17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotbal: Nicolae Dobrin s-a stins din viaţă

Fotbal: Nicolae Dobrin s-a stins din viaţă

Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal ai României, s-a stins din viaţă vineri dimineaţă, la vârsta de 61 de ani.
Nicolae Dobrin suferea de mai mult timp de o boală incurabilă, iar marţi dimineaţa a fost transportat de urgenţă la spital  şi internat la terapie intensivă, din cauză că nu mai răspundea la un tratament cu anticoagulanţi. Joi, medicii de la Spitalul judeţean Argeş afirmau că fostul mare jucător a fost stabilizat şi se afla în afara oricărui pericol, dar urma să rămână spitalizat.

Nicolae Dobrin suferise o intervenţie chirurgicală în primăvară, la Spitalul Militar din Bucureşti, când i s-a extirpat o parte din plămânul drept.
Născut pe 26 august 1947 la Piteşti, Nicolae Dobrin a început fotbalul la Dacia Piteşti în anul 1959, atunci când a fost chemat să se pregătească alături de lotul Daciei, după ce mai mulţi jucători ai echipei mari l-au văzut jucând fotbal pe maidanul din jurul râului Argeş.
A debutat în Liga I la nici 15 ani, pe 1 iulie 1962, atunci când a fost introdus pe teren în partida Ştiinţa Cluj – Dinamo Piteşti, scor 5-1. În anul 1967, fotbalistul se transferă la rivala FC Argeş, pentru care evoluează timp de 13 ani.
La FC Argeş, Dobrin a cunoscut consacrarea. Pe lângă faptul că a ieşit de două ori campion şi de două ori vicecampion cu această formaţie. Mijlocaşul a ajuns vedeta campionatului românesc, fiind convocat şi la echipa naţională, în tricoul căreia a disputat 48 de meciuri şi a marcat şase goluri.
În anul 1980 s-a transferat la micuţa echipă FC Târgovişte, aportul sau fiind esenţial în promovarea în Liga I din acel sezon. După ce a mai jucat un an pentru gruparea dâmboviţeană, cel poreclit Gâscanul a revenit la FC Argeş, unde a mai disputat doar cinci meciuri în prima divizie, alegând să se retragă. Acesta a disputat 408 meciuri în primul eşalon şi a marcat 111 goluri.
Cel mai important moment din cariera sa de fotbalist a avut loc în anul 1972, atunci când Real Madrid a încercat să îl transfere. Însuşi Santiago Bernabeu a venit special în România pentru a-l achiziţiona pe mijlocaş, oferind în schimbul lui 2 milioane de dolari şi se oferea să construiască o instalaţie de nocturnă pe stadionul Trivale. Însă, preşedintele ţării, Nicolae Ceasuşescu, a refuzat din start, nefiind de acord ca jucătorii din campionatul autohton să se transfere în străinătate.
Unul dintre cele mai neplăcute momente din cariera lui Dobrin a avut loc în anul 1970, la Campionatul Mondial din 1970, acolo unde Romania reuşise să se califice după 32 de ani de absenţă.Pentru Dobrin se anunţa apogeul carierei la naţională. Din păcate pentru el, selecţionerul de atunci, Angelo Niculescu, nu l-a folosit niciun minut, iar România a pierdut şansa de a se califica mai departe. Conform spuselor sale ulterioare, nu s-a dorit utilizarea sa din cauza unui conflict cu mai mulţi jucători de la Dinamo, printre care şi Mircea Lucescu.
După ce a terminat cariera de jucător, Dobrin a şi antrenat, dar fără a avea mari succese la echipa la care s-a consacrat ca jucător, FC Argeş. În ultmia perioadă, până să fie răpus de boala la plămâni, Dobrin a activat în Corpul de observatori pentru meciurile din Liga I.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU