25.3 C
Craiova
marți, 18 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUM Sadu are datorii de 33 de milioane de lei către autoritatea locală

UM Sadu are datorii de 33 de milioane de lei către autoritatea locală

Datoria Uzinei Mecanice (UM) Sadu către Primăria Bumbești-Jiu a ajuns la peste 33 de milioane de lei.

Debitele reprezintă impozitele pe terenuri și clădiri și alte taxe neachitate în ultimii 24 de ani. În sumă intră și penalitățile și majorările. Este puțin probabil ca fosta fabrică de armament, actuala fabrică de muniție să își achite datoriile către autoritatea locală. Prin urmare, se încearcă preluarea unor active de la Uzina Mecanică Sadu, în contul datoriei. Vizată este o hală de producție, respectiv câteva mii de metri pătrați de spații. Acestea sunt dezafectate și este nevoie de câteva milioane de euro pentru modernizare.

Au fost demarate negocieri între reprezentanții Primăriei Bumbești-Jiu și ai Ministerului Economiei, care deține UM Sadu, pentru a prelua active în schimbul datoriei, în vederea stingerii acesteia. Ulterior, dat fiind faptul că nu are fonduri pentru reabilitarea activelor care vor fi preluate de la UM Sadu, Primăria le va ceda Parcului Industrial Gorj, din subordinea Consiliului Județean. Hala principală va fi modernizată și oferită investitorilor, mai ales că în Parcul Industrial nu mai este disponibil teren.

Parc industrial pe 18 hectare lângă UM Sadu

În momentul de față, Parcul Industrial Gorj, singurul din județ, se întinde pe 18 hectare. Toate halele de aici sunt ocupate. În anul 2003, s-a creat cadrul legislativ pentru formarea de parcuri industriale. În județul Gorj o suprafaţă formată din 186.200 m.p. teren si 38.000 m.p, clădiri au fost trecute din patrimoniul Companiei Naționale Romarm și administrată de U.M. Sadu II, în patrimoniul CJ Gorj care le-a trecut în domeniul privat al judeţului, creând o societate comercială de administrare a lui, numită S.C. Parc Industrial Gorj S.A. Bumbeşti-Jiu.

Parcul Industrial Gorj Bumbeşti-Jiu este amplasat pe teritoriul oraşului Bumbeşti-Jiu, în zona de sud-est a oraşului. Activităţile acceptate în Parcul Industrial sunt:

  • activităţi de prelucrări mecanice,
  • activităţi de producție în diferite domenii,
  • activităţi pentru industria uşoară,
  • prelucrarea lemnului,
  • servicii industriale diverse,
  • activităţi de manipulare-depozitare,
  • activităţi de cercetare și producţie tehnologică avansată și alte activităţi auxiliare.

În prezent, în Parcul Industrial Gorj sunt 17 firme cu peste 600 de salariați.

Situația UM Sadu

Uzina Mecanică Sadu este situată în orașul Bumbești-Jiu, în imediata apropiere a drumului european E70 Târgu Jiu – Petroșani. Creată în anul 1939, prin Înaltul Decret regal nr. 3010/1939 care stipula înființarea „Pirotehniei Armatei” Sadu, prin transferul pe locația actuală a Pirotehniei Armatei din București a funcționat, încă de la început, ca fabrică de muniție de infanterie, producând calibrele care se utilizau în acel moment.

După anul 1989, datorită politicii statului român de integrare în structurile euro-atlantice, care a impus reguli economice noi și standarde de producție diferite, uzina a intrat într-un lung proces de reorganizare și restructurare, care a parcurs mai multe faze și care încă nu s-a încheiat. UM Sadu este acum în subordinea Companiei Romarm. Are o uzină electrică proprie cu o capacitate de 1500 MW/an, o stație de epurare a apelor uzate, depozite, mijloace de transport, dispensar medical pentru asigurarea asistenței medicale de urgență a salariaților, magazin de desfacere.

„Actualmente obiectul de activitate al uzinei constă în realizarea de produse și asigurarea de servicii, după cum urmează: cercetarea, proiectarea, fabricarea și comercializarea de muniție de infanterie calibre NATO (5,56 x 45 mm, 7,62 x 51 mm, 9 mm Parabellum, în diferite variante constructive), precum și calibre „Est”, de la 5,45 mm la 9 mm Makarov și diverse elemente pirotehnice de inițiere.

De asemenea, prin facilitățile de care dispune, uzina poate asigura o gamă largă de servicii și anume:

  • activități de cercetare – dezvoltare pe diverse proiecte,
  • proiectare, producție și reparații de scule”, conform UM Sadu.

Uzina a avut în ultimii ani probleme economice, iar personalul a scăzut sub 800 de salariați.

Citește și: Se pregătesc reduceri de personal consistente la CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS