14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa nonstop nu se dau compensate

La nonstop nu se dau compensate

Unele farmacii încalcă drepturile pacienţilor, refuzând să elibereze medicamente compensate şi gratuite pe timpul nopţii. Acest abuz este practicat de farmacii cu program nonstop.

Un cititor ne-a sesizat că a mers luni seară, în jurul orei 22.00, la CityPharma de lângă Piaţa Centrală din Craiova cu o reţetă compensată. Farmacista de acolo l-a refuzat, spunându-i că nu eliberează medicamente compensate şi gratuite pe timpul nopţii. „Primisem reţeta de la medicul de familie în dimineaţa acelei zile, dar m-am luat cu treburile şi am uitat să merg la farmacie. Apoi mi-am adus aminte că reţeta este valabilă 48 de ore, aşa că la ora 22.00 am mers la cea mai apropiată farmacie cu program nonstop ca să-mi iau medicamentele. Cu toate că este un abuz, nu m-a deranjat atât de tare că nu mi-au dat medicamente, cât mai ales faptul că farmacia nu avea pe nicăieri afişat acest lucru. Oricum te pun pe drumuri, dar măcar nu mai intri să întrebi ca prostul!“, susţine Mihai Costache.

Pe timpul nopţii, doar pe bani

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, instituţia care decontează farmaciilor medicamentele compensate şi gratuite, susţin că nu există prevedere legală care să interzică farmaciilor să elibereze medicamente gratuite şi compensate pe timpul nopţii. Programul nonstop a fost până anul acesta un criteriu în baza căruia farmaciile obţineau un punctaj mai mare şi, prin urmare, şi o finanţare mai bună, însă această prevedere nu mai este valabilă.
Conducerea Colegiului Farmaciştilor Dolj susţine că nu este normal ca o farmacie cu program nonstop să elibereze medicamente gratuite şi compensate doar pe timpul zilei.
Reprezentanţii CityPharma sunt însă de altă părere. Aceştia spun că o farmacie poate să aibă propriile reguli de eliberare a medicamentelor, chiar dacă este vorba de medicamente pentru persoanele asigurate. „Atunci când se eliberează medicamente compensate şi gratuite, se fac cozi la casă şi durează destul de mult până când onorăm fiecare reţetă. Pe timpul nopţii vin mai ales urgenţe care nu trebuie să aştepte. De aceea noaptea nu dăm medicamente pe reţete compensate şi gratuite“, a explicat farmacista Iuliana Dâră.

Valabilitate

Conform Ordinului 416/31.03.2009, medicii pot să prescrie medicamente pentru trei-cinci zile în afecţiuni acute, de opt-zece zile în afecţiuni subacute, de până la 30 de zile pentru bolnavii cronic, cu excepţia bolnavilor cuprinşi în unele programe de sănătate prevăzute în norme, pentru care perioada poate fi de până la 90 de zile. Prescripţia medicală pentru cazurile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar în afecţiunile acute şi subacute, de maximum 48 de ore.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII