15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSclavii cozilor la ghişee

Sclavii cozilor la ghişee

Statul la cozi la instituţiile publice a devenit sport naţional în România. Într-o zi de luni, 24 ianuarie, mii de doljeni s-au bulucit pe la ghişee fie pentru a depune declaraţiile lunare pentru firme, fie pentru a-şi plăti asigurările sociale, fie pentru un bilet de tratament, pentru o scrisoare medicală sau pentru o problemă la Urgenţă. Cea mai aglomerată instituţie rămâne Casa Judeţeană de Pensii, în ciuda avertismentelor ministrului muncii.

Multe instituţii ale statului le oferă oamenilor de rând doar ghişee aglomerate, nervi întinşi la maximum şi zeci de minute de aşteptare. Ba chiar şi funcţionari care ţipă la cel care merge să-şi plătească diverse dări. Coada de la lapte sau de la pâine de dinainte de 1989 s-a transformat în mai multe cozi: la Pensii, la Sănătate, la Fisc, la spital, la policlinică, la bancă, la firma de telefonie, la cablu, ba chiar şi la casieria unui supermarket. Dacă în ultimele situaţii, omul poate alege singur să nu stea la acele cozi (poţi plăti facturi la utilităţi la poştă, la bancă sau prin internet), la instituţiile statului nu ai alternativă. Eşti nevoit să înfrunţi „odiosul“ ghişeu, pentru că doar aşa prevede legea şi nu ai nici o scăpare.

Casa de Pensii: cozile de la ghişee au luat amploare

De dimineaţă, la ora 9.30, sala mare a Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj parcă era un adevărat „teatru de operaţiuni“. Pe „flancul stâng“ se înghesuiau zeci de oameni la bilete de tratament. Pe „flancul drept“, alte zeci de oameni stăteau la ghişee fie pentru a-şi plăti contribuţia la asigurările sociale, fie pentru a depune acte de pensionare. În mijlocul lor, directorul instituţiei, Daniel Baciu, încerca să-i convingă pe oameni că vor sta puţin la coadă. La ora 11.00, Baciu s-a întors în mulţime. La ghişeele destinate pensionarilor stăteau din nou zeci de oameni, ceva mai puţini decât la prima oră. După ora 12.00, casieria de la CJP Dolj a fost luată cu asalt de cei cu firme, fiind sfârşit de lună. Baciu avea termen până ieri să elimine cozile la ghişee, termen dat de ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, săptămâna trecută, când acesta a efectuat o vizită inopinată la CJP Dolj. Botiş intrase în incinta instituţiei, iar oamenii l-au abordat acuzând un program scurt de lucru cu publicul, motiv pentru care doljenii sunt ţinuţi pe la cozi mai tot timpul. Botiş ameninţase cu sancţiuni dacă până luni, 24 ianuarie, nu se remediază situaţia şi nu se diminuează cozile de la ghişee. Nu numai că nu s-au diminuat cozile de joi până luni, dar chiar s-au amplificat. CJP este instituţia care nu s-a modernizat deloc în ultimii ani din punct de vedere al grijei pentru contribuabil.

Baciu s-a dat bătut: „Nu avem ce face mai mult!“

Directorul CJP Dolj a mai cerut o casieră şi a mutat coada oamenilor care aşteaptă ajutorul de deces de afară, pe culoarul din interior. În rest, e la fel. Daniel Baciu a spus că sunt momente de vârf, când aglomeraţia este maximă şi, practic, nu are ce să facă: „Am suplimentat oamenii la ghişee. La casierie am cerut aprobare de la CNPAS şi am mai pus o casieră. Dar nu avem ce face mai mult! În medie sunt opt – zece persoane care aşteaptă la un ghişeu. Nu se poate face altceva. Sunt momente de vârf în care vine foarte multă lume. Pe la 14.00 – 14.30 să vedeţi că nu mai e nici un om la ghişee. M-a sunat domnul ministru vineri şi la ora 14.00 aveam doar trei oameni la ghişee. Cei care aşteaptă ajutorul de deces nu mai stau afară“. Directorul a mai spus că, după reducerile de personal, „de aproape 40 de persoane“, au rămas puţini angajaţi la CJP Dolj.
Realitatea l-a contrazis pe directorul Baciu. La ora 14.15, tot era aglomeraţie la Pensii, şi în continuare aşteptau opt-zece persoane la ghişeu şi la casierie. Doar la biletele de tratament nu mai era nimeni. De luna viitoare, de când începe aplicarea legislaţiei privind declaraţia unică, firmele scapă de cozile de la CJP Dolj, acestea mutându-se la Finanţe.  
 
La Finanţe, cozile sunt moderne

Introducerea bonului de ordine la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a diminuat cozile, dar a crescut aşteptarea contribuabililor. Ieri-dimineaţă, în jurul orei 11.00, erau zeci de persoane la ghişeele instituţiei. Dar stăteau în sală şi cei care luaseră bonuri de ordine şi aşteptau să le vină rândul. Aglomeraţia s-a diminuat după introducerea bonurilor de ordine, dar tot se formează cozi, pentru că oamenii vin pe ultima sută de metri la Fisc, în ultimele zile ale intervalului în care pot depune actele şi plăti pentru luna anterioară. La ora 11.00, la persoane juridice se ajunsese la bonul 34, iar aparatul a eliberat bonul 332. Cine a avut proasta inspiraţie să meargă la acea oră la DGFP Dolj se putea aştepta să ajungă seara în faţa ghişeului. „Am bonul cu numărul 41, dar stau de la 8.15 aici. Măcar nu blochează aparatul ăla să nu mai dea bonuri dacă merge atât de încet. Cine ia bonul cu 350, când îi ajunge rândul?“, a spus o economistă care aştepta să-i vină rândul. Oamenii nici nu pleacă din incintă, pentru că nu se ştie cât de repede se merge la ghişeu şi pot să piardă rândul. Asta ar însemna să ia un nou bon de ordine şi să o ia de la capăt. Directorul Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, dă asigurări că se preiau toate declaraţiile celor care au luat bon de ordine. „Oamenii pot să ia bonul de ordine şi să plece să facă altceva până le vine rândul. Noi stăm aici până pleacă ultimul om din sală. Nu s-a întâmplat să li se închidă oamenilor uşa în nas“, a spus Călinoiu. Şi totuşi… se stă la cozi.

La Paşapoarte şi Buletine au dispărut cozile

Serviciul de Paşapoarte din cadrul Prefecturii Dolj a eliminat cozile existente cu ani în urmă, poate şi din cauză că sunt mai puţini oameni interesaţi să-şi facă paşaport. Acum, la sediul de la Liceul Energetic mai sunt cozi doar la cazier. Ieri-dimineaţă, mai mulţi oameni se înghesuiau la singurul ghişeu la care te puteai prezenta dacă doreai eliberarea cazierului. Pentru permise auto se mai înghesuie oamenii, dar nu tot timpul, pentru că documentul este acum trimis la domiciliu. Şi la Serviciul de Evidenţă a Persoanei din cadrul primăriei, locul unde oamenii se prezintă pentru cărţile de identitate, cozile s-au dispersat în ultima perioadă. Doar câteva persoane aşteptau în sală ieri, în jurul prânzului.

Comisia de chinuire a pensionarilor pe caz de boală

Sute de oameni bolnavi sunt ţinuţi mai multe ore în picioare pe la uşile comisiei de expertiză a capacităţii de muncă, de pe lângă Casa de Pensii Dolj. Majoritatea au fost chemaţi pentru reexpertizare, adică să aducă dovezi că nu au obţinut pensionarea în mod ilicit, iar restul erau bolnavi care îşi depuneau actele în vederea pensionării. La cabinetele medicale de expertiză situate în incinta Spitalului de Urgenţă Craiova, erau atât de mulţi oameni pe holul îngust, încât stăteau înghesuiţi ca stridiile într-o conservă. Aşteptarea era foarte grea şi pentru un om sănătos, însă pentru un om bolnav a fost de-a dreptul chinuitor. „Stăm aici de dimineaţă, cu orele. Şi mai avem şi programare. Unei femei i s-a făcut rău şi au scos-o pe braţe afară nişte oameni. Nu se poate aşa ceva. Suntem trataţi ca vitele“, a spus Constantin Vidu, unul dintre cei care aşteptau la rând.
Pensionarii care nu se prezintă la comisie riscă să îşi piardă pensia. Asta este şi ideea statului, sunt de părere unii dintre cei stea la rând. „Îl obligi pe unul să aştepte la cozi, în condiţii inumane, el nu rezistă că este bolnav şi n-are pe nimeni ca să stea în locul lui şi uite aşa statul face economii cu pensiile“, a spus Elena Ghilici, împingând un căruţ în care se afla mama ei, pensionată pe caz de boală. Femeia lăsase căruciorul mai aproape de ieşire pentru ca mamei ei să nu i se facă rău din cauza lipsei aerului, iar ea încerca să-şi croiască drum prin mulţime, ca să ajungă cât mai aproape de unul dintre cabinete. „Trebuie să fiu aproape ca să aud când o strigă din cabinet să-i dea decizia. Altfel rămâne fără pensia de 350 de lei“, a explicat ea. Atunci s-a întâmplat însă ceva nemaipomenit. În momentul în care medicul îl striga pe beneficiar pentru a-i înmâna decizia, cei din faţă îi repetau cu voce tare numele pentru ca persoana strigată să audă din orice colţ al încăperii s-ar fi aflat. În acelaşi timp, un bărbat din rândul celor care stăteau la rând încerca să-i convingă pe oameni să formeze un culoar pentru a permite ieşirea din cabinet a celor care îşi primiseară deciziile. Şi în timp ce bolnavii încercau să se organizeze, angajaţii Casei de Pensii numai stăpâni pe situaţie nu erau. Se putea vedea şi cu ochiul liber din atitudinea disperată sau plină de superioritate a cadrelor medicale. O doctoriţă s-a isterizat imediat în momentul în care un pacient un pic dezorientat pentru că era pentru prima oară la comisie a îndrăznit să-i calce pragul cabinetului, fără să fie chemat înăuntru. „Nu sunt birou de informaţii! Duceţi-vă la cine v-a trimis aici!“, a urlat furioasă. Pacientul umilit nu a avut de ales şi a părăsit repede cabinetul fără să obţină un răspuns.

Cozile de la biroul de internări s-au mutat la UPU

La Spitalul de Urgenţă Craiova stau la coadă bolnavii de diabet şi pacienţii care apelează la serviciile Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU). Explicaţia este simplă. Bolnavii de diabet trebuie să vină la policlinica spitalului o dată la trei luni pentru scrisoarea medicală, care le permite să beneficieze gratuit de medicamente pentru diabet. Problema este că numărul pacienţilor este foarte mare, în timp ce numărul medicilor specialişti care trebuie să elibereze scrisorile medicale este foarte mic (doi medici pe tura de dimineaţă şi trei medici pe tura de după-amiază).
Cu Urgenţa este însă altă poveste. De fapt, cozile de la biroul de internări şi de la medicii de familie s-au mutat la Urgenţă. Oamenii sărmani ştiu că, dacă se internează în spital trebuie să-şi cumpere toate cele necesare (medicamente, materiale sanitare, să plătească analizele şi radiografiile). Iar dacă merg la medicul de familie, acesta îi trimite să-şi facă analizele medicale sau le dă o reţetă cu medicamente pe care trebuie să le cumpere. Aşa că, dacă nu au bani de spital sau de analize medicale, bolnavii se duc la Urgenţă, unde investigaţiile se fac gratuit.

Aglomeraţie pentru declaraţii şi adeverinţe de asigurat

Şi la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj este aglomeraţie mare. Este perioada depunerii declaraţiilor şi de eliberare a adeverinţelor de asigurat. Reprezentanţii instituţiei susţin că aglomeraţia a fost creată de problemele la sistemul informatic naţional, care au afectat săptămâna trecută activitatea caselor de asigurări de sănătate din întreaga ţară şi cer contribuabililor să mai aibă puţină răbdare. Activitatea de eliberare a adeverinţelor de asigurat a fost reluată de o săptămână şi la ghişee încă sunt cozi, iar pentru declaraţiile pe decembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prelungit perioada de depunere şi validare, de la 25 ianuarie până la 27 ianuarie. Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca din februarie, cozile de la ghişee să dispară, în condiţiile în care aceste declaraţii se vor depune la finanţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII