14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazul de TBC de la „Carol I“ ar putea fi singular

Cazul de TBC de la „Carol I“ ar putea fi singular

Mai mult de jumătate din testele efectuate vineri elevilor şi profesorilor de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, în urma cazului de tuberculoză depistat la o elevă de clasa a XII-a, au fost interpretate de medicul pneumolog, însă până ieri după-amiază nu se descoperise alt caz de îmbolnăvire cu TBC.

Cazul de tuberculoză (TBC) depistat la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova şi anunţat la sfârşitul săptămânii trecute ar putea rămâne singular în cadrul acestei instituţii de învăţământ. Vineri, medicii au intervenit direct la „Carol I“ şi au făcut teste tuturor elevilor care învăţau în clasa în care s-a descoperit cazul de TBC, dar şi profesorilor care au intrat aici, iar testele au fost interpretate ieri. Pentru că şcolile au fost închise din cauza vremii, elevii şi profesorii în cauză a trebuit să se deplaseze la Policlinica Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“, pentru a fi examinaţi de medicul pneumolog Dragoş Nicolosu, cel care se ocupă de caz. Acesta a văzut ieri 41 de elevi, din cei 70 care au fost testaţi vineri, şi zece profesori, din cei 20 „implicaţi“ în caz, şi, din fericire, la nici unul nu s-a descoperit vreo urmă de boală. Unora li s-a făcut, pentru o mai bună siguranţă, şi examen radiologic, însă acesta nu a evidenţiat prezenţa bacilului Koch, răspunzător de tuberculoză.
„Toţi cei testaţi s-au dovedit sănătoşi, lucru îmbucurător pentru noi. Cei care nu au fost văzuţi astăzi (ieri – n.r.) vor fi controlaţi mâine (astăzi – n.r.), dar până acum nu a apărut alt caz de TBC“, a precizat, pentru GdS, dr. Nicolosu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.
La rândul său, dr. Corneliu Miu, medic primar pneumolog în cadrul aceleiaşi unităţi medicale şi coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj, a ţinut să menţioneze că ancheta va continua până se va descoperi sursa contaminării elevei respective.
„Trebui să aflăm şi cine a îmbolnăvit-o pe elevă, pentru că s-a dovedit că boala nu este din familie. Problema este că după 14 ani, când elevii ajung la liceu, ei nu mai sunt total sub controlul familiei. Elevii merg prin baruri, în săli de jocuri, în discoteci, mulţi sunt şi fumători, unii chiar de pe la 12 ani, iar pe fondul fumatului şi al consumului de alcool pot face TBC. Mai este şi o perioadă în care în organismul adolescentului apar modificări, iar organismul are nevoie de o bună alimentaţie. Tocmai în această perioadă se produce o scădere a imunităţii, iar pe fondul acesteia, cumulat cu consumul de tutun şi alcool, poate apărea tuberculoza. La fete mai apar şi alte situaţii: caută să slăbească. Elevele ţin tot felul de diete, nu mănâncă aşa cum trebuie, şi nu fac altceva decât să slăbească organismul şi să-i scadă rezistenţa“, a explicat dr. Corneliu Miu.  

Simptomele tuberculozei

Medicul pneumolog din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ a precizat şi care sunt primele simptome care să-l facă pe elev să se adreseze fie medicului şcolar, fie medicului de familie, pentru a vedea dacă are sau nu TBC. „Simptomul principal este tusea care nu cedează şi pe care unii o pun pe seama fumatului. Apoi scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, scurte febrilităţi, cu temperatură de 37,5 – 37,8 grade, astenie fizică, adică se trezeşte mai obosit decât s-a culcat. Acestea sunt semne valabile nu numai pentru TBC, ci şi în cazul virozelor, dar este bine ca persoana respectivă să meargă la un control, mai ales dacă este şi fumătoare de doi-trei an“, a spus dr. Corneliu Miu.
Pneumologul craiovean a mai spus că numărul cazurilor de TBC în Dolj în 2013 a fost mai mic decât cel din 2012, iar „în prima lună din 2014 nu au fost cazuri deosebite de tuberculoză care să ducă la o creştere a incidenţei“.
„Tuberculoza nu se ia chiar aşa de repede precum gripa. Aici trebuie să treacă o perioadă şi, chiar dacă se infectează, persoana respectivă poate să nu facă boala, pentru că dintre toţi cei care sunt infectaţi cam o zecime fac TBC“, a explicat dr. Corneliu Miu.

Eleva poate merge la şcoală după ce se externează

În ceea ce priveşte cazul concret al elevei de la CN „Carol I“, medicul a precizat că aceasta „o să stea internată şi sub tratament cam o lună, poate chiar două luni, în funcţie de când examenul de spută (expectorație – n.r.) devine negativ, pentru că, după aceea ea nu mai reprezintă o sursă de contaminare şi poate să continue tratamentul în ambulatoriu“.
„E bine nu numai să continue tratamentul, ci şi să meargă la şcoală. Noi nu suntem pentru a ţine un astfel de elev acasă, dimpotrivă, trebuie să meargă la şcoală, mai ales că este în ultimul an de liceu, nu trebuie să piardă bacalaureatul din cauza bolii. Repet, atunci când eleva va fi negativă, poate merge la şcoală. Important este să fie monitorizată şi să-şi continue tratamentul, care durează şase luni. Atâta timp cât îşi ia medicamentele şi nu mai este internată, nu mai reprezintă o sursă de contaminare“, a menţionat dr. Corneliu Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză pe judeţul Dolj.
Din datele oferite de acesta, regiunea Olteniei rămâne cu incidenţa cea mai mare a cazurilor de tuberculoză. Dacă, în ultimii 15 ani, Doljul se afla în primele 15 judeţe din ţară la cazurile de TBC, în ultimii opt ani a ajuns în primele cinci, iar în ultimii cinci ani se află în primele trei judeţe din ţară ca număr al cazurilor de tuberculoză, alături de Mehedinţi şi Olt. Incidenţa este însă în scădere. În 2011, incidenţa TBC în Dolj era de 139 de cazuri la suta de mii de locuitori, în 2012 aceasta a scăzut la 123 de cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce în 2013 incidenţa a fost de 112 cazuri la suta de mii de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS