10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIonuţ Dinu şi-a pus pofta-n cui

Ionuţ Dinu şi-a pus pofta-n cui

Curtea de Apel Craiova a hotărât ca Ionuţ Dinu, fiul de poliţist care în iunie 2009 a împuşcat în cap o tânără, să nu primească nici un sfanţ din despăgubirile de 50.000 de euro cerute GdS pentru că i-ar fi… „defăimat imaginea“

Ionuţ Dinu, fiul agentului de poliţie Nelu Dinu, a fost trimis în judecată după ce, în dimineaţa zilei de 25 iunie 2009, a împuşcat-o în cap cu o armă de tir a tatălui său pe Alexandra Iancu, de 19 ani, o colegă a surorii sale care stătea cu chirie la familia Dinu. Tânăra a decedat o zi mai târziu la Spitalul de Urgenţă Craiova, din cauza rănii grave suferite. Imediat după incident, agentul Nelu Dinu şi fiul său au declarat că arma s-a descărcat accidental. Ionuţ Dinu s-ar fi împiedicat într-o pereche de papuci chiar în faţa uşii camerei în care se afla Alexandra, iar în cădere s-a sprijinit în arma care s-a descărcat. Explicaţiile celor doi li s-au părut anchetatorilor cusute cu aţă albă, aşa că au cerut în dosar o expertiză complexă balistică şi traseologică, care a arătat că, atunci când a fost împuşcată Alexandra, Ionuţ Dinu se afla lateral-dreapta faţă de corpul victimei (care stătea întinsă pe pat) şi în plan superior faţă de aceasta. Aceeaşi expertiză a arătat că arma nu se putea descărca accidental, ci doar prin acţionarea trăgaciului şi după ce fusese armată, iar siguranţa trecută în poziţia „neasigurat“. Astfel, procurorii au demontat cele susţinute de familia Dinu.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că poliţistul Dinu, care a susţinut că în acea zi şi-a rugat fiul să îi aducă arma la poartă pentru a o duce la un armurier pentru reparaţii, a luat cartuşul tras şi l-a pus într-un încărcător, unde a şi fost găsit de criminalişti. De asemenea, poliţistul a declarat în faţa procurorilor, dar şi pentru GdS, că nu mai folosise de câțiva ani arma cu care a fost împuşcată Alexandra, însă anchetatorii au aflat că agentul Dinu umblase cu ea cu numai două zile înainte de incidentul în urma căruia a murit tânăra. În plus, acesta nu ducea puşca la armurier ca să o repare, ci ca să… îi pună o lunetă. Şi asta în timp ce se afla la serviciu.
Pentru că nu a respectat condiţiile de deţinere şi asigurare a armei, agentul Dinu a fost amendat cu 5.000 de lei. În plus, IPJ Dolj l-a sancţionat cu o… mustrare scrisă.

De la suspendare la executare

În baza probelor, Ionuţ Dinu a fost trimis în judecată pentru omor şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii, iar după numai patru luni de la timiterea în judecată, în februarie 2010, judecătorul Laurenţiu Anghel de la Tribunalul Dolj (magistratul judecat în prezent pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită) s-a pronunţat. Nu înainte însă de a schimba încadrarea juridică a faptei din infracţiunea de omor în cea de ucidere din culpă. Astfel, judecătorul Anghel l-a condamnat pe Ionuţ Dinu la trei ani de închisoare cu suspendare, după care inculpatul a fost eliberat imediat din arest. Apelul în acest dosar s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 12 octombrie 2010, a dispus ca pedeapsa primită de Dinu să fie executată în penitenciar. A urmat recursul, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a menţinut hotărârea Curţii de Apel Bucureşti. Pe 8 iunie, Ionuţ Dinu a fost ridicat de acasă de poliţişti şi dus în penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa. Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Craiova, pentru că are de executat o pedeapsă de numai trei ani de închisoare, Ionuţ Dinu a fost transferat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

GdS le-a defăimat imaginea

După ce a fost eliberat din arest, Ionuţ Dinu şi-a dat seama că, prin articolele scrise de GdS, atât imaginea sa cât şi a tatălui său au avut de suferit. Astfel, Ionuţ Dinu şi-a evaluat „imaginea“ la fix 50.000 de euro şi a deschis la Judecătoria Craiova o acţiune civilă împotriva GdS. Tânărul a motivat că „după apariţia diverselor articole publicate în acest ziar (GdS – n.r.), care au culminat cu denumirea mea ca şi criminal, am primit diverse telefoane, am fost nevoit să renunţ la studiile universitare, fiind student la Facultatea de Drept «Spiru Haret»“. Acţiunea civilă a lui Ionuţ Dinu a fost respinsă pe rând de Judecătoria Craiova şi Tribunalul Dolj, după care acesta a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova. În motivarea recursului, Dinu a mai precizat că „pentru cetăţeni nu am rămas decât un criminal, aşa cum am fost descris în nenumărate articole ale acestei redacţii“. Fapta comisă de el nu a fost amintită, ci numai articolele scrise de GdS, cele în care a fost expus punctul de vedere al anchetatorilor, dar şi al lui Nelu Dinu. Pe 7 septembrie, instanţa a respins recursul lui, hotărârea fiind de această dată irevocabilă.

„Imaginea“ poliţistului Nelu Dinu costă dublu

Şi agentul Nelu Dinu a acţionat în instanţă GdS, acesta evaluându-şi imaginea de poliţist la… 100.000 de euro. Acţiunea sa a fost respinsă de Judecătoria Craiova, în prezent dosarul fiind pe rolul Tribunalului Dolj. Spre comparaţie, instanţa l-a obligat pe Ionuţ Dinu să îi plătească lui Mihai Iancu, tatăl Alexandrei, daune materiale şi morale în valoare totală de 45.000 de lei (puţin peste 10.000 de euro)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII