15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDIICOT a trimis în judecată cinci persoane pentru încasări ilegale de TVA din exporturi fictive

DIICOT a trimis în judecată cinci persoane pentru încasări ilegale de TVA din exporturi fictive

DIICOT a trimis în judecată pentru spălare de bani şi alte infracţiuni economice cinci persoane acuzate că au încasat ilegal TVA din exportul fictiv de măşti de gaze, prejudiciul estimat fiind de peste 165 de miliarde de lei vechi.

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată, în lipsă, a cinci inculpaţi, acuzaţi de prejudicierea bugetului de stat cu peste 165 miliarde de lei vechi. Procurorii afirmă că în cursul anilor 2002 – 2003, constănţeanul, Emil Oprea, bucureştenii, Teodor Petre Marin, Lucian Mazilu şi doi cetăţeni irakieni, Abbas J. Hussain şi Amer M. Ali Husain Al-Atroshe ar fi solicitat şi încasat ilegal TVA deductibil din 30 de exporturi nereale. Cei cinci sunt acuzaţi de săvârşirea mai ultor infracţiuni de punere, fără drept, în circulaţie a unor documente tipizate utilizate în domeniul fiscal, cu regim special, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapte penale aflate în concurs real şi comise în formă continuată.

Din probele anchetatorilor reiese că între octombrie 2002 – ianuarie 2003, inculpaţii au creat un circuit documentar fictiv şi au desfăşurat diverse activităţii prin care au ascuns şi disimulat adevărata origine a sumelor de bani obţinute din rambursarea ilegala de T.V.A.

Astfel, constănţeanul Emil Oprea a formulat patru cereri de rambursare echivalente lunilor septembrie- decembrie 2002, pentru un export fictiv, în Italia, a 39.200 măşti de gaze, realizat printr-un comisionar din Bucureşti. Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Constanţa a aprobat şi soluţionat trei dintre aceste solicitări, formulate de Oprea şi a virat în conturile firmei acestuia 165.015.158.956  lei. Abia în cazul celei de-a patra cereri AFP Constanţa a avut suspiciuni cu privire la realitatea exporturilor şi a veridicităţii actelor care certificau aceste acţiuni comerciale şi a cerut Direcţiei de Control Fiscal să facă un control la firma lui Oprea. În urma verificărilor s-a constatat că societatea comercială nu a avut nici un venit între ianuarie şi august 2002 şi că exportul de măşti de gaze nu a existat. De asemenea, organele de control fiscal au mai stabilit că din septembrie până la finalul anului 2002 firma constănţeană a realizat exclusiv operaţiuni de export măşti de gaze complete, export derulat pe baza unui contract de comision, din documente rezultând 30 de astfel de operaţiuni, toate înregistrate prin Punctul Vamal Băneasa – Bucureşti.

Direcţia de Control Fiscal a stabilit că toate aceste exporturi au fost fictive şi erau însoţite de documente false. Anchetatorii au stabilit că mărfurile nu au fost prezentate spre vămuire, iar declaraţiile vamale erau false. Mai mult, după cum afirmă procurorii pe hârtiile de constatare semnate de comisinarul din Bucureşti, apare semnătura lui Emil Haralabie, despre care anchetatorii au constatat că a decedat în 1962.

Nici societatea comercială din Bucureşti, care figurează pe postul de comisionar nu a desfăşurat activităţi bancare ceea ce dovedeşte, după cum afirmă procurorii, că valoarea mărfii exportate preluată în contul comisionarului a fost tot o acţiune fictivă. Pentru a proba toate aceste acuzaţii anchetatorii i-au audiat şi pe vameşii a căror nume apărea pe declaraţiile vamale din contabilitatea firmei lui Emil Oprea. Aceştia au declarat că semnăturile de pe aceste acte sunt false şi că nu au vămuit niciodată, măşti de gaze. În urma anchetei s-a stabilit că firmele care au participat la această suveică sunt: SC Price Steel Romania SRL Constanţa, administrată de Emil Oprea, SC Price Steel USA INC, administrată Lucian Mazilu, SC Tescom Internaţional SRL Bucureşti, administrată Petre Teodor Martin, SC Kezaz Grup Exim SRL Bucureşti administrată de Abbas J. Hussain, SC Vlas Company SRL Voluntari administrată de inc. Amer M. Ali Hussain Al-Atroshe.

Suma de 51.267.372.094 lei, care corespunde primei cereri de rambursare a TVA, a fost virtă de SC Price Steel Romania SRL, în contul S.C. Vlas Company SRL, care a cumpărat 1.281.000 USD, iar ulterior, cu dispoziţie de plată valutară externă, Emil Oprea, a ordonat băncii efectuarea unei plăţi externe în sumă de 1.280.000 USD în contul personal deschis de inculpatul Lucian Mazilu, la o bancă din SUA, care reprezenta un avans la un import fictiv din SUA a 25.000 MT Tagle din SUA. 

Tranzacţia a fost considerată suspectă şi a fost raportată la oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Transferurile totale de la SC Price Steel Romania SRL la SC Vlas Company SRL. Voluntari au totalizat suma de 149.071.298.630 lei, iar fiecare sumă transferată a intrat într-un circuit ce s-a finalizat,  cu transferuri externe în China, Liban, Taiwan, Belgia, Austria, Franţa, Cipru, Egipt.

Procurorii au dispus luarea unor măsuri asiguratorii pentru asigurarea recuperării prejudiciului, pe bunurile mobile şi imobile ale lui Emil Oprea. Astfel au fost puse sub sechestru două autoturisme unul marca Chrysler ES şi unul marca Audi A6 şi pe trei imobile, dintre care două în Constanţa şi unul în Eforie Sud. Totodată, parchetul a dispus şi blocarea căsuţei de valori închiriate de Emil Oprea la care era împuternicită să aibă acces soţia sa, dar şi a căsuţei de valori închiriată de soţia lui Oprea pentru tatăl său, în prezent decedat. În urma acestei măsuri anchetatorii au găsit şi indisponibilizat 52.200 USD şi 13 bijuteri care se presupune că ar fi din aur.

Toţi cei cinci inculpaţi s-au sustras pe parcursul urmăriri penale, astfel încât, procurorii DIICOT au solicitat instanţei de judecată şi au obţinut mandate de arestare în lipsă pe numele acestora.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Tribunalul Constanţa, iar Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS