20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: 50 de ani de la inaugurarea lucrărilor la Sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier I

Mehedinţi: 50 de ani de la inaugurarea lucrărilor la Sistemul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier I

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la începerea lucrărilor la Sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier I, arată un documentar realizat de Agerpres. Festivităţile de inaugurare a lucrărilor au avut loc la 7 septembrie 1964, la Sip și Gura Văii. Concepția construirii sistemului Porțile de Fier a fost expusă pentru prima dată în convorbirile șefilor de stat român și iugoslav, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Iosip Broz Tito, în 1956, când s-a convenit examinarea posibilităților de construire în comun a unei hidrocentrale în sectorul Porțile de Fier.

În perioada 1956-1960, Institutul de Studii și Proiectări Hidroenergetice (ISPH) București și Institutul Energoprojeckt Belgrad au elaborat un Memoriu tehnico-economic pentru un proiect ce viza sectorul comun cu două sisteme hidroenergetice și de navigație amplasate în profilul Gura Văii – Sip km D 943, în prima etapă, și în profilul din zona Gura Văii – Raduievat, în următoarea etapă, potrivit publicației Informația de Severin.

La 30 noiembrie 1963, cei doi președinți au semnat, la Belgrad, Acordul pentru construirea sistemului de la Porțile de Fier, care a intrat în vigoare la 16 iulie 1964. La 1 ianuarie 1964, conform HCM nr. 995 din 7 decembrie 1963, a fost înființată Întreprinderea Centrala Hidroelectrica (ICH) Porțile de Fier, cu obiect de activitate supravegherea lucrărilor de investiții pentru realizarea Sistemului Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier.

La 7 septembrie 1964, ziarul Scânteia titra pe prima pagină „Ora Porților de Fier”, anunțând evenimentul de inaugurare a lucrărilor: ”La festivitate vor participa președintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, Gheorghe Gheorghiu-Dej, și președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, Iosip Broz Tito, precum și alte personalități (…)”.

Inaugurarea sistemului hidroenergetic și de navigație Porţile de Fier I a avut loc 16 mai 1972, printr-o ceremonie la care a participat Nicolae Ceaușescu. Evenimentul a fost descris în presă ca „grandioasa sărbătoare populară de la Drobeta Turnu-Severin”.

Sistemul Porţile de Fier I este una din cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa şi cea mai mare de pe Dunăre, cu o putere instalată de 2.235 de MW. Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane metri cubi se întinde de la baraj până la confluenţa cu râul Tisa. Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 kilometri amonte de orașul Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS