14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasajele şi parcarea, cheia traficului lejer în Bănie

Pasajele şi parcarea, cheia traficului lejer în Bănie

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, consideră că, odată cu finalizarea proiectelor legate de parcarea subterană şi de cele două pasaje din centrul oraşului, se va rezolva problema traficului aglomerat din municipiu

Autorităţile locale craiovene îşi pun mari speranţe în efectul pe care îl vor avea proiectele cu fonduri europene care se derulează în Bănie sau urmează să demareze în viitorul apropiat. Dintre cele care vizează modernizarea infrastructurii urbane, trei sunt considerate de primarul Antonie Solomon soluţia asigurării unui trafic fluent în oraş: parcarea subterană, pasajul suprateran şi cel subteran.
În cazul parcării care se va construi sub părculeţul de la Teatrul Naţional, pe 17 august a fost semnat contractul de proiectare, cu firma SC Pro Intec din Bucureşti, iar în prezent se lucrează la elaborarea documentaţiei de proiectare. Conform ofertei câştigătoare, vor fi construite 603 locuri de parcare, proiectul urmând să fie depus la ADR luna viitoare.
„Este un proiect deosebit de important pentru Craiova, în condiţiile în care în ultimii ani numărul autovehiculelor a crescut considerabil, iar locurile de parcare sunt limitate. Această parcare subterană va descongestiona total traficul în zona centrală a municipiului, atât de aglomerat la această dată. Alături de cele două pasaje – suprateran şi subteran, acest proiect vine să completeze efortul nostru de modernizare a infrastructurii din Craiova, care să asigure o circulaţie rutieră fluentă şi să reducă timpul de deplasare în trafic“, a specificat Antonie Solomon.
Numărul de locuri din parcarea subterană a fost principala problemă pe care trebuia să o rezolve municipalitatea. S-a vorbit iniţial de 1.000 de locuri, s-a ajuns apoi la concluzia că 400 ar fi suficiente, însă numărul maşinilor parcate în zona centrală, în perimetrul cuprins între străzile A.I. Cuza şi Kogălniceanu, depăşeşte 1.000 în orele de vârf. În cele din urmă, proiectantul a oferit 603 locuri, pentru întocmirea proiectului urmând să fie plătiţi 826.800 de lei.
 
Solomon, nemulţumit de lucrările la pasajul suprateran
 
Cel mai vechi dintre proiectele cu fonduri europene aflate în derulare la Craiova este pasajul suprateran de la kilometrul zero al oraşului. Aici, lucrările au început în martie 2011 şi trebuie finalizate în mai 2012. Cinci dintre picioarele podului sunt betonate, iar două sunt la stadiul de armătură, ieri lucrându-se la betonare. Proiectul este însă în întârziere, acesta fiind şi lucrul care îl nemulţumeşte cel mai mult pe primarul Craiovei.
„Sunt în continuare nemulţumit de ritmul lucrărilor, pentru că mi-aş fi dorit să văd nonstop o mulţime de muncitori pe acest şantier. Este un proiect strategic pentru infrastructura rutieră a municipiului Craiova, în zona kilometrului zero, şi nu putem ţine blocată atâta vreme principala cale de trafic a oraşului. Sper ca semnalele mele date constructorului să fi fost luate în serios şi acesta să recupereze cât mai rapid întârzierea lucrărilor la acest proiect. În caz contrar, dacă lucrurile tergiversează, voi merge până la rezilierea contractului, situaţie valabilă pentru toate proiectele demarate în Craiova“, a spus Antonie Solomon.
 
Udrea vine cu banii pentru trei proiecte
 
Municipalitatea a scos la licitaţie şi pasajul subteran de la Universitate, care se va face pe sub intersecţia străzii Arieş cu A.I. Cuza, respectiv Împăratul Traian, şi care are ca scop preluarea traficului auto de pe bulevardul Carol I. Contractul se semnează astăzi, în prezenţa ministrului dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea. Aceasta vine la Craiova pentru a-şi pune parafa şi pe alte două proiecte cu fonduri europene care vor fi realizate în Bănie, Water Park – complexul de agrement din Parcul Tineretului, care va costa 86 de milioane de lei, şi reabilitarea a şase străzi şi bulevarde importante din Bănie: Amaradia, Olteniei, Tineretului, Pelendava, Brestei (tronsonul cuprins între străzile Râului şi Pelendava) şi Toamnei, estimată la 64 de milioane de lei.
Pasajul subteran va costa 66 de milioane de lei şi va avea 405 metri, lucrările constând şi în amenajarea a 15.780 metri pătraţi de stradă (bretele), modernizarea a 7.810 mp de trotuare, crearea a 3.980 mp de sensuri giratorii şi devierea de reţele de alimentare cu apă şi canalizare.
Principala problemă în momentul în care vor începe lucrările la pasajul subteran va fi însă traficul, dar autorităţile locale speră ca acesta să nu aibă prea mult de suferit. „Ştiu că toată lumea se întreabă dacă blocăm circulaţia total în centru, odată cu demararea lucrărilor la acest proiect, dar vom încerca să reducem la minimum efectele. După câştigarea licitaţiei, va urma organizarea de şantier şi vom încerca să finalizăm lucrările la pasajul suprateran, pentru a da drumul circulaţiei pe Calea Bucureşti. În aceste condiţii, vom putea găsi cele mai bune soluţii pentru ca traficul în centrul Craiovei să nu aibă prea mult de suferit“, a precizat primarul Antonie Solomon.
 
800 de locuri
de parcare

Pentru cele şase străzi şi bulevarde la care se semnează astăzi contractul, licitaţia se află în SEAP, iar la sfârşitul acestei luni se vor deschide ofertele. „Semnăm contractul şi pentru şase străzi şi bulevarde importante pentru locuitorii municipiului Craiova, ceea ce presupune că la anul vom moderniza peste 150.000 de metri pătraţi de infrastructură urbană. Sunt bulevarde importante, care deservesc o mare parte din populaţia oraşului şi vreau ca ritmul lucrărilor să fie rapid, astfel încât oamenii să se poată bucura cât mai repede de beneficiile acestor modernizări“, a spus Solomon.
Modernizarea străzilor Amaradia, Olteniei, Tineretului, Pelendava, Brestei (tronsonul cuprins între străzile Râului şi Pelendava) şi Toamnei vizează nu numai partea carosabilă, ci şi trotuarele şi zonele verzi aferente. În plus, pe aceste şase străzi se vor amenaja 800 de locuri de parcare, 14 staţii de autobuz, şase staţii de taxi şi un sens giratoriu (la intersecţia Olteniei cu Tineretului).
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII