13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiesa centrală a Luptelor de la Podul Jiului, în rugină și mizerie

Piesa centrală a Luptelor de la Podul Jiului, în rugină și mizerie

Piesa centrală a Luptelor de la Podul Jiului este ținută în rugină și în mizerie, la Târgu Jiu. Este vorba de Podul Ferdinand amplasat în zona insulei de pe râul Jiu, de lângă Parcul Central.

Podul respectiv a reprezentat zona principală de rezistență a populației din Târgu Jiu, în fața armatei de ocupație. Autoritățile nu par deranjate de felul în care a ajuns să arate obiectivul înscris în lista monumentelor istorice. Aproape toate suprafețele sunt ruginite și acoperite pe alocuri cu vopsea de culoare albă și murdară. Din loc în loc se pot vedea desene sau diferite mâzgăleli lăsate de spray-urile amatorilor de graffiti din oraș.

Este nevoie urgent de igienizarea obiectivului și aplicarea unui strat protector de vopsea, pentru ca rugina să nu cuprindă întreaga construcție, realizată cu peste un secol în urmă de ingineri francezi. Legenda spune că Podul, construit în perioada 1894 – 1895 nu va fi distrus complet niciodată pentru că are un nit din aur.

Moment istoric important din Primul Război Mondial

Luptele de la Podul Jiului au avut loc pe 14 octombrie 1916, în zona actualului Parc Central, pe malul râului Jiu. Se păstrează și vechiul Pod Ferdinand, din perioada luptelor, în fruntea cărora s-a aflat comandantul poliției de atunci. Locuitorii orașului au opus rezistență trupelor germane, în nordul Olteniei, la Târgu Jiu.

În ziua de 14 octombrie 1916, orașul Târgu Jiu a intrat în istoria Marelui Război, cu prilejul bătăliei de la podul de peste Jiu, când populația civilă a orașului, sprijinită ulterior de trupele române, a respins o puternică ofensivă germană. Paza Podului Ferdinand, cum se numea atunci, era asigurată doar de o companie de miliție, formată din 2-3 plutoane și comandată de comisarul Ioan C. Popilian. De altfel, lângă Podul Ferdinand există în prezent un bust al comisarului Popilian.

Ziarul Times a scris despre eveniment

Potrivit Centrului „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, importanţa Luptei de la Podul Jiului a fost remarcată și de către mareşalul Berthelot, șeful Misiunii Militare Franceze în România, ca fiind un moment unic în istoria Primului Război Mondial. Mareşalul Berthelot spunea în 1918 că lupta de la Podul Jiului a avut o contribuţie majoră la victoriile ulterioare ale armatei: „Victoria română de la Mărăşti şi Mărăşeşti n-a fost decât rezultanta apărării oraşului Târgu Jiu, la Podul de la marginea Grădinii, rezistenţă care a îngrădit armatei germane posibilitatea de a tăia retragerea armatei române”.

Și în ziarul britanic „Times” apărea o informație despre eroismul târgujienilor: „s-a opus o rezistență disperată într-o poziție căreia germanii i-au dat numele Târgu Jiului și au luptat timp de trei zile vitejește contra celor mai bune trupe germane”.

Orașul a fost decorat

Pentru curajul și contribuția sa la victoria de la Podul Jiului, pentru fapte de eroism, apărarea patriei și Bisericii, comisarul de poliție Ioan C. Popilian a fost răsplătit cu mai multe decorații și medalii: „Virtutea Militară de Război”, „Bărbăție și Credință”, „Crucea Comemorativă cu baretă Jiu”, „Sfântul Stanislav”.

În august 1933, M.S. Regele Carol al II-lea emitea un Decret prin care se conferea Medalia „Virtutea Militară” de război cls. I mai multor orașe și localități din România, pentru eroismul dovedit în luptele din Primul Război Mondial. Printre acestea, se număra și orașul Târgu Jiu. Câteva luni mai târziu, la data de 7 octombrie 1933, regele însuși, însoțit de o parte a miniștrilor guvernului Alexandru Vaida-Voevod, vizita capitala Gorjului, se menționează într-o prezentare de pe siteul Centrului „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

INP propune restaurarea

Un plan de urgență cu privire la conservarea monumentului nu există. Institutul Național al Patrimoniului(INP) a alocat însă fonduri pentru achiziția serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Podului vechi (Ferdinand) din municipiul Târgu Jiu. Licitația este programată pe 25 mai, iar bugetul alocat este de 321.177 de lei.

Este de precizat că Podul Ferdinand este compus în prezent doar din 3 piese din totalul de 5. Alte două zac în buruieni și rugină. Nu se știe dacă și acestea două vor fi restaurate și alipite podului actual.

Citește și: A 7-a demisie la Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS