14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul om vindecat de SIDA a murit de cancer

Primul om vindecat de SIDA a murit de cancer

Timothy Ray Brown, americanul cunoscut inițial ca „pacientul din Berlin” și care a devenit în 2008 primul om din lume care s-a vindecat de virusul SIDA, a murit de cancer, a anunțat miercuri Societatea internațională privind SIDA (IAS), scrie france24.

„În aceste ultime șase luni, Timothy trăia cu o recidivă a unei leucemii” care i-a afectat în principal creierul, dar „a rămas la adăpost de virusul HIV”, a precizat IAS.

Prietenul lui Timothy Ray Brown a anunțat în urmă cu câteva zile că acesta se afla în stadiul terminal. „Timothy nu moare de HIV, pentru ca lucrurile să fie clare”, a scris marți Tim Hoeffgen pe blogul militantului și autorului Mark King.

Timothy Ray Brown, decedat la 54 de ani, a scris o pagină a istoriei medicale a HIV, virusului care provoacă SIDA.

În 1995, trăia în Berlin când a aflat că a fost contaminat de virus. Apoi, în 2006, a fost diagnosticat cu leucemie.

Pentru a-l trata de leucemie, doctorul său, de la universitatea din Berlin, a a recurs la o grefă de celule stem de la un donator care avea o mutație genetică rară care îi conferea o rezistență naturală la HIV, în speranța că în acest fel va vindeca ambele boli.

A fost nevoie de două grefe, de operații dificile și periculoase, dar pariul a reușit: în 2008, Timothy Ray Brown a fost declarat vindecat. Anunțul inițial i-a protejat anonimatul, prezentându-l drept „pacientul din Berlin”.

În 2010, a acceptat să-i fie dezvăluit public numele.

„Sunt dovada vie că SIDA poate fi vindecată”, spunea el, în 2012. „Este minunat să te vindeci de HIV”.

De atunci, o singură altă remisie a fost anunțată, în martie 2019, prin aceeași metodă, la „pacientul din Londra”, care ulterior și-a dezvăluit și el numele, Adam Castillejo, și este de atunci considerat vindecat.

Din cauza dificultăților și a riscurilor (în prealabil, este nevoie de suprimarea sistemului imunitar prin chimioterapie, pentru a-l „înlocui” cu cel al donatorului), metoda tratamentului prin grefă de celule stem nu este considerată o cale pentru un tratament generalizat, în condițiile în care tratamentele antiretrovirale din prezent permit o viață cvasi-normală pentru o persoană infectată cu HIV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS