de apartamente care nu au posibilitatea de a suporta aceste cheltuieli. Auditul energetic şi proiectele vor fi plătite din bugetele locale.
Cu finanţare din programul naţional de reabilitare termică pot fi făcute mai multe tipuri de lucrări: izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei / termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter, lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţadele / terasa blocului de locuinţe, precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

360 de milioane în 2009

Întrebat cam în cât timp vor fi eficientizate termic blocurile inventariate, ministrul dezvoltării, Vasile Blaga, a declarat: „Depinde cât de repede se mişcă economia, câte fonduri putem pune noi, guvernul, prima dată la dispoziţia autorităţilor publice locale, pentru că am convingerea că ele vor fi extrem de interesate. Pe de altă parte, încă nu s-a inventat procedura – nici în comunism nu a funcţionat – ca să vină statul să îţi facă toate lucrurile în casă. Mai punem mâna, mai punem bani, că altfel am merge spre o societate care ar fi dat faliment acum vreo 20 de ani“. În termen de zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Administraţiei şi Ministerul Finanţelor trebuie să aprobe prin ordin normele metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă. Pentru 2009, guvernul a alocat 360 de milioane de lei, necesare pentru reabilitarea a aproximativ 55.000 de apartamente. Potrivit ministrului Blaga, media costurilor reabilitării termice a unui apartament de 50 de metri pătraţi suprafaţă utilă este de 3.500 de euro. Asta înseamnă că partea proprietarului este de 750 de euro.

Mai multe blocuri la reparat

Peste 3.000 de blocuri din Bănie au nevoie de reabilitare termică, estimează specialiştii din Primăria Craiova. Ei spun însă că este imposibil să fie stabilit un termen până la care toate aceste imobile vor fi termoizolate, date fiind costurile şi multitudinea de proceduri, chiar în condiţiile în care reglementările în vigoare au fost recent modificate. „Conform acestor reglementări, şi numărul imobilelor care pot fi reabilitate prin programul naţional creşte, fiindcă este vorba de blocuri construite după proiecte elaborate între anii 1950 şi 1990. Chiar dacă au fost ridicate după 1990, dar pe bază de proiect făcut înainte de 1990, respectivele imobile vor fi prinse în program. Practic, 95% din blocurile Craiovei intră în această categorie. Nu avem în prezent o evaluare strictă, inventarul se va relua săptămâna viitoare“, a spus Teodor Sas, viceprimar al Craiovei.

Frâne

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, dacă nu se modifică şi Legea achiziţiilor publice, reabilitarea termică nu se va mişca mai repede, în ciuda faptului că guvernul indică perfectarea unui singur contract pentru toată documentaţia. „Un singur contract nu e posibil deocamdată, fiindcă nu am putea respecta inclusiv Legea achiziţiilor publice. Pentru fiecare etapă – expertizare, auditare, proiectare, execuţie – este nevoie de licitaţie publică. În condiţiile actuale, adjudecarea atâtor licitaţii înseamnă mult timp şi s-a văzut asta din experienţă“, a spus Teodor Sas, viceprimarul Craiovei.
Exemplul concret este chiar la Craiova, unde primăria a ţinut de cinci ori licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de termoizolare la cele opt imobile incluse până acum în programul naţional. Nici cu finanţarea nu este foarte simplu, mai arată craiovenii.
Marian Giubelan, şeful Serviciului de coordonare a asociaţiilor de proprietari, este de părere că pentru termoizolarea blocurilor din Craiova este nevoie de aproximativ 300 de milioane de euro. „Cu siguranţă din bugetul local vor putea fi suportate, treptat, expertizarea, auditul şi proiectarea. Mai ales că vom comanda auditarea pe grupuri de proiecte, şi nu pentru fiecare bloc, pentru a câştiga timp şi bani. Gândiţi-vă însă ce înseamnă finanţarea lucrărilor! Dar este un început“, a declarat Giubelan.
În prezent, în Bănie sunt înregistrate cereri eligibile pentru reabilitarea termică a 280 de blocuri de locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII