15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGigacaloria - 245 de lei

Gigacaloria – 245 de lei

Preţul aprobat ieri în Consiliul Local Craiova este mai mare decât cel de anul trecut (194,08 lei), care era subvenţionat de la bugetul de stat, dar mai mic decât cel propus iniţial de primar (280 de lei)

După aproape o oră de discuţii aprinse, Consiliul Local Craiova a aprobat până la urmă, în şedinţa de ieri, noul preţ la care va fi facturată gigacaloria craiovenilor racordaţi la reţeaua centralizată de încălzire.
Până ieri, preţul gigacaloriei fusese de 194,08 lei, aşa cum îl aprobase în urmă cu un an legislativul local. Ca urmare a eliminării subvenţiei acordate de la bugetul de stat, consiliul local urma să aprobe noul nivel al preţului. Din calculele Regiei de Termoficare, preţul care ar acoperi toate costurile „de producţie“ ar fi de 280 de lei pentru gigacaloria produsă în punctele termice şi de 335 de lei în cazul centralelor termice pe gaze. Drept urmare, primarul Antonie Solomon a înaintat consiliului propunerea de facturare a gigacaloriei către populaţia Craiovei la preţul de 280 de lei, indiferent la cel fel de centrală ar fi racordate locuinţele, urmând ca din bugetul local să se suporte diferenţa până la valoarea mai ridicată a preţului în centralele de cartier care funcţionează pe gaze.
În urma discuţiilor aprinse din comisiile de specialitate, executivul municipal a înaintat legislativului local o nouă propunere: 255 de lei pe gigacalorie, diferenţa până la 280, respectiv 335 de lei, să fie suportată din bugetul local. De la această valoare au pornit discuţiile în şedinţa de consiliu de ieri, în condiţiile în care nici unul dintre partidele reprezentate în acest for nu se arătase de acord cu această valoare.

„Nu mai politizaţi acest subiect!“

Primul care a luat cuvântul la acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Craiova a fost viceprimarul Mărinică Dincă. În calitate de consilier local şi de preşedinte al PDL Craiova, el a venit cu o nouă propunere de preţ.
„Am constatat că toţi consilierii locali susţin un preţ mai mic al gigacaloriei. Eu propun ca acest preţ să fie de 245 de lei şi susţin această variantă din mai multe motive. Pe de o parte, Termoficarea ar putea să mizeze pe încasarea sigură de la primărie a subvenţiilor reprezentând diferenţa de preţ. Pe de altă parte, cetăţenii ar putea să-şi achite mai uşor facturile la căldură la un preţ mai mic“, a explicat Dincă. Viceprimarul a reamintit Termoficării că va insista pentru punerea în practică a propunerilor sale de creştere a încasărilor de la cetăţeni, prin încheierea de contracte individuale, înfiinţarea unor casierii de cartier, facturarea prezumată a căldurii (a cărei plată să se întindă astfel pe toate cele 12 luni ale anului), dar şi rezolvarea diferendelor cu Compania de Apă şi Complexul Energetic pe tema unor datorii de circa 20 de milioane de euro pe care Termoficarea nu le recunoaşte.
Fără să comenteze valoarea propusă de PDL, consilierul PNL Pavel Badea a anunţat că „USL va vota împotriva proiectului iniţiat de executiv, pentru că avem convingerea că se poate merge pe un preţ mai mic de 255 de lei pe gigacalorie“. Cât de mic a spus-o colegul său de coaliţie, pesedistul Constantin Răducănoiu, care a propus nici mai mult, nici mai puţin decât rămânerea la vechiul preţ, de 194,08 lei, deşi directorul economic al primăriei explicase că singura variantă sustenabilă la limită din bugetul local este aceea de 255 de lei. De unde să se ia diferenţa de bani? Un alt pesedist, consilierul local Gheorghe Nedelescu, a susţinut că se pot face economii substanţiale de la cheltuielile cu deszăpezirea, în condiţiile în care în perioada 2004-2008 deszăpezirea Craiovei – făcută în regie proprie – a costat municipalitatea 1,1 milioane de lei/an, iar în 2009 aceeaşi deszăpezire (de această dată efectuată de Delta ACM) a costat 5,5 milioane.
„Situaţia de la Termoficare nu e aşa catastrofală, cum o prezintă unii, iar asta în urma eforturilor directorului Tatian Tudorache, datorită căruia Regia n-a intrat în faliment“, a replicat Antonie Solomon, cerându-le consilierilor să „nu mai politizaţi acest subiect, al preţului gigacaloriei“, apoi părăsind prezidiul. După circa o oră de certuri între consilieri, Solomon a revenit şi şi-a reluat locul la tribună, reproşându-le membrilor legislativului local că „am fost până la spital, m-am întors şi tot la punctul ăsta vă găsesc, certându-vă“.
Sătul de certuri, Solomon le-a spus consilierilor: „Vă propun 245 de lei pe gigacalorie, că e un preţ sustenabil“. În noua variantă, proiectul a trecut cu votul consilierilor PDL, în ciuda voturilor „împotrivă“ ale pesediştilor şi peneliştilor.

Pierderile Termoficării, din nou retrase

Tot ieri ar fi trebuit să se ia în discuţie şi creşterea nivelului pierderilor de la 16 la 22% în reţelele de distribuţie a agentului termic ale Regiei de Termoficare, pierderi care se suportă de cetăţeni. Proiectul a fost însă retras chiar ieri-dimineaţă de pe ordinea de zi a şedinţei, de către executivul local.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

55 COMENTARII