15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSalariile doljenilor au crescut

Salariile doljenilor au crescut

În luna octombrie, câştigul salarial mediu al doljenilor s-a majorat. Situaţia s-a datorat atât legislaţiei în vigoare privind creşterile salariale, cât şi primelor sau realizării unor producţii mai mari.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj, în octombrie 2008, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.327 de lei, în creştere cu 22,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Şi comparativ cu luna precedentă se observă o majorare – în octombrie 2008, câştigul a înregistrat faţă de luna precedentă o mărire cu 31 de lei (2,4%). „Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (3.229 de lei), iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante (764 de lei)“, a declarat Mariana Tănase, directoarea executivă a Direcţiei Regionale de Statistică Dolj.

De ce au crescut câştigurile

Potrivit acesteia, evoluţia pozitivă a fost determinată de mai multe elemente, printre care aplicarea legislaţiei în vigoare privind creşterile salariale din 2008 pentru anumite categorii de angajaţi (funcţionarii publici, personalul contractual din sectorul bugetar, personalul din învăţământ şi personalul contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar). Sporirea venitului a fost determinată şi de acordarea de prime (inclusiv a premiilor ocazionale), de negocierile salariale sau de realizările de producţii mai mari.

Anumite domenii au înregistrat scăderi între 2% şi 35%

Chiar dacă în luna octombrie 2008, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net, există şi domenii unde au apărut scăderi. Potrivit datelor statistice, principalele scăderi (cuprinse între 25% şi 35%) au fost determinate de acordarea de prime în luna anterioară, cu ocazia „zilei petrolistului“, în activităţile de extracţie a hidrocarburilor şi servicii anexe, respectiv industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari. Alte scăderi ale câştigurilor, mult mai mici, (între 2% şi 5%) s-au datorat realizării unei producţii mai mici în anumite activităţi (producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, industria mijloacelor de transport rutier, industria metalurgică).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU