19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn lanţ hotelier de renume mondial, la Craiova?

Un lanţ hotelier de renume mondial, la Craiova?

Hotelul Jiul din Craiova va intra într-un amplu proces de modernizare, care va dura doi ani, şi ar putea funcţiona sub denumirea unui renumit lanţ hotelier. Anunţul a fost făcut pentru GdS de către Radu Berceanu, cel care a decis să iasă din umbră şi să devină oficial patronul hotelului.

Fostului senator de Dolj, Radu Berceanu, criza economică îi dă dureri de cap. Atât de mari, încât a decis să devină oficial patron al SC Jiul SA, firma care deţine hotelul cu acelaşi nume din Bănie. De ani întregi, Berceanu a fost acţionarul din umbră al firmei. Aşa cum GdS a scris în nenumărate rânduri, fostul senator nu figura în acte ca acţionar, ci un om de-ai săi, Pompiliu Şelea, care a fost şi încă este administratorul firmei. Încrengăturile de afaceri dintre Berceanu şi Şelea au ieşit la iveală odată cu obligativitatea declarării averilor persoanelor cu funcţii de conducere din administraţia centrală şi cea locală. Din acele documente, am putut afla că Radu Berceanu l-a împrumutat pe Pompiliu Şelea cu circa 200.000 de euro, bani cu care acesta a cumpărat acţiuni la SC Jiul SA.

Berceanu iese din anonimat

Întrebat în toţi aceşti ani dacă el este de fapt acţionarul majoritar, Berceanu nu a dat niciodată un răspuns foarte clar. Ei bine, problemele de management ale hotelului şi criza financiară par să-l fi determinat pe acesta să iasă din umbră şi să devină acţionar cu acte în regulă. „Eu de prin 1995 am început să-i dau bani lui Pompiliu Şelea să cumpere acţiuni, pentru că nu voiam să fiu hotelier. Atunci când am dat banii, nu ştiam că o să apară ANI (Agenţia Naţională de Integritate – n.r.) şi că o să trebuiască să publicăm declaraţii de avere. Eu am ţinut cont de acţiuni, nu de bani, pentru că banii se devalorizează. Eu aşa ţin socoteala, în acţiuni. Nu ştiu care este treaba prin oraş de se tot vorbeşte despre aceste acţiuni, dar nu am nimic special. Acţiunile acestea vor mai sta puţin timp la Şelea. Probabil, la următoarele Adunări Generale ale Acţionarilor, vom pune alt administrator, dacă el nu doreşte să se mai implice, şi aducem unul mai tânăr. În interval de câteva luni, eu, împreună cu cei doi băieţi ai mei, probabil, vom deveni acţionari majoritari. Acţiunile vor trece pe numele nostru şi vom mai cumpăra şi altele, de la ceilalţi acţionari minoritari. Domnul Şelea nu are să-mi dea bani, ci acţiuni. Nu ştiu de ce sunteţi cu ochii pe mine, ar trebui să fiţi pe cei care iau ceva de la stat. Acestea sunt tranzacţii între privaţi“, a declarat Berceanu pentru GdS.

Franciză pe bani grei

Şi, dacă tot vrea să devină oficial acţionar majoritar, Berceanu intenţionează să reabiliteze din temelii hotelul Jiul. „Am văzut că hotelul a pierdut teren în faţa altora, sigur nu mai vine lumea, dar costurile de întreţinere rămân aceleaşi. Am discutat cu ceilalţi acţionari să vedem ce putem face pentru reparaţii. Hotelul probabil că va fi închis timp de doi ani, dar după aceea va fi la standardele anului 2015“, a spus Berceanu. De unde vin banii, totuşi? De la bancă, speră fostul senator. „Interesul este ca acest hotel să funcţioneze, pentru că acum el aduce pierderi, deoarece impozitele şi taxele trebuie plătite. Reabilitarea lui va costa mulţi bani, aproximativ cinci-şase milioane de euro, am vorbit cu mai multe bănci şi cu mai multe societăţi care se ocupă de hoteluri. Am vizitat hotelul Ramada din Piteşti, iar Ramada ar putea să deschidă o franciză la noi. Am vorbit, de fapt, cu mai toţi oficialii hotelurilor importante şi, în doi ani, sper că oraşul Craiova va avea un hotel aşa cum merită“, a precizat Berceanu. Viitorul acţionar majoritar şi în acte a explicat faptul că hotelierii importanţi sunt interesaţi de Craiova, dar pun condiţii greu de îndeplinit, cum ar fi reabilitarea integrală a clădirii şi modernizarea ei. Iar asta cere bani, pe care Berceanu susţine că nu îi are. Şi atunci, trebuie să apeleze la bănci, dar şi ele sunt reticente în actuala situaţie economică. „Am discutat cu mai mulţi consultanţi care s-au ocupat de deschiderea altor francize în ţară, inclusiv de partea de finanţare, pentru că şi în acele cazuri acţionarii nu au adus bani de acasă. Mi-au spus că operaţiunea este finanţabilă, dar până nu vedem contractul… Trebuie să stabilim cu o casă de arhitectură cum va arăta hotelul, va fi o renovare ca o reconstrucţie, şi la sfârşitul anului 2014 sau începutul lui 2015 vrem să fie gata“, a mai spus Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS