14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransilvania, pe locul doi la consumul de Cannabis şi Ecstasy

Transilvania, pe locul doi la consumul de Cannabis şi Ecstasy

Drogurile au devenit tot mai accesibile românilor, iar consumul ilegal de stupefiante a luat amploare. Sibienii nu se dezic de la regulă, dacă luăm în calcul studiul privind prevalenţa consumului de droguri în România, realizat integral cu finanţare de la Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei şi Malariei, prin programul “Combaterea HIV/SIDA: un răspuns cuprinzător, coordonat şi multisectorial în România” şi Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri prin intermediul Acordului de finanţare cu Agenţia Naţională Antidrog. Potrivit studiului, Transilvania se află pe locul doi, imediat după Bucureşti, în privinţa consumului de cannabis şi ecstasy. Ziua internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri a fost sărbătorită ieri şi la Sibiu. Tot ieri, Agenţia Naţională Antidrog a împlinit cinci ani de la înfiinţare.

Bucureştiul pe primul loc

Studiul arată că prevalenţa consumului de diferite droguri ilegale în rândul populaţiei de 15-64 de ani de-a lungul vieţii este de aproximativ 1.7 la sută. Prin extrapolare, acest procent ne spune că din populaţia României de această vârstă, aproximativ 300.000 de persoane au consumat cel puţin o dată unul din aceste droguri, de-a lungul vieţii. Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este cannabisul, în procent de 1.5 la sută, urmat de ecstasy – 0.4 la sută, heroină – 0.1 la sută, halucinogene – 0.1 la sută şi cocaină – 0.1 la sută. Potrivit aceluiaşi studiu, cannabisul se consumă în toate regiunile ţării. Cel mai mult cannabis îl consumă bucureştenii, în procent de 5.6 la sută, urmaţi de transilvăneni – 1.3 la sută şi de Muntenia, Moldova, Banat-Crişana, Maramureş. Cel mai puţin cannabis se consumă în Dobrogea – 0.9 la sută şi în Oltenia – 0.6 la sută. Ecstasy se consumă de asemenea, în toate regiunile ţării, cu excepţia Dobrogei. Bucureştiul e din nou fruntaş, iar Transilvania îşi păstrează locul doi, urmată de data aceasta, de Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat-Crişana-Maramureş. Studiul arată că heroina este consumată în Bucureşti, Transilvania şi Oltenia, în procente egale, iar inhalantele, în Bucureşti, Oltenia şi Transilvania.

11 ani, cel mai tânăr consumator

În funcţie de grupa de vârstă, drogul cel mai experimentat de populaţia de toate vârstele este cannabisul, celelalte stupefiante fiind încercate cu precădere de populaţia tânără, cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani. Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de cannabis a fost de 11 ani, 76 la sută dintre consumatorii acestui drog menţionând o vârstă de debut până în 24 de ani. În cazul ecstasy, cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar cea mai mare vârstă de 30 de ani. Bărbaţii, spre deosebire de femei, au încercat, cel puţin o dată în viaţă, toate tipurile de droguri ilegale: 2.3 la sută cannabis, 0.5 la sută ecstasy, 0.2 la sută heroină şi 0.1 la sută celelalte categorii de droguri, iar în cazul femeilor, s-a înregistrat un consum experimental pentru cannabis 0.7 la sută, ecstasy 0.2 la sută, iar inhalante şi halucinogene 0.1 la sută.    

Acces greu la droguri, în Transilvania

La nivel naţional, un procent mai mare de 20 la sută din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au declarat că este uşor să îţi procuri diferite droguri în termen de 24 de ore. În cazul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani, aceste procente ajung până la 30 la sută. Cel mai facil acces a fost declarat de către bucureşteni, iar transilvănenii se află pe ultimul loc din acest punct de vedere. Pe de altă parte, analiza percepţiei riscurilor asociate de respondenţi consumului diferitelor substanţe a indicat faptul că peste 85 la sută dintre persoane sunt informate referitor la acestea. La nivel regional, populaţia din Transilvania şi bucureşti au 6nregistrat cele mai “scăzute” procente în considerarea ca fiind o problemă consumul diferitelor substanţe (aproximativ 80-85 la sută), comparativ cu Dobrogea şi Muntenia, unde s-au înregsitrat procente de peste 90 la sută la fiecare dintre răspunsurile referitoare la aceste probleme. Anul acesta, poliţiştii sibieni au descoperit o reţea de traficanţi de droguri. 18 persoane au fost reţinute pentru cercetare, opt pentru trafic şi zece pentru consum de droguri. Din cele opt, trei au fost arestate.

Consiliere pentru sibieni

Sibienii se confruntă cu problema consumului de droguri pot apela la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu, care oferă servicii legate de consumul de droguri şi alcool. Centrul se adresează tuturor categoriilor de persoane, membrilor familiei, cadrelor didactice, psihologilor, reprezentanţilor instituţiilor publice sau ai ONG-urilor, cărora le oferă şi o maximă confidenţialitate. De la înfiinţare, centrul a derulat 45 de proiecte de prevenire a consumului de droguri, la care au participat 15.000 de persoane de toate vârstele. Numărul voluntarilor implicaţi în aceste proiecte a crescut de la an la an, numărul lor ajungând la ora actuală, la 40.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS