13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum arată o cină într-un spital românesc din 2013

Cum arată o cină într-un spital românesc din 2013

\n

Un fenomen psihologic interesant este „sindromul miniştrilor“, care se manifestă în special la acei politicieni care au petrecut deja o anumită perioadă de timp într-unul dintre scaunele moi ale puterii şi ajung să piardă contactul cu realitatea.
Ei ascultă şi înregistrează ca reale doar părerile acelor consilieri pe a căror loialitate pot conta, dar a căror obiectivitate este îndoielnică. Cu timpul, aceste personaje dezvoltă o mentalitate de tranşee, în care toţi cei din afara ministerului/guvernului/instituţiei sunt percepuţi ca având un singur scop în viaţă: să-i atace personal până la distrugere.
În astfel de condiţii, orice critică constructivă, orice dialog devine inutil. Din nefericire, acest sindrom poate fi observat din ce în ce mai des la membrii guvernului Ponta. Din fericire, există un remediu, ieftin şi simplu.
Aşadar, domnilor miniştri, pentru un contact nemijlocit cu realitatea din afara birourilor dumneavoastră, vă poftesc la o cină într-un spital de stat din România anului 2013.
În cele două găleţi, colorate într-un roşu apetisant, se află ceaiul care urmează să fie servit pacienţilor. Maglavaisul din dreapta are o provenienţă incertă şi autorul fotografiei nu a îndrăznit să-l testeze. Feliile de pâine (care nu se văd în imaginea publicată) sunt armonios ordonate într-un lighean aşezat dedesubt.
Fotografia a fost făcută săptămâna trecută într-un important spital din Craiova, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, condus de Eugen Nicolăescu.
Este politicianul care, tot săptămâna trecută, încercând să-i convingă pe medici şi asistenţi să nu intre în grevă generală, făcea „un apel către profesioniştii din sistemul sanitar să dea dovadă de responsabilitate faţă de pacienţi şi să nu afecteze, prin acţiunile lor, buna funcţionare a sistemului sanitar“.

Poftă bună, domnule ministru Eugen Nicolăescu

Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, anunţa în urmă cu o săptămână că salariile medicilor rezidenţi vor fi crescute cu 100-150 de euro impozabili. Măsura este inutilă şi de o ipocrizie fără margini: cu 100 de euro în plus la un salariu mediu de 300 de euro/lună traiul rezidenţilor nu va deveni onorabil.
Exodul lor din ţară va continua, posturile din spitalele universitare vor continua să rămână închise pentru cei fără pile, plicurile pacienţilor vor continua să îngraşe conturile şefilor de clinici care câştigă uneori şi de 100 de ori mai mult decât medicul tânăr alături de care lucrează. Dar nu-i nimic, căci guvernul Ponta va putea clama în studiourile TV că a mărit salariile medicilor rezidenţi.

Poftă bună, domnule ministru Daniel Chiţoiu

Şi poate îi explicaţi şi şefului dumneavoastră, premierul Victor Ponta, de ce afirmaţia „sper să reuşim (să dăm rezidenţilor) în jur de 150 de euro lunar, ceea ce înseamnă aproape venitul pe care-l au în acest moment rezidenţii pe toată durata rezidenţiatului“ dovedeşte că habar nu avea la momentul declaraţiei despre veniturile reale şi problemele unui medic tânăr care profesează în România.
Şi dacă tot a venit vorba de Victor Ponta, Domnia sa are un mod cel puţin special de a calcula bugetul alocat în 2014 pentru sănătatea românilor. Acest buget a fost în acest an de 9,7 miliarde de lei, iar în 2014 va fi de 7,8 miliarde de lei. O scădere limpede, doar că premierul Victor Ponta ne bagă degetele în ochi: „Să fie foarte clar, sunt mai mulţi bani în 2014 decât în 2013“.
Cum aşa? Din cele 9,7 miliarde din 2013 domnul Ponta scade vreo trei miliarde – datoriile pe care statul a trebuit să le achite în contul medicamentelor neplătite către companiile farma. E vorba aşadar de bani pentru medicamente. Adică pentru Sănătate. Nu pentru altceva. Această precizare poate părea inutilă, dar logica specială practicată de premierul României ne obligă la astfel de sublinieri.
Realitatea devine nesemnificativă şi poate fi învârtită şi răsucită până ce ea se mulează pe dorinţele politicianului. Nemaivorbind de faptul că pentru plata firmelor de medicamente s-au găsit trei miliarde la buget, dar pentru salariile medicilor tineri sau pentru condiţii decente asigurate pacienţilor din spitalele de stat nu se găsesc.    

Poftă bună, domnule prim-ministru Victor Ponta  

Şi dacă doriţi cumva ca, după o masă copioasă, să vă spălaţi pe mâini sau să vă relaxaţi cu o baie fierbinte, puteţi alege liniştiţi din facilităţile prezentate mai jos. Fotografiile sunt făcute de pacienţi în spitalele româneşti de stat ale anului 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS