20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateALRO – PRIETEN AL NATURII

ALRO – PRIETEN AL NATURII

ALRO este o societate comercială cu capital majoritar privat, subsidiară a VIMETCO N.V. – grup de unităţi industriale şi de investiţii care îşi desfăşoară activitatea în industria aluminiului, integrat pe verticală, listat la Bursa de la Londra.
Prin producţia anuală, ALRO este cea mai mare companie din industria aluminiului din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia) şi printre cele mai mari societăţi comerciale din România.
ALRO deţine şi producătorul de alumină ALUM Tulcea, singura rafinărie de alumină din ţară, care în anul 2009 a fost repornită, după un program de modernizare şi retehnologizare, cu impact inclusiv asupra protejării mediului, demarat în februarie 2007.
Din grupul de firme din industria aluminiului din România mai menţionăm Vimetco Extrusion, Vimetco Power şi Vimetco Trading.

Omenirea, la răspântie

„Planeta albastră“ se confruntă astăzi, mai mult ca niciodată, cu o serie de fenomene distructive care pun în pericol integritatea florei, faunei, apei, aerului, solului şi a omului: cutremure de pământ, deşertificări, secetă, schimbări climaterice, tsunami, inundaţii, topiri ale gheţarilor, dispariţia unor specii de plante, animale şi păsări, epuizarea resurselor energetice şi alimentare, „subţierea“ stratului de ozon, pericolul ciocnirii pământului cu meteoriţi sau comete de mari dimensiuni şi altele. Acestea sunt determinate de unele cauze naturale, dar şi de activitatea umană, uneori lipsită de respect faţă de natură, cum ar fi defrişările masive de zone verzi, promovarea unor industrii poluante cu emisii de gaze cu efect de seră, politici necorespunzătoare de gestionare a deşeurilor, în special a celor cu efecte radioactive, exploatarea neraţională a resurselor, dezvoltarea arsenalului militar nuclear, chimic, biologic şi neconvenţional.
Oamenii de ştiinţă, politicienii, societatea civilă, şi nu numai, din întreaga lume se pare că în ultimul timp conştientizează faptul că dacă nu se iau măsuri la nivel global pentru stoparea acestor fenomene distructive, viitorul nostru este incert. Este o răspântie pentru întreaga omenire.
În România, până în anii ‘90, problemele de mediu erau tabu, neexistând nici un fel de transparenţă, fiind interzis a se face publice. Opinia publică era dezinformată cu bună ştiinţă, orice factor poluator şi consecinţele sale fiind bine ascuns de autorităţi şi agenţii economici poluatori. În plus, logistica pentru monitorizarea noxelor era precară, iar specialiştii în acest domeniu aproape inexistenţi.
Din păcate, începând cu a doua jumătate a anului 2008, omenirea este afectată de o gravă criză economică globală, care a diminuat într-un fel resursele şi preocupările naţiunilor Terrei pentru propria casă.
Mai mult decât atât, fiecare dintre noi suntem mici poluatori prin comportamentul cotidian, lipsit de educaţie ecologică, simţ civic şi responsabilitate. Să amintim aici numai de ceea ce lăsăm în urma noastră după ieşirile „la iarbă verde“ sau „la un grătar“, de poluarea fonică pe care o generăm pe diferite căi, de atitudinea pe care o avem faţă de flora şi fauna salbatică şi altele.
Iată de ce este deosebit de relevantă poziţia faţă de mediul înconjurător a uneia dintre companiile mari şi importante ale economiei naţionale.

Parteneriat Tehnologie – Mediu

Acţionariatul şi managementul de la ALRO SA au înţeles, încă din primii ani după 1989, că activitatea companiei va putea continua numai în condiţiile în care se va asigura un microclimat corespunzător la locurile de muncă şi un mediu ambiant curat. Conştienţi pe deplin de importanţa realizării acestui deziderat, politica ALRO este una de reducere a impacturilor negative ale activităţilor unităţii asupra mediului, fără ca prin aceasta să fie afectată calitatea produselor şi să fie diminuată satisfacţia clienţilor.
Prin declaraţia Directorului General privind politica în domeniile calităţii, mediului, securităţii şi sănătăţii ocupaţionale, ALRO promovează mecanisme de reducere a impacturilor negative asupra mediului şi de îmbunătăţire a performanţelor de mediu cu respectarea strictă a tuturor reglementărilor legale aplicabile activităţilor sale. Pentru aceasta se au în vedere următoarele:
– Conformarea la legislaţia actuală de mediu şi alinierea la standardele europene;
– Prevenirea şi combaterea poluării mediului, prin investiţii în modernizări tehnice şi tehnologice;
– Asigurarea funcţionării maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor la parametrii tehnologici;
– Monitorizarea permanentă a factorilor de mediu;
– Instruirea, conştientizarea şi responsabilizarea întregului personal privind problemele de protecţia mediului şi promovarea unei mentalităţi şi a unei culturi organizaţionale de tip „prieten al naturii“;
– Colaborarea şi comunicarea permanentă cu autorităţile şi comunitatea locală, precum şi cu organismele naţionale şi internaţionale din domeniu;
– Îmbunătăţirea continuă a sistemului de management al protecţiei mediului.
În ultimii ani, ALRO a investit în proiecte cu impact direct sau indirect asupra condiţiilor de muncă şi calităţii mediului, peste 100 de milioane de dolari. Dintre aceste investiţii menţionăm: modernizarea instalaţiilor de producere a aluminiului electrolitic, construirea a două moderne centre de tratare a gazelor la secţiile de electroliză şi a unui centru de tratarea fumului la Secţia Anozi, construirea unei halde ecologice de deşeuri industriale şi altele.
Un domeniu important al activităţii de protecţiea mediului în ALRO îl reprezintă prevenirea accidentelor majore în care sunt implicate substanţe periculoase. În acest sens, compania a elaborat o serie de planuri interne a căror implementare conduce la eliminarea riscurilor de producere a unor astfel de evenimente cu impact grav asupra mediului înconjurător şi care reglementează modul de intervenţie în cazul în care acestea ar avea loc. Dintre acestea menţionăm: Planul de Urgenţă Internă, Planul de intervenţie, Raportul de Securitate realizat de specialişti în domeniu. La acestea se adaugă Planul de Urgenţă Externă, elaborat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Olt.
Rezultatul este că emisiile de noxe sunt reţinute în modernele instalaţii de tratare a gazelor şi a fumului în procent de 99,5%.
Emisiile de noxe sunt monitorizate permanent în incinta companiei şi în diferite zone ale oraşului, cu aparatură modernă, de către o echipă de specialişti în domeniu. Determinările emisiilor de noxe arată că acestea sunt cu mult sub standardele impuse de normele europene.
Cine trece pe lângă ALRO şi nu cunoaşte obiectul său de activitate, cu greu îşi imaginează că aici, la Slatina, este o întreprindere cu profil metalurgic. Cerul este senin, nu se vede nici un smog, iar coşurile de fum au devenit anacronice, simbol al tehnologiei învechite utilizate cu ani în urmă.
Cine vizitează ALRO nu are nevoie de date, informaţii şi cifre despre cum sunt tratate problemele de mediu. Totul se vede şi se simte. Florile, arborii şi arbuştii, spaţiile gazonate, grija pentru ordine şi curăţenie sunt mai elocvente decât orice raport sofisticat. Mai mult, din loc în loc, pe aleile uzinale sunt postate panouri menite, prin conţinutul lor, să informeze şi să sensibilizeze salariaţii cu privire la importanţa grijii faţă de mediu.
La intrarea în incinta sediului social central, pe un mare display, sunt afişate nonstop, pentru angajaţi şi vizitatori, valorile rincipalilor parametrii de mediu, aşa cum rezultă din monitorizarea lor.
Maşini, utilaje, instalaţii moderne, nepoluatoare au schimbat în ultimii ani faţa sectoarelor de producţie. Dar nu este numai atât. Odată cu acestea s-au schimbat şi oamenii, nivelul pregătirii lor profesionale, mentalitatea lor de a fi prieteni ai naturii, capacitatea lor de reacţie în situaţii de urgenţă.
ALRO deţine, pentru ambele puncte de lucru – Punctul de Lucru Aluminiu Primar şi Punctul de Lucru Aluminiu Prelucrat (fosta Alprom), începând cu anul 2006, autorizaţii integrate de mediu, valabile până în anul 2016, fără programe de conformare. Este o recunoaştere a grijii pe care oamenii din ALRO o au pentru calitatea mediului. Este un certificat de „bună purtare“ acordat în condiţiile unei maxime exigenţe. Dacă eşti poluator astăzi nu te mai tolerează nimeni, te închide.
Între ALRO şi comunitatea locală există un parteneriat permanent privind calitatea mediului, caracterizat prin eficienţă, comunicare, transparenţă şi dialog. Acesta se derulează atât cu instituţiile abilitate din domeniu (Agenţia de Protecţia Mediului, Garda de Mediu), cu autorităţile locale, dar şi cu societatea civilă. Una dintre ultimele acţiuni comune, ca expresie a acestui parteneriat, a avut loc pe 9 martie a.c., când la Alro, cu ocazia Zilei Gărzii de Mediu, a avut loc un simpozion la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale abilitate, elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional Tehnic Metalurgic Slatina, mass-media locală. Următoarea acţiune va avea loc în ultima zi a lunii mai, când Alro va primi vizita unor reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Olt şi ai organismului similar din Veliko Târnovo (Bulgaria).
Acest parteneriat va continua, iar ALRO are ca obiectiv îmbunătăţirea performanţelor sale de mediu şi va acţiona pentru ca slătinenii să respire un aer curat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS