19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Cinematograful“ de la bibliotecă

„Cinematograful“ de la bibliotecă

Dacă e marţi, e seară de film la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“, la Secţia audio-video şi American Corner. A devenit o tradiţie ca în această zi, la ceas de seară, în jurul mesei ce tronează în mijlocul încăperii să se aşeze cinefilii. Sunt cei care preferă să guste un film bun într-un cadru intim şi să poată comenta cu vecinul de scaun replicile savuroase ale peliculei. „Este un spaţiu de socializare, iar cei care vin în fiecare marţi la vizionările gratuite fac parte din acea generaţie de oameni pentru care comunicarea este esenţială. Sunt învăţaţi să se întâlnească, să îşi vorbească faţă în faţă, nu prin intermediul mijloacelor moderne de comunicaţie. Au devenit de-ai casei“, a mărturisit Carmen Tică, de la Secţia audio-video.
În acest spaţiu, oamenii preferă să savureze un film cap-coadă fără întreruperi. La final de întâlnire cinematografică, se pun deja la punct detaliile următoarei zile de vizionare. Se fac sugestii bibliotecarului şi se aleg peliculele. Seara de marţi aparţine, am putea spune, clubului iubitorilor de film. Şi pelicula „Doctor Zhivago“, o producție din 1965, în regia lui David Lean, cu Julie Christie și Omar Sharif în rolurile principale, care a rulat în seara de marţi, 29 octombrie, a fost aleasă tot de comun acord, după cum s-a împământenit tradiţia.

De la discuri cu muzică clasică, la blu-ray

Povestea clubului cinefililor din cadrul Secţiei audio-video de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ s-a născut cu câţiva ani în urmă. În incinta ce găzduieşte astăzi secţia, se puteau asculta înainte discuri cu muzică clasică. A venit, într-o zi, o donaţie din partea Institutului cultural, constând în casete video cu filme-document. „De atunci am început să achiziţionăm filme documentare şi artistice. În selecţia filmelor artistice ne-am ghidat după anumite criterii: să fie ecranizări ale operelor literare, să fie filme istorice şi premiate, cu alte cuvinte, filme de valoare. Ele rulau la început pentru elevii din şcoli. Cu timpul, publicul larg care ne călca pragul a devenit interesat de aceste filme şi aşa s-a născut ziua peliculei de marţi. O dată pe săptămână, le-am dat întâlnire iubitorilor artei cinematografe, provocându-i cu pelicule interesante. Şi a prins. Cel mai mare succes al secţiei s-a înregistrat anul trecut, o dată cu Festivalul de film rusesc. Lumea a gustat din plin acest gen de pelicule, care rar se mai pot viziona, piaţa fiind invadată de producţii americane. Am suplinit cu această întâlnire cu iubitorii filmului şi colocviile cinematografice susţinute de profesorul Cătălin Ghiţă de la Universitate, care aveau loc o dată pe lună. Noi am venit cu întâlnirile săptămânale“, a precizat Carmen Tică.
Achiziţiile celor două bibliotecare care se ocupă de îmbunătăţirea colecţiilor de filme, Carmen Tică şi Mădălina Băileşteanu, au crescut de la o zi la alta. Nu au mizat pe cantitate, ci pe calitate. Şi au adunat o colecţie ce numără astăzi 1.100 de DVD-uri. Casetele video care s-au uzat au rămas pe rafturile secţiei. Mai coboară din când în când, la cerere, în aparatul video, căci materialul stocat pe ele este de valoare. Găzduiesc pe suportul lor filme documentare de excepţie despre mari personalităţi ale lumii. Lasă însă loc tehnologiei, căci DVD-urile sunt acum la mare căutare, astfel că „Mircea“, „Mihai Viteazul“, „Buzduganul cu trei peceţi“, „Moara cu noroc“, „Mara“, Colecţia Caragiale, „Noi vrem pământ“, „Ion“ s-au mutat pe suporturi mai moderne. Şi, mai nou, au apărut şi blu-ray (disc optic pentru stocare de date, în special înregistrări video de înaltă rezoluţie – n.r.), care şi-au făcut, aşa cum era firesc, intrarea şi în colecţia bibliotecii.
Secţia audio-video îşi deschide porţile în fiecare zi, iar în incinta ei păşesc împătimiţii de film. Dincolo de întâlnirile de marţi, de la ora 17.00, studenţii străini găsesc aici locul ideal de a învăţa limba română, graţie suporturilor audio, la fel cum astăzi, pe un scaun, am descoperit un domn care încerca să descifreze tainele limbii engleze. „Urmează să plece la copii peste hotare şi se deprinde cu limba“, ni se explică.
Îi ţin companie alţi tineri, împătimiţi ai filmelor SF sau thriller, care găsesc la bibliotecă cele mai bune producţii, aşa că îi trec pragul de fiecare dată când au ocazia. Atmosfera familială, caldă, este mediul propice vizionării unei pelicule bune, aşa că Secţia audio-video a devenit cinematograful preferat şi căutat al împătimiţilor de film.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS