15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociaţia cu doi preşedinţi şi-a pus lacăt pe uşă

Asociaţia cu doi preşedinţi şi-a pus lacăt pe uşă

http://www.youtube.com/watch?v=UAJlHIQb-Lk

O asociaţie de proprietari din Craiova, cartier 1 Mai, stă cu lacătul pe uşă de peste o lună, deşi are doi preşedinţi  şi două comitete executive care îşi dispută conducerea asociaţiei. Situaţia este fără precedent în Craiova, deoarece din 24 aprilie administratorul nu mai calculează facturi, nu mai face încasări şi nici plăţi către furnizori. Din această cauză, 310 apartamente riscă să rămână fără utilităţi.

Proprietarii din Asociaţia nr. 4 Mareşal Antonescu, care au vrut să-şi plătească facturile în ultima lună, au fost surprinşi să găsească uşa asociaţiei încuiată cu patru lacăte (două puse de vechea conducere, iar două de actuala). Aceştia au aflat cu stupoare că au doi preşedinţi aleşi în persoana lui Petre Dumitru, respectiv Mirela Cornescu, două comitete executive care îşi dispută asociaţia şi pentru că nu se înţeleg au închis asociaţia şi au suspendat încasările. Cele două tabere se acuză reciproc şi se contestă în instanţă. Administratorul nu este lăsat să intre în sediul asociaţiei, iar facturile de la furnizori nu mai sunt calculate şi distribuite în listele de plată. Riscul este atât de mare încât proprietarii pot să rămână fără apă sau curent electric pe casa scării. „Situaţia este destul de gravă la asociaţia noastră. În urma Adunării Generale din 24 aprilie 2014, s-a ales un nou preşedinte şi un nou comitet executiv. Cele două tabere, cea veche şi cea nouă, s-au certat foarte rău şi fiecare tabără a venit şi a pus câte două lacăte pe uşă. Asociaţia nu mai funcţionează, nu s-au mai făcut plăţi către furnizori. Am luat legătura cu Dumitru Petre, vechiul preşedinte, care mi-a spus că a depus un dosar la Judecătorie, o ordonanţă preşedinţială prin care contestă alegerea noului preşedinte. Prin urmare, dumnealor nu vor debloca activitatea asociaţiei decât după pronunţarea instanţei. În tot acest timp n-a făcut nimeni citirea la apă, la gaze. Nu s-a calculat sau afişat lista pe luna martie, care este cu subvenţii de la primărie, suntem deja în urmă cu plăţile. Domnul Pişlea, inspector la primărie, ştie situaţia noastră. Acesta mi-a spus că doamna Cornescu, noul preşedinte ales, nu ar întruni condiţiile legale, pentru că nu este proprietar. Proprietarii se tem că vor rămâne fără gaze, fără apă, fără curent“, a explicat Cristina Mihai, proprietar .

Ambiţii pe spinarea proprietarilor

Confuzia domneşte în rândul proprietarilor care sunt revoltaţi de cele întâmplate în asociaţia lor. Cei care sunt de partea vechii conduceri spun că datornicii au dat peste cap activitatea asociaţiei. „Câţiva datornici pe care preşedintele Dumitru Petre i-a dat în judecată pentru restanţe s-au ridicat împotriva lui şi l-au înlocuit. Numai că persoana aleasă nu poate fi preşedinte fiindcă nu este proprietar în această asociaţie. Au ales în comitet un proprietar, Uzeanu Maria, care are 140 de milioane datorie şi este executată silit, pentru că nu-şi plăteşte întreţinerea. Au făcut destabilizarea asociaţiei. Şi primăria i-a transmis celei care a fost aleasă că nu poate fi preşedintă, că este ilegal. Eu fac parte din vechiul Comitet, nu avem cum să intrăm în asociaţie că au pus două lacăte. Este suspendată activitatea. Nici administratorul nu mai vine“, a spus Zoe Ogarcă, membru în Comitetul executiv al Asociaţiei nr. 4 Mareşal Antonescu.
De cealaltă parte, susţinătorii noului preşedinte spun că proprietarii sunt nemulţumiţi de vechii reprezentanţi şi vor ca asociaţia să-şi reia cât mai repede activitatea. „Proprietarii sunt nemulţumiţi şi din acest motiv au ales alt preşedinte. Am anunţat toţi furnizorii care este noua conducere. Am anunţat primăria, care trebuie să înţeleagă că suntem de sine stătători. Administratorul nu mai vine, atunci să aşteptăm să decidă judecătorii“, a afirmat  Maria Uzeanu, membru în noul comitet al asociaţiei.
Oamenii consideră că în asociaţia lor se poartă un război al ambiţiilor celor doi preşedinţi, din care ei vor avea de suferit.

Doi preşedinţi

Despre cele întâmplate în ultima lună în Asociaţia nr. 4 Mareşal Antonescu şi-a spus părerea şi vechiul preşedinte, Petre Dumitru.
„A fost o adunare generală ordinară pe 31 martie, care s-a lăsat cu incidente. În urma acestei adunări am rămas eu preşedinte şi s-a ales un comitet. Ulterior, cei din comitet şi-au dat demisia. Am fost nevoit să organizez Adunarea generală extraordinară pe 24 aprilie. Atunci s-a ales alt preşedinte şi alt comitet. Au fugit cu registrul, cu procesul-verbal. Nu s-a respectat procedura de votare. Cel ales preşedinte nu este nici proprietar, nici măcar locatar. După adunare am fost forţat de aşa-zisul preşedinte să deschidem asociaţia, am sigilat documentele, fişetele, mobilierul, iar la intrare s-au pus lacăte. Sunt patru lacăte puse pe uşa asociaţiei. Facturile trebuie să le ia de la furnizori administratorul Ileana Hopârtean, dar nu poate să-şi desfăşoare activitatea. Primăria cunoaşte foarte bine situaţia. Au venit la începutul lunii mai să deschidem asociaţia, să deblocăm activitatea asociaţiei, doamna Cornescu nu a vrut. Avem dosar în instanţă, dar aşteptăm termen. Avem plângere şi la Parchet, şi la Poliţie“, spune Petre Dumitru, unul dintre preşedinţii asociaţiei de proprietari.
La rândul său, Mirela Cornescu, noul preşedinte, spune: „Am fost aleasă statutar în 24 aprilie 2014. Proprietarii ştiu despre ce este vorba, asociaţia a fost sigilată în prezenţa unui lucrător de la poliţie, pentru că vechiul preşedinte a vrut să sustragă documente. Acum nu vrea să facă predarea. Este o situaţie deosebită în asociaţie, listele de pe luna martie ar fi trebuit să fie afişate de vechea conducere, dar nu s-a întâmplat. Eu am luat legătura cu furnizorii şi i-am rugat să nu ne mai pună penalizări până la rezolvarea situaţiei. Nu ştim cine este administratorul asociaţiei. Cei de la primărie au venit să deschidă sediul asociaţiei şi au pretins să intre doar administratorul fără reprezentanţii comitetului, ceea ce nu este legal. Noi ne desfăşurăm acum activitatea pe coridor“.
Chemată să facă lumină în acest scandal, primăria spune că alegerile în cadrul unei asociaţii de proprietari se fac conform Legii nr. 230/2007. „Doamna Cornescu Mirela nu poate fi aleasă preşedinta Asociaţiei de proprietari nr. 4 Mareşal Antonescu, deoarece nu este proprietar şi membru al acestei asociaţii. Ceea ce înseamnă că legea nu-i dă dreptul de a vota, de a participa, de a candida şi cu atât mai mult să fie aleasă ca reprezentant al proprietarilor. Alegerea acesteia în adunarea generală extraordinară din 24 aprilie 2014 de către nouă proprietari este ilegală pentru că nu respectă prevederile art. 9 din Legea nr. 230/2007, fapt pentru care este de competenţa instanţei de judecată“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu.

Ce spune legea

„Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu“, art 9 din Legea nr. 230/2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS