12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu mai suportă viaţa

Nu mai suportă viaţa

Un craiovean de 44 de ani a ajuns să-şi dorească moartea din cauza durerilor care îl chinuie de aproape 20 de ani şi care nu au dispărut în ciuda celor patru intervenţii chirurgicale suferite la coloana vertebrală

Un craiovean cu probleme la coloana vertebrală, care a trecut prin patru intervenţii chirurgicale în ţară, nu mai vrea să trăiască. „Mai bine mor decât să suport durerile astea care mă chinuie de 20 de ani“, sunt cuvintele bărbatului de 44 de ani. Ultima operație, făcută la Târgu Mureş în 2010, a mai reparat ceva din „ce au stricat medicii de la Craiova în cele trei intervenții chirurgicale“, după cum susţine pacientul, Marinel Rusu, dar nu a putut rezolva problema sa.
„Când am fost ultima dată la Bucureşti pentru investigaţii, în februarie 2012, mi s-a spus că în România nu mai are nimeni ce să-mi facă. «Ai fost nenorocit pe viaţă! Ori rămâi aşa, ori du-te în străinătate!», mi-au zis medicii, dar nu mi-au dat nimic în scris. I-am rugat să mă lase în scaun cu rotile, numai să scap de dureri, dar nimeni nu se bagă, deşi riscul e al meu“, susţine craioveanul. „Cică aş fi rămas cu o infecţie interioară care s-a pietrificat şi mi-a prins nervii picioarelor şi măduva. S-ar interveni chirurgical doar cu un aparat special şi asta numai în Austria sau Canada. Medicii mi-au mai spus că aş avea nevoie de transplant de cartilagii osoase şi semiinele şi asta m-ar costa în jur de 200.000 de euro“, povesteşte resemnat Marinel Rusu.

Se tratează doar la Urgenţă

Nu cere nimic, pentru că „nu ştiu dacă m-ar putea ajuta cineva“, dar s-a săturat de viaţa lui plină de suferinţă. Mai are doar o singură dorinţă: să aibă cineva grijă de soţia şi fiul său, elev în clasa a XI-a. „Am fost recent şi la primărie şi le-am spus aleşilor că eu vreau să renunţ la viaţă, dar să se îngrijească cineva de familia mea. Mi-au spus doar că sănătatea nu mi-o mai poate da nimeni înapoi“, spune cu amar craioveanul.
În prezent, locuieşte la marginea Craiovei, într-o cămăruţă ridicată din mila cunoscuţilor. Nu are curent electric şi nici vreo sursă de încălzire. Abia a reuşit să obţină în 2011 o pensie de invaliditate gradul II, de 230 de lei. La aceşti bani se adaugă cei 500 de lei pe care îi câştigă soţia, bani care nu le ajung însă pentru tratament, mâncare şi educaţia copilului. „Pe băiat cred că o să-l retrag de la şcoală, nu am de ales. Nu am bani nici de manuale“, susţine bărbatul. „De tratament nu mai beneficiez decât prin Urgenţă, pentru că e gratuit. Când durerile devin groaznice, chem salvarea. Mă cunosc toţi ambulanţierii. În Urgenţă îmi fac o perfuzie şi mă scot pe moment din criză. Nu ştiu ce îmi bagă, dar ştiu că, dacă greşesc doza de anestezic, aş putea muri. Poate ar fi mai bine aşa“, adaugă Marinel Rusu, care se simte o povară pentru familia sa, atâta timp cât nu poate munci ca s-o întreţină.

Calvarul a început în 1993     

Pentru Marinel Rusu, chinurile au început în anul 1993, când a suferit un accident de muncă în timp ce lucra la podul peste Jiu de la Breasta. I-a fost afectată coloana, dar nici prin gând nu-i trecea că vor urma zeci de ani de dureri, cheltuieli cu tratamentul, spitalizări nenumărate, operaţii peste operaţii. Şi toate fără nici un rezultat. „Timp de trei ani am tot fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie şi tratat acolo, până când cazul cu accidentul meu s-a muşamalizat. Mi s-a spus însă că nu scap fără o intervenţie la coloană. Am ajuns până la urmă la Urgenţă, la Spitalul Judeţean Craiova, unde l-am găsit de gardă pe doctorul Radian Vasilovici. Mi s-a spus că e medic neurochirurg şi că ştie ce are de făcut. M-am lăsat pe mâna lui. Asta se întâmpla în 1996. Acum e prea târziu să mai schimb ceva“, îşi începe bărbatul povestea de viaţă.
Diagnosticat cu discopatie vertebrală lombară stângă, Marinel Rusu a fost operat imediat de dr. Vasilovici, fiind externat cu recomandări de gimnastică zilnică şi evitare efort mare. Fără efect însă, aşa că, după trei ani a urmat o a doua operaţie, tot la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi tot la dr. Radian Vasilovici. Diagnosticul din 1999 a fost hernie de disc lombară L5 – recidivă, după operaţie pacientul primind aceleaşi recomandări: evitarea efortului fizic şi a expunerii la intemperii. Nici de această dată nu au dispărut durerile, iar în 2001 craioveanul a ajuns din nou pe masa de operaţie, la acelaşi spital şi acelaşi doctor. În foaia sa de observaţie se putea citi: „pacient operat în ‘96 şi ‘99 pentru hernie de disc L5 stg., cu evoluţie bună, revine pentru fenomen de compresie radicular pe S1 stg., un defect de umplere în coloană opacă în dreptul discului L5 – se reintervine operator găsindu-se cicatrice postoperatorii, compresie radiculară, se extirpă – evoluţie bună“.
Dar evoluţia nu a fost nici pe departe bună, pentru că după un an pacientul a ajuns iarăşi la spital. „Atunci a intervenit cearta, pentru că nu am mai avut bani să dau şi am fost externat, pe biletul de ieşire din spital scriind „EMG nu se poate efectua“. Din 2002 şi până în 2010 nu am mai ajuns la spital decât pe caz de urgenţă“, afirmă bărbatul.

Întrebare de la Spitalul din Târgu Mureş: „Ai fost operat la abator?“

În 2010, Marinel Rusu a fost internat la Spitalul Municipal Bucureşti, prin Urgenţă, „dar seara mi-au dat drumul pentru că nu am avut 1.000 de euro pentru operaţie“, susţine craioveanul. Aşa a ajuns tot la Spitalul de Urgență din Craiova, dar în perioada 6-13 decembrie 2010, cât a fost internat, spune că nu a beneficiat „nici măcar de un calmant“. „Medicul mă întreba zilnic dacă am bani de operaţie. Am avut noroc cu un coleg de salon, ale cărui rude mi-au recomandat să merg la Spitalul de la Târgu Mureş. Am sunat, am spus care e problema mea şi m-au chemat acolo, spunând că este suficient să am adeverinţă de asigurat sau coasigurat“, îşi continuă povestea craioveanul de 44 de ani.
Din rezultatul investigaţiei RMN făcute la Târgu Mureş pe 14 decembrie 2010 a rezultat, pe lângă leziuni degenerative osteo-articulare şi discale accentuate L4-L5, L5-S1, şi un rest discal degenerat de 6 mm, dislocat în canalul spinal. „Medicii de la Târgu Mureş m-au întrebat, după examinare, unde am fost operat, la abator? Mi-au zis că acel rest era înfipt în măduva spinării, de aceea aveam crize de durere, şi că aveam cicatrice enorme. M-au operat a doua zi, iar, pe salon, medicul a venit să-şi ceară scuze că operaţia nu este şi estetică şi că nu a putut face mai mult“, adaugă Marinel Rusu.

Operaţia în străinătate, o utopie pentru Marinel Rusu

Craioveanul s-a declarat uimit de faptul că nu i s-a cerut nici un ban în Spitalul de la Târgu Mureş şi că nu a cumpărat nici un fel de medicament. „Acolo, dacă voiai să dai ceva, ţi se tăia chitanţă pe suma dată în contul unei fundaţii care se ocupa de spital, iar banii se duceau pe medicamente. Când am cerut reţetă să cumpăr ce îmi trebuia pentru operaţie, cum eram obişnuit pe la noi, medicii mi-au spus că sunt la Târgu Mureş şi că aici nu trebuie să vin cu nimic, pentru că totul e dat de guvern“, susţine bărbatul, care a fost externat după trei zile de la internare, cu diagnostic principal sindrom lezional radicular S1 drept în remisie, diagnosticul secundar fiind hernie de disc L5-S1 dreaptă, operată, iar evoluţia postoperatorie favorabilă. Şi de aici a primit aceleaşi recomandări: evitarea eforturilor fizice intense şi a expunerii la intemperii.  
În prezent, chinurile craioveanului sunt la fel de mari, iar speranţele de a duce o viaţă normală infime. Ultimul RMN, făcut în vară la Craiova, a relevat probleme multiple la coloană, iar o nouă operaţie, de data asta în străinătate, care l-ar putea pune pe picioare, pare pentru Marinel Rusu o utopie. „Nu am de unde să strâng atâţia bani. Mai bine mor decât să mă mai chinui aşa“, îşi încheie povestea bărbatul de 44 de ani.
„După orice operaţie de acest fel pot apărea cicatrice, la unii chiar mari. Poţi să reintervii chirurgical, dar ele se fac la loc. Depinde şi de imunitatea fiecăruia, de structura ţesutului, de mediul în care trăieşte omul. Vindecarea o mai face şi organismul, iar durerile mai depind şi de latura psihică“, spune dr. Radian Vasilovici, cel care l-a operat de trei ori pe Marinel Rusu. Medicul neurochirurg a catalogat ca invenţii afirmaţiile bărbatului cu privire la faptul că i s-ar fi cerut bani în Spitalul din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS