12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi proiecte, noi restricţii

Noi proiecte, noi restricţii

Circulaţia pe străzile Craiovei va fi şi mai dificilă după ce, din vară, vor începe simultan
reabilitarea a şase bulevarde şi construcţia pasajului subteran de la Universitate

Vi se pare că se circulă greu prin Craiova din cauza restricţiilor impuse de construirea pasajului suprateran? Ei bine, o să fie şi mai rău! Iar asta chiar din această vară, când vor începe atât lucrările la pasajul subteran de la Universitate, cât şi reabilitarea a şase străzi intens circulate: Amaradiei, Tineretului, Olteniei, Brestei, Pelendava şi Toamnei.

Încep demolările

Demararea lucrărilor la pasajul subteran, dintre Universitate şi Casa Studenţilor, se apropie cu paşi repezi. Mai întâi vor fi demolate – în acest weekend sau cel târziu săptămâna viitoare – cele două vile situate la intersecţia străzilor Mihail Kogălniceanu şi Arieş, care stau în calea acestui proiect.
„Ieri (marţi – n.r.) am semnat autorizaţia de demolare pentru cele două clădiri. Demolarea propriu-zisă va avea loc cel mai târziu săptămâna viitoare, probabil într-un weekend, ca să fie circulaţia cât mai puţin afectată“, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Mărinică Dincă.
Edilul a precizat că a fost deja emisă autorizaţia de construire pentru pasajul subteran şi mizează pe începerea lucrărilor cam prin luna august: „Autorizaţia de construire pentru pasajul subteran am semnat-o săptămâna trecută. Raportul făcut de evaluator este pozitiv, iar în maximum două săptămâni vom semna contractul de finanţare; vom da drumul în această perioadă şi la anunţul de licitaţie, urmând ca, sper eu, mai devreme de luna august să avem un constructor care să se ocupe de aceste lucrări. În acest sens, putem spune că suma de bani pentru care vom semna acest contract de finanţare este un câştig pentru bugetul local, pentru că banii sunt nerambursabili“.
Începerea lucrărilor la acest tunel rutier va însemna închiderea pe porţiuni a traficului pe strada Arieş, între Calea Bucureşti şi Casa Studenţilor, adică exact pe cel mai aglomerat sector. Municipalitatea încă nu ştie cât vor dura aceste noi restricţii de circulaţie.
„În raport de graficul de lucrări pe care îl va prezenta constructorul desemnat prin licitaţie, pe anumite perioade de timp se vor închide unele străzi. Noi trebuie să vedem care este acest grafic, să-l discutăm cu constructorul şi după aceea să luăm o decizie şi să informăm populaţia“, a spus Dincă.

Şase străzi, la reabilitare

Tot prin august ar trebui să înceapă lucrările la alt proiect de amploare: este vorba despre reabilitarea a şase străzi importante din municipiu, care se află într-o stare deplorabilă. „Săptămâna viitoare vom semna contractul de finanţare nerambursabilă pentru reabilitarea a şase străzi: Amaradiei, Tineretului, Olteniei, Brestei, Pelendava şi Toamnei. Este vorba de artere importante, cu circulaţie intensă, două dintre ele fiind şi porţi de intrare în oraş. Sper ca la începutul lunii august să înceapă şi lucrările la aceste şase străzi“, a declarat ieri Mărinică Dincă.
Viceprimarul şi-a cerut scuze în faţa craiovenilor pentru problemele de trafic generate de toate aceste lucrări edilitare.  „Îmi cer scuze pentru toate inconvenientele din trafic, dar nu pot fi evitate. Veţi vedea în momentul în care se vor redeschide aceste străzi că vom avea parte de o circulaţie în condiţii mai bune, de mai multe locuri de parcare, de spaţii verzi amenajate, de trotuare civilizate, astfel încât craiovenii nu vor rămâne cu ideea că au avut de suferit trei-patru luni, ci vor simţi că tot ceea ce vrem să facem este un lucru bun“, a spus Dincă.
Nici în acest caz edilul nu a putut spune pentru cât timp vor fi închise circulaţiei cele şase străzi: „Lucrările pot să dureze trei, patru, şase luni, cât consideră constructorul“.

Mărinică vrea pasajul în avans

Între timp, vor continua şi lucrările la pasajul suprateran din Valea Vlăicii. „Noi sperăm ca spre toamnă să înceapă să apară şi acei piloni care ies din pământ şi să observăm că acest pasaj suprateran prinde contur“, a menţionat viceprimarul.
Mărinică Dincă a promis că va fi prezent pe acest şantier „cel puţin o oră pe zi“ pentru că „e foarte important să se termine la momentul stabilit“. Edilul susţine chiar că vrea ca pasajul de la Kilometrul 0 să fie inaugurat nu pe 28 mai 2012, ci „cel puţin cu câteva zile mai devreme“. „Oricum, în măsura în care vor depăşi termenul din contract, constructorii vor suporta nişte penalităţi foarte mari, ceea ce nu cred că e în interesul lor“, a avertizat Dincă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII