15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransfer de bune practici din Europa pentru dezvoltare rurală

Transfer de bune practici din Europa pentru dezvoltare rurală

Biroul Regional Sud-Vest Oltenia al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală (RNDR) sprijină comunităţile cu rol în dezvoltare rurală din România. În cadrul conferinţei de presă organizate vineri, coordonatorul Biroului Regional Sud-Vest Oltenia, Marius Vladu, a precizat că dezvoltarea rurală nu înseamnă doar agricultura, ci toate serviciile care reprezintă calitatea vieţii din mediul rural. Activitatea reţelei RNDR se axează destul de mult pe informarea privind Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în România, care a avut un mare succes în rândul comunităţilor rurale care au dorit să acceseze fonduri europene. Fiecare membru al reţelei este informat prin newsletter despre modificările ce apar la diverse măsuri de finanţare din program, organizează conferinţe, seminarii, grupuri tematice. „În prezent, ne concentrăm pe transferul de bune practici şi ne vom concentra şi anul viitor pe acest aspect. Avem acces la experienţa reţelei europene şi transferăm de acolo ceea ce poate fi aplicat şi la noi“, a spus Marius Vladu, care este şi cadru universitar la Facultatea de Agronomie din Craiova. Proiectele de finanţare care sunt identificate în RNDR, introduse în reţea de alte Birouri Regionale din ţară, pot fi aduse la cunoştinţa comunităţilor rurale din Oltenia. „Avem posibilitatea să facem transfer de bune practici. De exemplu, proiecte care se transferă de la Timiş în judeţul Olt. Este vorba de fabricarea peleţilor din paie care se folosesc pentru centralele termice. Dacă vreun întreprinzător consideră că poate produce asemenea peleţi el poate studia proiectul“, a explicat Vladu. Pentru a beneficia de experienţa şi informaţiile de profil, cei interesaţi trebuie să devină membri ai reţelei naţionale de dezvoltare rurală. Puteţi face acest lucru completând un formular în format electronic pe www.rndr.ro sau, în cazul în care nu aveţi acces la internet, puteţi telefona la 0251.593.442, la Biroul Regional Sud-Vest Oltenia, unde puteţi afla mai multe detalii despre reţea.
De asemenea, proiectele de succes introduse în reţea de la biroul din Oltenia pot fi studiate şi oarecum copiate şi de alţi „actori“ din mediul rural din diverse zone ale ţării. Deşi înfiinţată la o distanţă de cinci ani de la aderaea la UE, RNDR a fost declarată anul acesta, în luna mai, drept cea mai activă reţea din Uniunea Europeană.

Importanţa grupurilor de acţiune locală

În Oltenia, până în prezent există trei grupuri de acţiune locală (GAL-uri). Urmează să se autorizeze, dar până se întâmplă acest lucru, Oltenia rămâne regiunea cu cele mai puţine GAL-uri din ţară. GAL-urile sunt organizaţii nonprofit, formate din autorităţi locale, fermieri şi orice alţi prestatori de servicii din comunităţile rurale, care stabilesc împreună un plan de dezvoltare rurală şi de acţiune.
GAL-urile pot obţine finanţări europene de până la 2,85 milioane de euro, dar funcţionează mai degrabă ca un organism intermediar, în sensul că sunt doar evaluate proiectele la nivel regional, iar decizia de finanţare se ia la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS