14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNotarii au raportat doar 5% din tranzactiile de peste 10.000 de euro

Notarii au raportat doar 5% din tranzactiile de peste 10.000 de euro

Notarii Publici au raportat Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor numai cinci la suta din tranzactiile care depasesc suma de 10.000 de euro efectuate in ultimii doi ani, a spus ieri, intr-o conferinta de presa, Margarit Musat, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Potrivit acestuia, informarile catre Oficiu au depasit 40.000 de astfel de tranzactii, din 800.000 inregistrate.


Vicepresedintele UNNPR, Margarit Musat, a precizat ca neanuntarea acestor tranzactii duce la amendarea notarilor cu sume cuprinse intre 150 si 500 de milioane de lei vechi. In cadrul aceleiasi conferinte, Musat a justificat numarul mic de raportari in comparatie cu cele inregistrate, prin dificultatile pe care le intâmpina notarii, mai ales in ceea ce priveste informarea despre tranzactiile in numerar intre persoane fizice. El a explicat ca exista un oarecare conflict inte obligatia de raportare si cea de pastrare a secretului profesional, cetatenii percepând ca informarile catre organele statului a tranzactiilor – considerate strict personale – ar constitui o ingerinta in viata privata.


Pe de alta parte, vicepresedintele UNNPR a afirmat ca, pâna la modificarile legislative din vara lui 2005, notarii puteau fi cercetati numai cu avizul Ministerului Justitiei, care si informa Uniunea cu privire la un eventual demers judiciar impotriva acestora.


Ministrul Justitiei a dat 30-50 de avize de cercetare penala in cazul notarilor, dar, de la eliminarea avizului ministrului, un singur notar a intrat in atentia Parchetului, a mai spus Musat.


Activitatea notarilor va fi verificata


Contactat telefonic, purtatorul de cuvânt al Oficiului, Nicolae Fuiorea, ne-a declarat ieri ca ONPCSB nu a descoperit cazuri de neinformare din partea notarilor publici. „Din câte stiu eu, nu au existat cazuri in care sa se fi aplicat amenzi notarilor, care au obligatia, potrivit protocolului incheiat in 2004, de a raporta numai tranzactiile in numerar care depasesc 10.000 de euro“, ne-a mai spus Fuiorea, anuntând ca Oficiul intentioneaza sa demareze totusi niste controale asupra unor birouri notariale. „Asupra birourilor notariale nu s-au efectuat controale, dar se vor face curând, având in vedere ca exista anumite zone din tara de unde nu ne vin deloc informari“, a incheiat Fuiorea.


Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a incheiat in 2004 un protocol cu UNNPR, normele de aplicare a acestuia fiind transmise tuturor notarilor din tara (aproximativ 1.400 de birouri notariale).


Incepând cu 1 octombrie 2004, Uniunea a inceput centralizarea datelor transmise de notari si pe care le-a comunicat Oficiului, fiind conceput un sistem electronic automatizat pentru receptionarea zilnica a datelor specifice activitatii de combatere si prevenire a spalarii banilor.


Toti notarii transmit rapoartele folosind un sistem de codificare, pentru garantarea secretului raportorului, sistem care permite de altfel si identificarea ulterioara a acestuia de catre Oficiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS