12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Du-te, ba, la DNA!“

„Du-te, ba, la DNA!“

Florian Teodor Buzatu, unul dintre capii SIF Oltenia, dezvaluie culisele schimbarilor survenite in ultima luna la conducerea societatii de investitii financiare. Cum si-a luat Dinel Staicu serviciu de 1.500 de euro, care este valoarea mizei BCR si cum ar reactiona consiliul de administratie la eventuale presiuni.


Buzatu este unul dintre oamenii in jurul carora s-au agitat apele de la SIF Oltenia in ultima luna. Membru in Consiliul de Administratie al societatii, acesta a fost impins in fata la sfârsitul lunii aprilie, când unii dintre actionarii semnificativi au gândit debarcarea din fruntea SIF Oltenia a presedintelui Vasile Salapa si a adjunctului acestuia, Tudor Ciurezu.


La propunerea omului de afaceri Catalin Chelu, unul dintre actionarii importanti ai societatii de investitii financiare, Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a hotarât detronarea din functiile executive a celor doi. Locul lor urma sa fie luat de Teodor Buzatu si Margareta Racovita, membri in Consiliul de Administratie. A urmat o luna convulsiva. Hotarârile au fost contestate in justitie de sustinatorii lui Salapa, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a reactionat si ea, punând sub supraveghere activitatea de la SIF Oltenia. La inceputul lui iunie, Consiliul de Administratie si-a ales un nou sef: Dinel Staicu, care va fi si director general. Teodor Buzatu este, la rândul lui, membru intr-un comitet de directie format din trei persoane, care a preluat o parte din atributiile CA. Cel putin deocamdata, apele s-au linistit. Asa cum reiese din declaratiile celor implicati, scandalul pentru putere are o miza uriasa: participatia de 6,012% pe care SIF Oltenia o are la BCR. O banca pentru care austriecii de la Erste Bank au platit statului român 3,75 miliarde de euro numai pentru un pachet de 61,8% din capitalul social. La scurt timp dupa preluarea BCR de catre austrieci, actionarii semnificativi ai SIF Oltenia s-au temut ca presedintele Salapa poate fi supus presiunilor pentru a fi de acord cu o majorare de capital social la banca din partea investitorilor straini, caz in care SIF nu ar fi putut tine pasul, iar cota de participare i s-ar fi diminuat considerabil. Chiar daca au un nou sef in persoana controversatului Dinel Staicu, investitorii nu considera ca acesta e o garantie impotriva unor eventuale presiuni. Deocamdata, Staicu asteapta avizul CNVM pentru a putea veni la noul serviciu unde va primi lunar in jur de 1.500 de euro.


Actorii din CA si-au luat liber


Teodor Buzatu a dat câteva detalii despre cum s-au petrecut lucrurile la ultima sedinta a CA, când pentru functia de presedinte au fost doi candidati: Margareta Racovita si Dinel Staicu. Ultimul a iesit invingator in urma unui vot secret. Doar sase din cei sapte membri ai CA au avut drept de vot, exceptie facând Mihai Lupoae, care inca nu fusese validat de CNVM ca si administrator. In privinta scorului confruntarii, Teodor Buzatu nu este foarte sigur pe el:


„Nu stiu daca s-a luat cu 4-2 sau 5-1. S-a procedat la vot secret si in final a iesit câstigator Dinel Staicu. Doamna sigur a luat un vot. Macar al ei si tot l-a luat“.


Dupa episodul votului, actorii sedintei CA s-au facut nevazuti. Secretara lui Staicu a anuntat ca seful sau si-a luat liber o saptamâna, Ciurezu si Salapa sunt si ei in concediu. Ultimul nu raspunde nici pe telefonul mobil. Despre Salapa, Buzatu sustine ca nu mai stie aproape nimic: „Dânsul merge la medic, are probleme cu sanatatea… deocamdata este plecat din SIF, in concediu medical, in concediu de odihna… El nu mai are nici o functie executiva in SIF, este doar membru in CA. Nimeni nu poate sa-i ia functia aceasta…“. De altfel, Buzatu sustine ca motivul demisiei lui Salapa este sanatatea subreda a acestuia si nu eventualele presiuni in legatura cu BCR, de care s-au temut actionarii: „Nimeni nu poate sa faca presiuni asupra vânzarii anumitor actiuni. Toti s-au temut ca Erste Bank va face o majorare de capital. Spre exemplu, o majorare de trei miliarde de euro diminueaza cota detinuta de SIF-uri. Conform protocolului dintre AVAS si cele cinci SIF-uri semnat inainte de anuntarea câstigatorului la BCR, aceasta majorare se face numai cu un cvorum de 75% si asta se poate numai atragând de partea lor unul dintre SIF-uri. Va spun inca o data, refuz sa cred ca doreste cineva sa vânda macar o actiune la BCR…“, a afirmat Buzatu.


Staicu, acest Patriciu la scara mica…


Cu Dinel Staicu la timona, problema ar sta altfel, mai spune Teodor Buzatu. Controversatul om de afaceri craiovean nu ar avea nici o putere singur, chiar daca asupra lui s-ar face anumite presiuni: „Staicu poate sa spuna: domnilor, eu sunt de acord cu tot ce vreti voi, numai ca la mine AGA hotaraste. Daca va semnez, va semnez peste hotarârea AGA si semnatura mea este ilegala“. Mai mult decât atât, faptul ca Dinel este o persoana controversata nu ar fi de natura sa afecteze imaginea SIF Oltenia, a mai spus Buzatu, care a declarat ca nu va cere demisia acestuia daca ar fi pus sub acuzare de DNA in cazul fraudarii BIR. In schimb, omul-cheie din angrenajul SIF Oltenia nu ar accepta ca Staicu sa se foloseasca de actiunile SIF la BCR pentru a scapa de DNA. „Ba, du-te la DNA! Lasa-ne pe noi cu BCR-ul! Eu v-am mai spus: mi-e mai aproape camasa decât haina. Pai, ce facem? Vindem BCR si ne ia pe toti DNA?“, a mai spus Buzatu. Pastrând proportiile, acesta crede ca Dinel nu poate fi comparat cu omul de afaceri Dinu Patriciu, in ce priveste specularea actiunilor la bursa din situatia juridica a presedintelui SIF. „Eu mai stiu o persoana despre care s-a spus ca este controversata si afecteaza imaginea. Este vorba despre domnul Patriciu… Când a fost sa-l aresteze, actiunile au picat si pe urma au revenit. Acum lumea stie ce inseamna societate si ce inseamna omul… In momentul in care s-a aflat de arestare, toti actionarii micuti s-au speriat. Actionarii institutionali nu s-au speriat…“. Buzatu a dezvaluit si ca unii dintre actionari detin concertat peste limita de detinere de 1% stabilita de noile reglementari ale pietei de capital, desi nimeni nu a informat pâna acum SIF Oltenia de acest lucru. „CITI Bank are 2,8% prin sucursalele sale, prin cele din Grecia, prin cele din SUA. 1% in nume personal cred ca are si Staicu. Cred… nu stiu… Chelu (Catalin Chelu – n.r.)“. Cât despre actiuni, acestea ar fi subevaluate la ora actuala: „Intr-un an si jumatate actiunile vor ajunge la 60-70.000 de lei. De ce? Pentru ca la ora actuala BCR nu este listata la Bursa. Când se va lista…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU