11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDascălii ies în stradă

Dascălii ies în stradă

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor protesta mâine în semn de nemulţumire faţă de guvern, întrucât în şcoli personalul calificat care iese la pensie este înlocuit cu tineri care părăsesc sistemul la prima ofertă din alt domeniu, iar banii nu mai ajung nici pentru salarii, nici pentru a da cu o mână de var, după cum susţin sindicatele.

Dascălii spun că au decis să iasă în stradă, pentru a scoate în evidenţă anomaliile sistemului preuniversitar, chiar în această săptămână, când este şi Ziua Mondială a Educaţiei. „Cu excepţia anului trecut, în fiecare an am avut tot felul de revendicări. Şi ceea ce pot spune este că problemele semnalate până acum nu au fost rezolvate, ci amânate. Pentru că 5 octombrie cade sâmbătă, am ales să ieşim în stradă mai devreme, pe 3 octombrie, în Bucureşti, pentru a cere modificarea Legii educaţiei, astfel încât să intrăm în normalitate“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“ Dolj.
Liderul dascălilor doljeni spune că, în prezent, sistemul preuniversitar doljean este afectat în special de finanţarea per capita, care nu mai asigură nici banii de salarii. „Sintagma «Avem copii, avem bani» nu există, pentru că, de exemplu, la  Colegiul «Carol I» din Craiova au grupe numeroase, iar salariile pe ultimele două luni nu se pot plăti pe această finanţare. Şi nu este un caz singular. La fel se întâmplă şi la colegiile «Cuza», «Buzeşti» şi chiar la Liceul «Henri Coandă» din Craiova. Sunt mulţi profesori cu gradul didactic I şi cu doctorat şi nu mai pot fi plătiţi“, a mai spus liderul Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

Plouă în şcoli, dar nu sunt bani

Potrivit cadrelor didactice, finanţarea per capita reduce şi din fondurile pentru investiţii. „Şcolile care nu au bani iau de la cele care au surplus şi uite aşa se duc banii care ar trebui folosiţi pentru reparaţii. Avem şcoli în mediul rural în care nu s-a dat cu o bidinea pentru începutul anului şcolar pentru că acea comunitate nu are bani. Ca să nu mai vorbim că suntem bombardaţi cu telefoane de către directori ca să ne întrebe ce să facă pentru că sunt unii la care le plouă în şcoală, de exemplu la Şcoala Mârşani“, a mai spus Lungulescu. Nu numai finanţarea per capita este revendicarea dascălilor. Aceştia cer mărirea salariilor cu 50% pentru debutanţi întrucât s-a ajuns în situaţia în care la catedră „mai vin doar tineri curioşi să vadă ce e în sistem care înlocuiesc dascălii cu ani de experienţă, ce ies la pensie“. De asemenea, se cer bani pentru decontarea navetei şi pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi deblocarea posturilor din  sistem întrucât în anumite grădiniţe şi şcoli nu sunt îngrijitori, bucătari, secretari şi bibliotecari. Pentru a-şi prezenta revendicările, profesorii vor face memorii pe care le vor depune la guvern, la parlament, dar şi la Ministerul Educaţiei. De asemenea, vor organiza un marş pe traseul celor trei instituţii începând cu ora 9.30. Dacă nu vor fi luaţi în seamă, dascălii spun că vor trece la greve, care vor începe în maximum două-trei săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS