19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Fii vocea cartierului tau!“, in 1 Mai

„Fii vocea cartierului tau!“, in 1 Mai

Proiectul „Fii vocea cartierului tau!“, demarat de Gazeta de Sud in noiembrie, in Craiovita, a pasit si in cartierul 1 Mai. GdS le ofera contribuabililor posibilitatea de a-i intâlni pe oficialii raspunzatori de soarta comunitatii pe 12 decembrie, la Facultatea de Medicina, si ii asigura ca le va publica pasurile si le va sustine cererile.


Craiovenii din cartierul 1 Mai isi pot exprima doleantele, sugestiile si reprosurile fata de activitatea autoritatilor publice pe 12 decembrie, de la ora 18.00, la sediul nou al Facultatii de Medicina, de pe b-dul 1 Mai, nr. 66, in cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tau!“, ajuns la cea de-a doua dezbatere. Dupa cartierul Craiovita, ai carui locuitori au fost primii beneficiari ai programului GdS, 1 Mai este zona din Banie pe care primarul Craiovei, ceilalti oficiali din serviciile comunitare, dar si redactorii GdS vor sta cu ochii atintiti pâna la eliminarea neajunsurilor pe care cetatenii sunt chemati sa le semnaleze.


Sondajul realizat de echipa proiectului „Fii vocea cartierului tau!“ in 1 Mai a plasat pe primul loc, intre domeniile considerate nesatisfacator atacate de institutiile abilitate, siguranta cetateanului, cu 77 de voturi, urmata de parcari – 72 de voturi, spatii verzi – 54, apa, canal si termoficare – 45, salubrizare – 38, locuri de agrement – 34, asfaltare – 30, educatie si invatamânt – 27, spatii comerciale – 27, câini vagabonzi – 22, lipsa unei piete – 16 etc.


Clasamentul nu este foarte diferit de cel intocmit pe baza raspunsurilor subiectilor din cartierul Craiovita, care, in noiembrie, au amintit cel mai des siguranta cetateanului – 85 de voturi, apa, canal, termoficare – 77, salubrizare – 41, educatie si invatamânt – 41, spatii verzi – 39, parcari – 36, timp liber – 30, spatii comerciale – 7.


Experimentul Craiovita


Nemultumirile craiovenilor veniti la prima chemare a Gazetei de Sud, pe 14 noiembrie, in cartierul Craiovita, au demonstrat ca raportul GdS a inregistrat insa toate solicitarile, asa cum a publicat si modul in care autoritatile s-au aplecat asupra solutionarii acestora, fie prin actiuni de reabilitare sau de constatare, fie prin comunicari oficiale ale posibilitatilor viitoare de rezolvare.


Curatenie lânga scoli


La zece zile de la prezentarea prin proiectul „Fii vocea cartierului tau!“ a dezinteresului in cazul mizeriei de pe lânga unitatile de invatamânt, mormanele de deseuri de lânga Scoala nr. 32 si Gradinita nr. 52 au disparut. Chiar Primaria Craiova a avizat in trecut amplasarea, in vecinatatea scolilor si gradinitelor, a rampelor de gunoi, puncte de atractie pentru câini, alti cautatori in gunoaie si caratori de moloz. Administratia publica a decis insa acum eliminarea rampelor de lânga scoli si gradinite oriunde s-ar afla ele pe toata raza Baniei. „S-a dovedit ca asociatiile de proprietari nu s-au ingrijit de mentinerea curateniei si in exteriorul acestor rampe si, din aceasta cauza, municipalitatea a hotarât sa le desfiinteze“, a declarat pe 24 noiembrie Dan Dobrescu, seful Corpului de control al gospodaririi comunale al Primariei Craiova.


Asfalt „coafat“


Capcana de pe strada Tufanele, unde primarul Craiovei, Antonie Solomon, a fost invitat sa-si „omoare“ masina proprie, a fost „imblânzita“ la doar câteva zile de la sesizarea craiovenilor prin „Fii vocea cartierului tau!“ si publicarea imaginilor cu groapa in Gazeta de Sud. Sute de soferi au resimtit zilnic timp de aproape trei luni o diferenta de nivel in carosabil de 15 centimetri, dupa ce SC Atlas SA Craiova, care trebuia sa asfalteze, a uitat sa si niveleze. Aceeasi firma a reactionat imediat la avertismentele Primariei Craiova, intetite dupa interventia „vocilor“ Craiovitei.


1.000 de scari contorizate


Contorizarea celor 1.000 de scari de bloc din Craiovita s-a finalizat pe 22 noiembrie, la o saptamâna dupa ce mai multi locuitori ai cartierului i-au cerut socoteala directorului general al Termoficarii, Tatian Tudorache, pentru ca nu aveau contoare de apa calda la scarile pe care locuiesc. Oamenii se temeau ca vor plati mai mult decât face pentru apa calda daca facturile nu vor fi intocmite pe baza informatiilor aparatelor de masura. Potrivit directorului Tudorache, pâna la sfârsitul anului, majoritatea imobilelor din Craiova racordate la sistemul centralizat de termoficare vor fi dotate cu echipamente de masurare a caldurii.


Canalizari clandestine


La intâlnirea de pe 14 noiembrie, cel mai apostrofat director a fost cel al Regiei Autonome Apa, Constantin Stamatoiu, pentru debandada din sistemul de canalizare din Craiovita. Stamatoiu, proaspat sef al unitatii, a dispus a doua zi verificari si interventii de degajare a canalelor infundate, cu ocazia carora s-a descoperit ca mai multe bransamente clandestine au dus la colmatarea unor canale pentru ape pluviale in zona complexului Orizont. Regia Apa incearca acum sa afle cui apartin racordurile care urmeaza sa fie desfiintate.


Rau-platnicii, cautati


Furnizorii de utilitati nu mai stiu cum sa-si recupereze banii de la asociatiile de proprietari cu restante imense. Ei sustin insa ca vor renunta la indulgenta de la 1 ianuarie 2007. Atât directorul Regiei de Termoficare, cât si cel al Regiei Apa au declarat ca vor sa apeleze la serviciile unor societati specializate pentru a-si lua ce li se cuvine. Mii de craioveni sunt speriati ca vor avea de suferit de pe urma rau-platnicilor, in momentul in care regiile vor sista serviciile pentru neplata datoriilor, iar cele mai multe, dintre asociatiile mari datornice sunt din Craiovita.


Primarul Craiovei vine in 1 Mai


Craiovenii din cartierul 1 Mai il vor avea printre ei chiar pe primarul Antonie Solomon. Dupa experimentul Craiovita, primarul a declarat ca abia asteapta intâlnirea din 1 Mai. „E bine sa afli de la un metru distanta ce vrea lumea, mai ales când este invitata, incurajata si sustinuta sa-si spuna nemultumirile“, a spus Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU