17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate20% din asistenti si-ar putea pierde dreptul de a profesa

20% din asistenti si-ar putea pierde dreptul de a profesa

Aproximativ 20% dintre asistentii medicali doljeni nu au acumulat punctele necesare pentru a-si putea exercita profesia din cauza ca nu au participat la cursuri de perfectionare. Ordinul Asistentilor Medicali nu ii preseaza, de teama unor situatii de genul celor petrecute la Bucuresti, unde asistentii medicali s-au inghesuit, la propriu, sa faca aceste cursuri.


Fiecare absolvent de scoala postliceala sanitara care lucreaza in sistemul de stat sau privat este obligat sa aiba autorizatie de libera practica pentru a putea profesa, dar si sa participe periodic la cursuri de perfectionare. „In Legea 307 din 2004 este specificata educatia medicala continua. Aceasta inseamna ca fiecare asistent medical trebuie sa se perfectioneze participând la mese rotunde, cursuri, simpozioane, conferinte, congrese sau alte evenimente medicale organizate de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din România. Ordinul Asistentilor Medicali acrediteaza cu un numar de puncte fiecare participare la un astfel de eveniment“, sustine Viorel Gavrilescu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din România (OAMMR), filiala Dolj.


Cele mai multe puncte sunt obtinute de asistentii medicali in urma absolvirii cursurilor de perfectionare organizate de OAMMR prin filialele judetene.


Intre 20 si 30 de lei pentru un curs


Pentru perioada 2004 – 2006, asistentii medicali ar fi trebuit sa acumuleze 110 puncte pâna la 30 iunie 2006, iar pentru 2007 s-a stabilit ca numarul de puncte (credite) sa fie de 30. Cele mai multe credite se obtin prin participarea la cursurile de perfectionare. Durata unui astfel de curs, pentru care asistentii medicali trebuie sa plateasca o suma intre 20 si 50 de lei, este cuprinsa intre una si trei zile.


In cazul in care un asistent medical nu a reusit sa acumuleze numarul de puncte, legea spune ca OAMMR poate sa-i ridice asistentului medical in cauza autorizatia de libera practica, pâna la completarea punctelor necesare.


In evidenta Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor, filiala Dolj se afla aproximativ 3.100 de asistenti medicali, care sunt angajati in sistemul de stat sau privat. Dintre acestia, aproximativ 20% nu indeplinesc conditiile pentru a putea profesa. Cu toate acestea, OAMMR Dolj nu a recurs la masuri extreme. Viorel Gavrilescu sustine ca nu a fost ridicata nici o autorizatie de libera practica pentru a nu crea o situatie de genul celei de la Bucuresti, unde asistentii medicali s-au speriat când au auzit ca si-ar putea pierde dreptul de libera practica si au creat busculada la sediul OAMMR pentru a se inscrie la cursuri.


Presedintele OAMMR Dolj a mai spus ca majoritatea asistentilor medicali care nu au realizat pâna acum punctajul necesar pentru a putea profesa sunt din rândul angajatilor care lucreaza in sistem privat. Asistentii mai au la dispozitie trei luni pentru a putea intra in legalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII