19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMonumente istorice „pierdute“ pe strazile Craiovei

Monumente istorice „pierdute“ pe strazile Craiovei

Monumentele istorice de arhitectura din Craiova aflate in patrimoniul statului sunt din ce in ce mai putine. Lista lor s-a ajustat in decursul timpului prin declasarea sau prin retrocedarea catre vechii proprietari sau mostenitorii acestora.


Primaria Craiova si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Dolj sunt institutiile care ar trebui sa detina evidenta imobilelor care se incadreaza in categoria monumentelor istorice de arhitectura. Regia de specialitate a primariei, RAADPFL, este cea care are in administrare aceste cladiri, dar nu detine o evidenta stricta a acestora pe motiv ca o buna parte dintre imobile au fost retrocedate ca efect al aplicarii diferitelor legi. Alta cauza este legata de declasarea unor imobile de pe lista monumentelor istorice de catre comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii, decizii care nu au fost niciodata comunicate regiei. La fel de adevarat este si faptul ca nici angajatii regiei nu s-au obosit sa obtina lista, regia detinând doar copii care nu mai corespund cu realitatea din teren. Asta in conditiile in care Primaria Craiova este in plin proces de aplicare a Legii nr. 550/2002, prin care spatiile comerciale aflate in cladirile monumente istorice se vând detinatorilor de contracte de inchiriere prin metoda negocierii directe.


Indiferenta autoritatilor macelareste monumentele


De patru ani, spatiile comerciale proprietate privata a statului aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si cele aflate in patrimoniul regiilor autonome de interes local se tot vând pe baza Legii nr. 550/2002. Consiliul local, in temeiul unei documentatii sumare, a aprobat vânzarea acestor spatii catre detinatorii contractelor de inchiriere. Pentru vânzarea acestor spatii situate in cladiri monumente istorice arhitecturale este nevoie de avizul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, institutie care are obligatia sa detina evidenta acestor imobile protejate prin lege speciala. Inainte de cumpararea acestor spatii, avizul directie este obligatoriu, deoarece viitorul proprietar trebuie sa stie ca orice modificare a spatiului comercial situat intr-un monument istoric se face numai pe baza de proiect aprobat de Ministerul Culturii si Cultelor, obligativitate generata de intentia de protejare a monumentelor. Ca lucrurile nu stau deloc asa o dovedeste realitatea din Craiova, unde detinatorii actuali ai imobilelor monumente istorice au „macelarit“ fatadele cladirilor fara sa ceara aprobare si fara sa fie deranjati de functionarii Directiei Judetene de Cultura, care sunt singurii abilitati de lege pentru protejarea acestor imobile. Centrul istoric al Craiovei arata ca o sorcova si nimanui nu-i pasa, desi legiuitorul a creat cadrul in baza caruia cladirile pot fi protejate de gusturile indoielnice ale detinatorilor.


Autoritatile inventeaza adrese


Un exemplu ca in Craiova nu stie dreapta ce face stânga in materie de monumente istorice este ultima adresa a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ catre Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Dolj. Prin respectivul document se cerea avizul pentru vânzarea unor spatii comerciale aflate la parterul cladirilor de pe strazile Theodor Aman nr. 6 (numar nou 10) si Fratii Buzesti nr. 25. In ambele cazuri, directia se pronunta asupra faptului ca imobilele de la adresele mentionate figureaza pe lista cu monumente istorice de arhitectura aprobata si publicata in anul 2004. Adresele mentionate exista insa numai pe hârtie, deoarece in realitate situatia este alta. Pe strada Theodor Aman din Craiova nu a fost atribuit nr. 10 nou, existând doar doua numere factoriale: 4 si 6. Nici Directia de Cultura, nici regia nu inteleg cum de s-a cerut si s-a primit aviz pentru o cladire care nu exista pe strada Theodor Aman la numarul mentionat. De asemenea, pentru cladirea din strada Frati Buzesti nr. 25 s-a cerut aviz de vânzare a spatiului comercial, desi parterul imobilului, care figureaza pe lista monumentelor din 2004 la pozitia 199 ca fiind fosta casa Talevici, a fost revendicat si câstigat partial de vechii proprietari. Etajul cladirii este inca in proprietatea statului, dar nu figureaza ca fiind spatiu comercial, ci se afla inchiriat celebrei organizatii nonguvernamentale OADO.


Rosu vrea si fosta policlinica cu plata?


In spatele casei monument istoric din strada Fratii Buzesti nr. 25 se afla fostele anexe ale cladirii, inchiriate si transformate in cârciuma de patronul de la Green House, Constantin Rosu, demolatorul ilegal al casei Orman, monument istoric disparut. Acest spatiu, aflat la subsolul cladirii, a fost solicitat pentru cumparare, desi el nu este evidentiat separat de cladirea retrocedata, având acelasi numar factorial, 25. Cum nu exista nici un fel de specificatie, este foarte probabil ca patronul Green House sa doreasca etajul cladirii monument istoric, vecina cu hotelul lui, dar si spatiul de la subsolul cladirii-anexa pe care-l detine acum cu contract de inchiriere. RAADPFL va fi pusa in mare incurcatura când ii va individualiza petentului cererea, deoarece la numarul 25 sunt doua cladiri, dintre care numai una este pe lista monumentelor istorice. „Doar cladirea din fata de la numarul 25, fosta policlinica cu plata, este trecuta pe lista monumentelor istorice. Cladirea din spate de la acelasi numar nu este pe lista. De ce s-a procedat asa? Pentru ca asa a hotarât comisia care a clasificat toate cladirile monumente istorice din Craiova“, a spus Marcel Berindei, consilier in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Dolj. Nici macar hotarârea judecatoreasca detinuta de Rosu prin care obliga autoritatile sa-i vânda un spatiu de 79 mp in strada Fratii Buzesti nr. 25 nu face vreo referire la faptul ca spatiul se afla intr-o alta cladire decât cea care este monument istoric. Daca ar fi specificat acest lucru, atunci nu ar mai fi fost necesar avizul Directiei de Cultura, cladirea din curtea casei Talevici nefiind monument istoric.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS