19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRastul Nou se naste pe hârtie

Rastul Nou se naste pe hârtie

Autoritatile doljene au inceput pregatirile pentru demararea procesului de stramutare a locuitorilor din satul Rast, ale caror gospodarii au fost inundate in urma cu mai bine de doua saptamâni prin revarsarea Dunarii.


Pentru ca operatiunea de mutare a celor aproape 1.200 de gospodarii este o premiera pentru judetul Dolj, specialistii din prefectura au fost trimisi in teren pentru a studia implicatiile legale ale unui asemenea proces. Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din Prefectura Dolj, a declarat ca deja au fost intocmite documentele pentru demararea primei faze a procesului de stramutare a localitatii Rast, documente care trebuie aprobate de consiliul local al comunei intr-o sedinta-fulger. „Trebuie sa aiba loc luni sau marti o sedinta de consiliu local in regim de urgenta pentru a putea aproba stramutarea locuitorilor din Rast. Am intocmit deja modelele de procese-verbale pentru a inlesni realizarea primei faze a stramutarii ce consta in identificarea persoanelor care accepta stramutarea. Completarea formularelor de catre cetateni ne va ajuta sa stabilim mai repede numarul de locuitori care sunt dispusi sa se stramute. Nu stim deocamdata daca 70% sau 30% dintre cetateni vor accepta sa se mute“, a spus Eugen Marinescu. In plus fata de completarea de catre locuitorii din Rast a proceselor-verbale care prevad optiuni cu privire la stramutare, autoritatile locale aduna informatii referitoare la regimul juridic al suprafetelor unde vor fi mutate gospodariile, pentru a se stabili procedura de preluare a acestor terenuri.


A fost intocmita schita pentru noua localitate


In timp ce autoritatile pregatesc procesul de stramutare a locuitorilor din Rast, pe masa arhitectului-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, au aparut deja primele schite ale locatiei unde vor fi mutati cetatenii care vor accepta sa paraseasca vechea localitate, aflata acum sub ape. Desenul cuprinde toate obiectivele de interes pentru o localitate, precum primaria, scoala, biserica, cimitirul si târgul, dar si strazile interioare. Dumitru Cernatescu a declarat ca noile gospodarii vor fi situate pe o platforma mai inalta, pe locul unde sunt amplasate in prezent corturile sinistratilor, si fiecare dintre acestea va avea maximum 1.400 mp. „Deocamdata am trasat o schita a noii localitati Rast, insa loturile va trebui trasate in detaliu pentru a vedea parcela care ii va reveni fiecarei gospodarii stramutate, astfel incât sa se poata face impartirea la fata locului. Nu stiu câti locuitori vor fi stramutati, insa eu sunt obligat sa fac impartirea pentru intregul Rast, care are aproape 4.000 de locuitori si 1.176 de gospodarii. De asemenea, voi propune o deviere a Drumului National 55A pentru ca localitatea nou-infiintata sa poata avea acces la sosea“, a precizat Dumitru Cernatescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS