12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza politică influenţează piaţa bursieră

Criza politică influenţează piaţa bursieră

Fie că este vorba de un eveniment politic, economic, social sau poate chiar meteorologic, apele de la BVB se agită sau se liniştesc în funcţie de ele. Săptămâna aceasta a arătat-o din plin. Indicii au alternat, creşteri-scăderi, creşteri-scăderi şi iar creşteri… aproape în tandem, cu mici excepţii. Într-un context internaţional liniştit, la noi, dacă nu sunt probleme, le creăm. De exemplu, acum suntem în plină criză politică în care două tabere se războiesc pe motive secundare, întreţinând o stare conflictuală evidentă. Această situaţie este percepută în ochii investitorilor mari ca o disoluţie a autorităţii statului şi o scădere a imunităţii şi a separării puterilor în stat.

Nici din punct de vedere economic nu stăm mai bine. Suntem în debutul unei crize microeconomice, justificate de deprecierea principalilor indicatori macroeconomici, precum şi de inflaţia pe luna septembrie care indică posibilitatea ratării ţintei de inflaţie a BNR pe anul în curs. La aceasta contribuie şi alţi factori cum ar fi seceta din acest an, politicile guvernului, precum şi situaţia prudenţială existentă pe pieţele internaţionale. Cursul valutar nu se simte bine, BNR va controla inflaţia prin politica de rată a dobânzii şi, implicit, de curs valutar, însă destul de multe bănci străine au expuneri pe leu şi în astfel de condiţii vor prefera o repatriere, fapt care va contribui la o majorare a cursului valutar.

 

Ce a fost şi ce se prefigurează

 

Indicele BET-FI, după trei zile de corecţii, care au dus la atingerea suportului intermediar de la 82.500 de puncte, a cunoscut vineri o uşoară revenire. În condiţiile în care considerăm deprecierile din ultimele şedinţe drept corecţii după valul important de creşteri din urmă cu o săptămână, ne aşteptăm ca indicele să se înscrie din nou pe un trend de creştere, acest lucru fiind sugerat şi de indicatorii tehnici de trend. Indicele BET a avut o evoluţie similară cu cea a indicelui BET-FI, amploarea corecţiei fiind mai însemnată. Pragul de suport din 10.000 de puncte va fi pus la grea încercare, însă o consolidare a cotaţiei într-un interval de +/-2% faţă de acest nivel ar constitui premisele unei înscrieri pe un trend de creştere în şedinţele următoare.

Un titlu care nu a fost amintit în analizele precedente, Prodplast Bucureşti (PPL), are un grafic care pare a sugera că a ajuns la un nivel solid de suport la 4,1 lei (corecţie 50% din valul precedent de aprecieri). Indicatorii de trend generând un semnal de cumpărare, o posibilă ţintă este nivelul de 4,6 lei. Banca Transilvania (TLV) se află în apropierea suportului intermediar de la 0,885 lei, unde ar fi recomandată acumularea având în vedere că pe termen scurt trendul este ascendent, presiunea la vânzare în zona acestui nivel, deocamdată, pare a fi destul de timidă, astfel încât acel suport pare destul de sustenabil.

BRD a străpuns suportul intermediar de la 26,5 lei pe volume însemnate şi este foarte probabil să asistăm la o testare a suportului liniei de trend în zona 25-25,4 lei, o străpungere a acestui nivel creând premisele unui trend de scădere pe termen mediu-lung. Totuşi, există indicatori care par a sugera că în săptămânile următoare titlul va avea forţa să revină spre rezistenţa de la 28,1 lei.

Acest material reprezintă opiniile analiştilor SSIF BROKER şi are un scop informativ, neconstituind o recomandare expresă de tranzacţionare. Firma ar putea deţine în diferite momente valori mobiliare la care se face referire în acest material sau ar putea acţiona ca formator de piaţă pentru acestea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII