13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Mărul de aur“, la Târgu Jiu

„Mărul de aur“, la Târgu Jiu

Judeţul Gorj este în acest weekend gazda unei delegaţii de jurnalişti şi experţi în turism din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor în domeniul Turismului (FIJET) România. Între 18 şi 20 mai, peste 20 de specialişti şi ziarişti vor efectua o vizită de documentare în Târgu Jiu şi în mai multe localităţi ale judeţului pentru susţinerea proiectului „Mărul de aur pentru oraşul lui Brâncuşi“. Distincţia „Mărul de aur“ reprezintă echivalentul premiului Oscar în domeniul turismului şi se acordă de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor în domeniul Turismului. Municipiul Târgu Jiu, supranumit „Oraşul lui Brâncuşi“, s-a înscris oficial în competiţia „Golden Apple“ în luna martie, la Praga, unde a avut loc şedinţa Comitetului Director FIJET. Dosarul a fost prezentat de preşedintele FIJET România, Victor Rădulescu.

O distincţie valoroasă

FIJET – Federation Internationale des Journalistes et des Ecrivains du Tourisme a fost înfiinţată la Paris, în anul 1954, de către asociaţiile naţionale din Franţa şi Belgia. Este cea mai veche asociaţie profesională de scriitori şi de jurnalişti de călătorie din lume. Cu un număr de peste 800 de membri, din peste 40 de ţări de pe cinci continente, FIJET este cea mai mare organizaţie profesională internaţională a jurnaliştilor de turism.
„«Golden Apple» sau «La pomme d’Or» este un premiu de excelenţă acordat de FIJET în fiecare an unei organizaţii, ţări, oraş sau persoane pentru recunoaşterea eforturilor speciale în promovarea şi ridicarea nivelului turismului, echivalent FIJET al Oscarului. Povestea «Mărului de Aur» în România nu are o listă prea lungă de premii. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Mărginimea Sibiului şi Compania Aeriană Blue Air au câştigat pentru România trei trofee prestigioase în anul 2009. Trofeul acordat de FIJET a marcat o premieră mondială, deoarece a fost pentru prima dată când s-a atribuit, în acelaşi an, pentru trei destinaţii, personalităţi turistice ale aceleiaşi ţări. Acest lucru a fost posibil datorită strădaniei de promovare a Clubului Presei de Turism – FIJET România, în special a preşedintelui Victor Rădulescu. România a mai primit un «Măr de Aur» în anul 1975 pentru bisericile pictate din Bucovina. Trofeul se află în prezent în muzeul Mănăstirii Moldoviţa“, a precizat Laura Dragu, preşedintele Asociaţiei Profesionale Patronale de Turism „Gorjul“.

Turismul, o prioritate

Pe lângă vizita la Târgu Jiu, delegaţia va mai fi prezentă la Polovragi, Tismana şi Hobiţa. Autorităţile locale şi judeţene şi-au propus să le prezinte pe larg delegaţilor potenţialul turistic al zonei, începând cu zona montană Rânca, mănăstirile din partea de nord a judeţului, turismul cultural sau de aventură. „Gorjul este, iată, luat în vizor ca un judeţ cu potenţial turistic important. Ziarişti din toată ţara vizitează judeţul nostru, care este competitorul unui concurs şi vrea să câştige „Mărul de Aur», trofeu atribuit unor importante zone din ţară, cum ar fi Bucovina şi Delta Dunării. Asociaţia Patronală a Turismului Gorjean se va implica direct în această acţiune. Deschiderea noastră ca unitate administrativ-teritorială este mare. Avem toate şansele ca Gorjul să devină un brand, putem promova turismul gorjean“, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS