12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSelectarea deşeurilor, eşec total

Selectarea deşeurilor, eşec total

Craiovenii sunt obligaţi de doi ani să-şi sorteze deşeurile, însă în Bănie nu este pus la punct încă un sistem unitar de colectare selectivă. Puţinele gunoaie reciclabile care ajung totuşi în recipienţi speciali nu pot fi vândute şi vor fi depozitate cel mai probabil tot la groapa comună a reziduurilor menajere.

La Craiova au fost colectate selectiv anul trecut 42 de tone de deşeuri, dintre care 26,6 tone au fost electricele şi electrocasnicele, iar 15,4 tone au fost peturi şi alte ambalaje din material plastic. Cantitatea de gunoi selectat reprezintă însă sub 0,1% din greutatea totală a deşeurilor menajere ridicate din Craiova în 2008 – 100.000 de tone. Raportul este neglijabil în condiţiile în care autorităţile centrale estimau reciclarea a 35% din gunoiul menajer la nivelul României în 2008 şi în care demersurile aceloraşi autorităţi trebuie să conducă la reciclarea a 55% din deşeurile urbane în 2013, conform cerinţelor Uniunii Europene. Răspunzătorii craioveni în domeniu spun că această situaţie este cauzată în principal de dezinteresul populaţiei, care nu este suficient de receptivă la sistemul de colectare selectivă. Asta, în ciuda faptului că mulţi dintre locuitorii oraşului au solicitat trecerea la această procedură. „În 2008 au fost amplasate la peste jumătate din cele 376 de rampe de gunoi din Craiova saci speciali pentru colectarea peturilor şi a celorlalte ambalaje din material plastic. Rezultatele au fost însă foarte slabe: doar puţin peste 15 tone. În 2009, vom propune echiparea tuturor rampelor din oraş cu astfel de recipiente întrucât cerinţele Uniunii Europene obligă la colectarea selectivă a deşeurilor menajere“, a spus directorul Serviciului Public de Salubritate, Sorin Ciobanu. Acest tip de depozitare a dat greş şi la case.

Gunoiul, fără căutare

În 2008, la Craiova s-au produs 100.000 de tone de gunoi, adică circa 333 de kilograme de locuitor, sub media pe ţară. Studiile de specialitate arată că peste jumătate din deşeurile menajere din marile oraşe sunt materiale reciclabile: hârtie, metale uşoare, materiale plastice, sticlă etc. Dincolo de cantitatea redusă de deşeuri colectate astfel încât să poată fi reciclate, operatorii se lovesc şi de altă piedică: nimeni nu le cumpără. „În ultimele luni am încercat să scăpăm de câteva tone de deşeuri reciclabile. În ciuda faptului că sunt ieftine, nimeni nu a vrut să le ia“, a spus directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu. Cât despre hârtie şi carton, acestea nu mai au de mult căutare, a mai arătat Ciobanu. Singurele deşeuri reciclabile care nu vor ajunge în rampa de la Mofleni sunt electronicele şi electrocasnicele ridicate în campania de debarasare, depozitate, deocamdată, în incintele unor societăţi autorizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII