15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar şase „Prime case“

Doar şase „Prime case“

În Dolj, doar două bănci au acordat în total şase credite pentru „Prima casă“. Restul instituţiilor bancare încă îşi aşteaptă clienţii. Populaţia nu se mai înghesuie ca la început pentru că se încadrează greu la condiţiile băncilor legate de venituri.

Cu toate că a trecut aproape o lună de la lansarea oficială a programului „Prima casă“, în Dolj au fost acordate doar şase credite pentru cumpărarea de locuinţe prin acest program, potrivit căruia statul garantează împrumutul celor care îşi cumpără prima locuinţă, iar beneficiarii înscriu ipoteca asupra casei în favoarea Ministerului Finanţelor. Teoretic, cele mai multe bănci ar fi trebuit să acorde astfel de credite de pe 13 iulie. Practic, lucrurile nu stau aşa. Informaţia că în Dolj s-au acordat atât de puţine credite ipotecare prin programul „Prima casă“ a fost dată publicităţii de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), care a garantat doar şase astfel de împrumuturi.
„În baza convenţiilor de garantare pentru programul «Prima casă» încheiate de către FNGCIMM SA IFN cu instituţiile de credit în scopul facilitării accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite, pentru judeţul Dolj au fost emise şase garanţii financiare, din care cinci în favoarea BRD-GSG şi una în favoarea Băncii Transilvania“, a precizat directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Filială a FNGCIMM SA, Gheorghe Lăpădat. Ce-i drept, alte bănci precum BCR şi Raiffeisen Bank au intrat mai târziu în program, dar şi acestea au consiliat clienţii tot în jurul datei de 13 iulie.
 
A trecut euforia „Primei case“

Băncile spun că potenţialii clienţi pe acest program au venit, au văzut şi… au plecat mai departe. Mulţi fie nu sunt hotărâţi, fie nu pot lua din bancă o sumă aşa de mare pentru cumpărarea unui apartament şi testează piaţa înainte. „La noi au fost multe persoane consiliate pentru «Prima casă», dar până acum nu au venit cu actele, efectiv, cu o cerere pentru credit. Tot vin şi întreabă, dar nu mai este afluxul de acum trei săptămâni. Au venit mulţi tineri şi chiar şi cu unul dintre părinţi, pentru a-şi completa veniturile, pentru că în Craiova nu sunt salarii aşa de mari. Mulţi au spus că merg să îşi caute locuinţa“, a afirmat directorul unei bănci craiovene. El este de părere că un asemenea program cum este cel destinat cumpărării de locuinţe are „bătaie lungă, în sensul că se vor vedea efectele după două-trei luni. Acum, populaţia este atentă când ia un credit şi caută soluţia cea mai bună. Cred că vor fi mult mai multe astfel de credite acordate în Dolj, dat fiind afluxul mare de persoane interesate“.

Agenţii imobiliari nu sunt aşa încrezători

În acelaşi timp, lucrătorii din imobiliare consideră că„Prima casă“ va fi un eşec notabil. „Sunt multe agenţii imobiliare din Craiova care au doar câteva solicitări pentru «Prima casă». Eu cred că va fi un eşec pentru că populaţia nu se încadrează la veniturile cerute de bănci pentru un credit de până la 60.000 de euro“, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu. GdS a arătat, imediat după lansarea oficială a programului amintit, că o familie din Craiova cu venituri de 2.200 de lei pe lună poate lua un credit care variază între 23.000 de euro şi 39.000 de euro. În lei, suma atrasă sub formă de credit ar scădea vertiginos. În acelaşi timp, preţurile apartamentelor pornesc de la 46.000-50.000 de euro, în cel mai fericit caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII