10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţiunile SIF Oltenia, încotro?

Acţiunile SIF Oltenia, încotro?

După picajul din ultima jumătate a primăverii, titlurile SIF Oltenia (SIF5), cele mai lichide de la Bursa de Valori Bucureşti, au intrat, în ton cu întreaga piaţă, în consolidare. Indecizia investitorilor faţă de o situaţie economică deloc încurajatoare în România şi incertitudinile din pieţele financiare internaţionale au determinat – după ricoşarea din minimele locale din mai-iunie – această cantonare a titlurilor într-un coridor de variaţie destul de extins, cuprins între limitele de 1,2 lei/acţiune şi 1,5 lei/acţiune. Ultimul reper nu a putut fi trecut decisiv în cursul lunii trecute şi a fost urmat de o depreciere a cotaţiilor pe volume moderate. La sfârşitul săptămânii precedente, vânzările s-au oprit la atingerea unui prag de suport important, multiplu testat în vară, de 1,3 lei/acţiune. Este de văzut care va fi comportamentul investitorilor la această referinţă, după publicarea vineri a rezultatelor financiare ale societăţii la nouă luni.
Veniturile SIF Oltenia (SIF5) au scăzut cu 43% în primele nouă luni, la 143,6 milioane de lei, iar cheltuielile au avansat cu 36%, la 64,5 milioane de lei. Societatea de investiţii financiare înregistrase în perioada similară a anului trecut venituri de 251,7 milioane de lei şi un profit de 198,1 milioane de lei, ca urmare a vânzării participaţiilor pe care le avea la Bancpost şi Automobile Craiova, pentru aproape 34,5 milioane de euro. Cheltuielile au crescut în primele nouă luni cu 36%, la 64,5 milioane de lei, de la 47,5 milioane de lei, potrivit informaţiilor transmise Bursei de Valori Bucureşti şi preluate de Mediafax.
În perioada analizată, SIF Oltenia a plătit salarii de 12,3 milioane de lei, sumă de 2,4 ori mai mare decât cea din primele nouă luni ale anului trecut, de 5,1 milioane de lei. Totodată, cheltuielile cu participaţiile cedate au cumulat 42,5 milioane de lei, în creştere cu 15% faţă de suma din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 36,9 milioane de lei. La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia înregistrase o scădere şi la nivelul activelor nete. Astfel, acestea se cifrau la 1,514 miliarde de lei, valoare cu 7,8% sub activul net de la sfârşitul lui 2009, de 1,643 miliarde de lei.

Ce se va întâmpla?

Ezitarea, cel puţin temporară, pe reperul de 1,3 lei/acţiune este o reacţie firească din punct de vedere tehnic, mai ales după un val de deprecieri importante de la începutul acestei luni reprezentate pe grafic sub forma unor lumânări succesive pe banda Bollinger inferioară. Este de văzut dacă aceasta va fi o oprire temporară, începutul unui rebound tehnic mai complex sau chiar un punct de întoarcere. Trecerea mediei mobile exponenţiale de 21 de zile (EMA21) sub cea de 55 de perioade (EMA55) dă, în momentul de faţă, un semnal negativ pentru evoluţia ulterioară a cotaţiei. Acelaşi lucru este reliefat pe indicatorul MACD cu aceleaşi perioade Fibonacci incluse (21,55,8) şi care trece sub linia zero. O reintersectare a celor două componente ale acestui izolator în această zonă ar da semnal „bullish“, după cum o continuare a parcursului acestuia în teritoriul negativ ar lăsa loc unei continuări a declinului cotaţiei. În cazul spargerii suportului de 1,3 lei/acţiune, următoarele repere identificate pe graficul ataşat la care se pot regrupa cumpărătorii sunt situate la 1,2 lei/acţiune şi, respectiv, la 1,13 lei/acţiune, recunoscute de investitori ca referinţe tehnice în cursul acestei veri.

Recul de 33% şi pentru veniturile SIF Muntenia

Veniturile societăţii de investiţii SIF Muntenia (SIF4) au totalizat în primele nouă luni 85,5 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de intervalul corespunzător din 2009, iar profitul de 28,3 milioane lei este cu 65,7% mai redus. Cheltuielile SIF Muntenia au crescut cu 24%, de la 45,7 milioane de lei la 57 de milioane de lei, potrivit raportului financiar transmis vineri de societate Bursei de Valori Bucureşti. Activele SIF Muntenia au scăzut cu 4,6% în primele nouă luni, la 1,409 miliarde de lei, faţă de 1,477 miliarde de lei în decembrie 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS