15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversităţile craiovene şi-au primit studenţii

Universităţile craiovene şi-au primit studenţii

Într-un cadru festiv impresionant, cele două instituţii academice din oraş, Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, şi-au deschis vineri porţile pentru anul 2010-2011. Studenţi, cadre universitare, invitaţi din ţară şi străinătate au luat parte la festivităţile de deschidere.

Sala Albastră din cadrul Universităţii din Craiova a fost vineri neîncăpătoare pentru sutele de invitaţi prezenţi la festivitatea de deschidere a noului an universitar. Festivitatea a debutat cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur“, primit cu aplauze de cadrele didactice şi de studenţi, momentul solemn continuând cu o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, acompaniat de corul Facultăţii de Teologie.
„Primele zile ale lunii octombrie reprezintă un moment de înaltă încărcătură emoţională pentru noi, cei 2.000 de angajaţi ai Universităţii din Craiova. Cu acest prilej, dorim să urăm un bun venit celor aproximativ 10.000 de studenţi de anul I, de la toate formele de învăţământ din cadrul instituţiei noastre, fie că sunt cursanţi la licenţă, master sau doctorat. În cei 63 de ani de existenţă, universitatea noastră a reuşit să se situeze în ierarhia instituţiilor de învăţământ din ţară. Doar anul trecut am oferit, de exemplu, 17.747 de diplome de licenţă şi master, iar numărul studenţilor străini a crescut semnificativ. În acest an vor continua lucrările la S200, la serele de la Grădina Botanică. Facultatea de Drept a început construcţia unui nou sediu din bani europeni. În această săptămână am semnat cu Ministerul Educaţiei un contract de peste 13 milioane de euro, bani cu care se va construi un centru de cercetare pe platforma de la Facultatea de Electromecanică“, a precizat Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova. Din cele menţionate de reprezentanţii Universităţii, în ciuda declinului demografic grav, al problemelor de ordin economic sau al examenului de bacalaureat dificil, centrul universitar craiovean se poate lăuda cu un număr semnificativ de boboci – aproximativ 9.220. Universitatea din Craiova a încheiat numeroase înţelegeri de cooperare cu instituţii similare din lume ca: Free University of Bruxelles – Belgia, Virginia Polytechnic Institute and State University – USA, Broome Community College – State University of New York – USA, University of Montreal – Canada, Universities of Luton, Wye and London – UK, Universite de Montpellier, Saint-Etienne, Toulouse, Paris – Franţa, Universitatea din Tessaloniki – Grecia. Universitatea din Craiova este recunoscută ca fiind una dintre cele opt universităţi de stat din România, clasificată ca instituţie de nivel unu, capabilă să coordoneze reforma managerială academică în alte instituţii de învăţământ superior.
„Ca în fiecare toamnă, se seamănă şi se adună roadele importante ale muncii noastre. Există o raţiune a fiecărui lucru pe care trebuie să îl punem în slujba adevărului. Trebuie să ne facem datoria, să arătăm că suntem o ţară europeană. Tocmai de aceea, misiunea noastră este aceea de a avea grijă de suflet pentru a avea o bună dispoziţie interioară pentru viaţă. Din interiorul nostru se revarsă totul spre exterior“, a spus în cuvântul de deschidere ÎPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei.

Festivitate la UMF Craiova

Sute de profesori şi studenţi au fost prezenţi vineri dimineaţă la festivitatea de deschidere a anului universitar 2010-2011 de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova. Evenimentul a fost onorat de rectorul UMF Craiova, prof. dr. Adrian Săftoiu, de decanii Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, cadre didactice ale instituţiei de învăţământ superior, dar şi de oaspeţi din străinătate. În acelaşi cadru festiv, a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova prof. univ. dr. Manoop Bhutani, profesor de medicină internă şi diagnostic experimental la University of Texas şi specialist în endoscopie avansată în cadrul Anderson Cancer Center USA. Manoop Buthani nu este la prima vizită la Craiova. În septembrie 2008, a participat la un workshop organizat de Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie al UMF Craiova, intitulat „Rolul combinat al endoscopiei ultrasonografice şi al bronhoscopiei ultrasonografice pentru evaluarea formaţiunilor tumorale mediastinale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS