17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul a garantat 200 de miliarde pentru creditele oltenilor

Statul a garantat 200 de miliarde pentru creditele oltenilor

Firmele din Regiunea Sud-Vest Oltenia au primit din partea statului garantii de peste 200 de miliarde de lei pentru a putea accesa credite. Din acest punct de vedere, oltenii se afla pe primul loc in tara.


Tendinta generala a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) din regiunea Sud-Vest Oltenia este de dezvoltare si consolidare a pozitiei in piata. Pentru a-si mari cifra de afaceri, multe IMM-uri incearca sa contracteze credite, pentru care nu au intotdeauna garantii suficiente. In consecinta, in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2005, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a emis pentru firmele oltenilor garantii financiare in valoare de peste 200 de miliarde de lei vechi, cu aproximativ 50 de miliarde mai mult decât pentru cele din Bucuresti.


„Pâna la sfârsitul anului 2005, preconizam ca garantiile acordate se vor ridica la circa 300 de miliarde de lei vechi. Fata de anul trecut, se observa o crestere cu 65%“, a declarat Gheorghe Lepadat, director general al FNGCIMM, filiala Craiova.


Beneficiarii acestor garantii financiare sunt IMM-uri din regiune cu activitate in domeniul comertului (38%), industriei alimentare (16%), agriculturii (14%), prestari servicii (10%), transporturi (9%), constructii (8%) turism(3%) si sticlarie (2%).


Garantii de 80 de miliarde numai in Dolj


Valoarea creditelor contractate, la care au fost oferite garantiile de 200 de miliarde, este de 320 de miliarde de lei. Potrivit lui Lepadat, aproximativ 40% din garantiile emise pentru aceasta suma au fost pentru IMM-urile din Dolj (circa 80 de miliarde de lei). Mai mult de jumatate din firmele din judet au cerut garantii pentru dezvoltare in domeniul comertului (69%). Celelalte garantii au fost acordate pentru firme ce-si desfasurau activitatea in domeniile industrie alimentara (9%), transport (7%), prestari servicii (6%), constructii (5%) si agricultura (4%).


„IMM-urile care vor sa acceseze credite si nu au garantii sufi]ciente, trebuie sa precizeze la banca faptul ca solicita garantia FNGCIMM. Prioritare pentru emiterea de garantii financiare sunt planul de afaceri si incadrarea in criteriile de eligibilitate prevazute in Legea nr. 346/2004, privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor“, a adaugat Gheorghe Lepadat.


Ce este fondul de garantare


FNGCIMM a aparut in urma recomandarii facute de UE si are drept scop oferirea de ajutor pentru intreprinderilor private, in procesul de dezvoltare a afacerilor. Fondul ofera garantii de pâna la 60% din valoarea creditelor pe termen scurt, respectiv 75%, pentru creditele pe termen lung si mediu. Pentru acordarea de garantii, FNGCIMM percepe comisioane de garantare ce variaza intre 1,5% si 2,5%, in functie de tipul de finantare (in lei sau valuta) si de perioada de creditare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS