19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMogoşmed, prima clinică privată de chirurgie din Oltenia

Mogoşmed, prima clinică privată de chirurgie din Oltenia

Prima clinică privată de chirurgie din Oltenia şi-a deschis ieri oficial porţile. În faţa unei asistenţe numeroase, din rândurile căreia nu au lipsit profesori universitari, personalităţi ale urbei, profesorul doctor Dan Gabriel Mogoş a inaugurat Centrul Mogoşmed.

Povestea clinicii începe cu ani şi ani în urmă, ca o afacere de familie. „În primul rând, e o afacere de familie, care a fost întreruptă de actul naţionalizării. Tatăl meu a preluat primul laborator privat de analize medicale din Oltenia, Laboratorul «Doctor Savopol», devenit ulterior Laboratorul Mogoş. Eram dator să duc mai departe o afacere de familie începută de tatăl meu. Noi suntem la a treia generaţie de medici. Sunt mândru că pot să duc mai departe această idee. Pe de altă parte, am parcurs cam toate etapele serviciului public de sănătate. Am fost intern, şef de salon, şef de gardă, şef de clinică, director de spital, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Experienţa mea aş vrea să o împart acum şi cu mediul privat. Acestea sunt cele câteva motive care m-au condus la înfiinţarea Centrului Medical Mogoşmed, care oferă servicii medicale preponderent chirurgicale. Spun preponderent, pentru că totdeauna există servicii medicale conexe actului chirurgical, mă refer la anestezie şi terapie intensivă, ecografie clinică, analize de laborator, alte explorări paraclinice, electrocardiogramă, precum şi specialităţi medicale. Pentru că întotdeauna actul chirurgical este o rezultantă a unor consulturi de specialitate. O să avem şi reumatologie, neurologie, medicină de familie, medicina muncii“, a precizat profesor doctor Dan Gabriel Mogoş.

Servicii de calitate, aparatură de ultimă generaţie

Oltenii vor avea la dispoziţie servicii de explorare preoperatorie, tratament pre, intra şi postoperator, spitalizare, monitorizare postoperatorie. De asemenea, consultul de specialitate, intervenţiile vor fi oferite de specialişti de renume, medici majoritar cadre medicale de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Printre aceştia se numără profesor doctor Dan Gabriel Mogoş – chirurgie, profesor doctor Anca Roşu – reumatologie, conferenţiar doctor Dan Grecu – ortopedie, conferenţiar doctor Marian Munteanu – chirurgie, şefi de lucrări: doctor Claudiu Mărgăritescu şi doctor Dan Cârţu, asistenţi universitari: doctoriţa Cristiana Nicola Teodorescu şi doctoriţa Liliana Mihaela Ţenea.
„Din Bucureşti, am apelat la specialişti în chirurgie estetică şi aceştia vor veni când este cazul, când există pacienţi. Şi ei sunt cadre universitare. Primul care îmi vine în minte e doctorul Silviu Marinescu, care este şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Centrul Medical Mogoşmed va trata în principal afecţiunile care se pretează la chirurgie de ambulator, o chirurgie care nu necesită spitalizare, şi în acelaşi timp ne adresăm şi intervenţiilor chirurgicale care necesită o spitalizare de una sau două zile. Ideea este micşorarea timpului de spitalizare. Evoluţia postoperatorie va fi realizată preponderent la domiciliul pacientului, o echipă de medici îl va vizita pe acesta acasă postoperator, aşa încât confortul lui să fie maxim. Intervenţiile sunt din gama chirurgie generală, ortopedică, avem o linie de artroscopie, pe secţia de menisc, ligamente încrucişate, intervenţii care se pot trata artroscopic, chirurgie ORL, chirurgie ginecologică, vasculară, estetică. În premieră, există radiocauterul, o hemostază care se face prin unde radio, nu electrocauterul folosit de obicei în chirurgia generală. Precizia este mai mare, leziunile pe care le produce la nivelul ţesuturilor sunt mai mici şi cicatrizarea se face mai repede şi mai aproape de ţesutul normal. Clinica este dotată şi cu un videoproctoscop, prin care se pot vizualiza leziunile rectului, o linie laparoscopică Storz şi radioscopie Storz, ozonoterapie“, a precizat profesor doctor Dan Gabriel Mogoş.

Preţuri reale

Centrul Medical Mogoşmed oferă viitorilor pacienţi servicii la nivel european, la preţuri reale. „Una dintre minunile medicinei private este că va scoate la lumină costurile adevărate ale intervenţiei chirurgicale. Lumea a rămas cu o impresie greşită, că toate gesturile medicale sunt gratuite. Lucru cât se poate de incorect. În primul rând, oamenii plătesc asigurări medicale, deci nu sunt gratuite. În ultimul timp, din cauza modului nefavorabil în care a evoluat sistemul de stat, pe lângă asigurări omul plăteşte absolut tot: medicamente, materiale sanitare, beneficiind de un confort şi de nişte servicii ce sunt departe de cele din Uniunea Europeană. La stat nimic nu este gratuit, ba pot să spun că este foarte scump. Mediul privat aduce la suprafaţă aceste costuri reale, pentru că nu ne putem permite să adăugăm nişte beneficii substanţiale, acestea vor fi în limita obişnuitului, adică 10-15%, pentru că preţurile oricum sunt mari. Toată aparatura este din străinătate, importată, occidentală. De asemenea, toate materialele pe care le folosim sunt occidentale, iar noi nu ne putem permite să venim cu nişte preţuri mari, care sunt greu de suportat de pacient, mai ales în zilele noastre, când trecem printr-o criză.  
Orientativ, vă pot spune că o operaţie de hernie, cura unei hernii cu plasă sintetică, ajunge la aproximativ 700-800 de euro. Bolnavul însă nu mai trebuie să plătească nimic în plus. La noi va avea serviciile asigurate, starea postoperatorie şi monitorizarea asigurate. Costurile pe care un pacient care se tratează în clinicile de stat le suportă sunt mai mari decât cele la o clinică privată. Pentru că la stat, pe lângă sumele plătite la Casa de Asigurări, se adaugă banii pentru materiale sanitare şi medicamente, mâncare, căldură şi tot ce ar mai trebui. Diferenţa majoră nu rezidă din preţ, ci din calitatea actului medical. Într-un spital de stat există mult risc, pentru că de multe ori suntem obligaţi să facem improvizaţii medicale, care în lumea noastră se pot plăti cu preţuri foarte mari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

62 COMENTARII