19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelapidări plătite într-o mie de ani

Delapidări plătite într-o mie de ani

După ce a delapidat aproape 600.000 de lei din încasările la întreţinere, administratorul unei asociaţii de proprietari din Craiova a ajuns să restituie debitul în rate de 50 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că îi va lua o mie de ani să returneze întreaga datorie. În tot acest timp, furnizorii percep penalităţi şi întocmesc dosare de executare silită pe adresa asociaţiei.

Cazurilor de delapidare de la asociaţiile de proprietari din Craiova sunt greu de rezolvat. În timp ce ancheta se derulează cu încetinitorul, foştii angajaţi prinşi cu mâna până la cot în încasările de la proprietari fie se fac nevăzuţi, fie îşi transferă bunurile altor persoane, fie şi-au făcut un calcul simplu şi urmează să plătească datoria cam într-o… mie de ani. Numai că, în tot acest timp, furnizorii nu stau cu mâinile în sân, adaugă penalităţi şi trec la executări silite.
Într-o astfel de situaţie este Asociaţia de Proprietari 13 Lăpuş-Argeş, dar şi Asociaţia de Locatari SO2 Craioviţa Nouă, unde foştii administratori sunt învinuiţi că şi-ar fi însuşit sume de ordinul sutelor de mii de lei. Sume pentru care acum asociaţiile sunt purtate prin instanţe de către furnizori sau pe la executorii judecătoreşti, fără să poată lua vreo măsură împotriva celor vinovaţi. „La asociaţia noastră s-a constatat că fostul administrator, Elena Stanciu, în urma a tot felul de nereguli, şi-ar fi însuşit sau nu a putut justifica lipsa din casierie a unei sume de aproximativ 600.000 de lei. Adică 282.277 de lei, sumă care figurează ca restanţă la întreţinere, 146.059 de lei – penalităţi, alţi 58.058 de lei – sume care s-au prescris la rândul lor, şi ele purtătoare de penalităţi. Oricum, la momentul la care s-a preluat casieria, noi figuram cu o restanţă de peste 667.000 de lei numai către furnizorul de căldură şi 54.233 de lei către Compania de Apă. Sumele sunt dovedite cu expertize contabile, iar toate aceste nereguli fac obiectul unui dosar de cercetare la poliţie, dosar care trenează de aproape doi ani, timp în care noi suntem executaţi silit de Termoficare. Proprietarii ne întreabă pe noi ce se întâmplă cu banii lor, dar la poliţie nu se mişcă nimic, iar fosta angajată a crezut că va stinge debitul către asociaţie dacă plăteşte 50 de lei pe lună. Adică, avem nevoie de sute şi sute de ani ca să recuperăm banii?!“, se întreabă nedumerit preşedintele Asociaţiei 13 Lăpuş-Argeş, Ion Ungureanu.

Timpul trece, datoria creşte

Asociaţia SO2 Craioviţa Nouă întâmpină aceeaşi problemă, fostul administrator Marilena Predescu şi-a însuşit banii de întreţinere ai locatarilor. Ea este cercetată de aproape doi ani pentru delapidare şi fals în înscrisuri. Sumele lipsă sunt de ordinul sutelor de mii de lei. „Nu ştiu ce se întâmplă cu ancheta, noi le-am pus la dispoziţie toate documentele, dar fără nici un rezultat. În timp ce asociaţia figurează cu un debit de peste 350.000 de lei, mare parte din această sumă a fost însuşită de fostul administrator. Când mai recuperăm noi aceşti bani? Furnizorul ne-a acţionat în instanţă şi percepe penalităţi, iar poliţia anchetează cu încetinitorul. Până la urmă, vom acţiona primăria în instanţă pentru că ea este proprietarul, noi aici suntem chiriaşi“, a explicat preşedinta Asociaţiei SO2 Craioviţa Nouă, Gabriela Nedelcu.

Anchetă stufoasă

„Sunt foarte multe documente de verificat, chitanţe, registre, proces-verbal întocmit de primărie, declaraţii, persoane care sunt mai greu de găsit, expertize contabile. Toate acestea încetinesc ancheta, de aceea cei de la respectivele asociaţii au impresia că ancheta bate pasul pe loc“, a explicat comisar-şef Leonard Băndoi, şeful Serviciului Investigarea Fraudelor din cadrul IJP Dolj.

Datorii 

Asociaţia de Proprietari 13 Lăpuş-Argeș figurează cu 556.697 de lei debit către SC Termo, plus penalităţi în valoare de 90.708 de lei. Iar Asociaţia de locatari SO2 Craioviţa are către furnizorul de căldură un debit de 424.881 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS